Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

ERC, disposada a anar aquest any a la manifestació de la Diada

Els republicans sostenen que ara la mobilització no és "hostil", després d'absentar-se'n l'any passat

BarcelonaLa manifestació de la Diada Nacional de Catalunya de l'any passat es va convertir en un pols entre l'ANC i ERC i va fer aflorar, amb tota la cruesa, que les divergències en el moviment independentista no eren només entre partits. Ni el president Pere Aragonès ni cap conseller republicà (sí els de Junts) van assistir a la mobilització de l'Onze de Setembre perquè consideraven que anava contra el seu partit. Mai fins llavors, els republicans havien declinat prendre part en les multitudinàries marxes que l'Assemblea Nacional Catalana organitza des del 2012. Un any després les coses podrien canviar. Els republicans estan disposats a acudir a la manifestació que organitza l'ANC perquè sostenen que aquest any no és "hostil" cap a una part de l'independentisme i està plantejada "des d'una perspectiva més oberta, transversal i plural".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha dit en declaracions a l'agència Efe la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que, després de l'absència de la cúpula del partit a la manifestació del 2022, ha subratllat que veu un tarannà "diferent" en la convocatòria d'aquest any. A l'espera que l'entitat presenti el manifest de la Diada, que va motivar l'absència d'ERC l'any passat, l'Assemblea va fer públic a principis de juliol la crida a la convocatòria on es mostra igual de contundent contra l'estratègia del diàleg dels republicans. L'Assemblea denuncia "l’immobilisme dels partits independentistes" i insisteix que "la taula de diàleg no ha tingut cap utilitat" i que és "el moment de passar de les paraules buides a l’acció i a la confrontació".

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, Vilalta ha insistit que veu un canvi de plantejament de l'entitat en la convocatòria. "Creiem que hi ha hagut una reflexió respecte a l'any passat i, per tant, veiem que de moment s'enfoca des d'una perspectiva més oberta, més transversal, més plural, amb més vocació de sumar que la que vam viure l'any passat. Nosaltres voldrem ser-hi", ha assenyalat, obrint la porta a la presència de la direcció dels republicans a la marxa. Tant des d'ERC com des de l'ANC han negat que s'hagi produït cap reunió per refer ponts després de la trencadissa de l'any passat.

Independentisme transversal

La dirigent republicana ha reivindicat l'independentisme com un moviment "transversal, plural, on hi ha molts matisos", amb un caràcter "inclusiu", i ha apuntat aquesta riquesa com la causa que ha motivat el seu creixement. "A nosaltres sempre ens trobaran defensant aquesta pluralitat, diversitat i riquesa de l'independentisme. Tenim molt clar que els adversaris no són la resta de companys, organitzacions i entitats independentistes, que potser pensen diferent en algunes qüestions. Si hi ha algun adversari és qui ens reprimeix i nega els nostres drets i la capacitat de decidir del nostre país, és a dir, l'estat espanyol i els seus diferents pilars", ha afegit. Fonts de l'ANC han advertit, de totes maneres, que la manifestació serà per la independència i contra l'Estat, però també per fer front a l’autonomisme.

Cargando
No hay anuncios

Amb la lliçó apresa de l'any passat, ERC considera que la manifestació de la Diada no és propietat de ningú i vol ser al carrer per demostrar la seva determinació inequívoca amb la independència després de patir dues patacades electorals consecutives, primer a les municipals i després a les generals. Un posicionament que comparteix Òmnium, que també organitza l'acte i que l'any passat es va mostrar molt crítica amb el manifest. L'entitat presidida per Xavier Antich no vol que, en cap cas, l'ANC s'apropiï de la Diada.

El manifest de l'any passat va ser el camp de batalla entre l'ANC i ERC. Els republicans van demanar que es modifiqués, però la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, va deixar clar que no canviaria "el missatge" de la manifestació de la Diada. Feliu va advertir que l'entitat no renunciaria al seu "sentit crític amb l'autonomisme" perquè hi anés el president Aragonès, però va negar que la mobilització fos contra els partits i va dir que només volien "esperonar-los" perquè prioritzessin la independència. Els republicans, però, van continuar carregant contra l'Assemblea pels seus retrets als partits independentistes en el manifest de la Diada amb el record ben present dels xiulets que van rebre a la manifestació de l'any anterior dirigents com els mateixos Oriol Junqueras i Pere Aragonès. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va dir que l’ANC encara tenia temps de fer una convocatòria “guanyadora” i va recordar que les grans manifestacions que van envoltar l’1-O van tenir èxit perquè comptaven amb el màxim consens estratègic, un objectiu comú i “no es confonien d’enemic”. Elements, va insistir, que no confluïen en aquella manifestació i que ara no serien un impediment perquè els republicans hi fossin.