Parlament Europeu

La dreta espanyola també abraça l'"Europa ens mira"

PP, Cs i Vox aconsegueixen que el Parlament Europeu debati sobre l'amnistia aquest dimecres

Brussel·lesL'independentisme ha esmerçat molts d'esforços en la internacionalització del Procés i en fer arribar els seus arguments arreu, especialment a la Unió Europea. Tanmateix, durant aquests mesos de negociacions d'investidura, amb seu a Brussel·les, tant les formacions sobiranistes com el PSOE i Sumar han optat més aviat pel secretisme i no fer gaire fressa per assegurar-se que els acords arribessin a bon port. Ara s'haurà de parlar de tot plegat en el ple que PP, Cs i Vox han aconseguit forçar al Parlament Europeu per a aquest dimecres. La dreta espanyola ha incrementat la pressió els últims dies a la bombolla de dirigents, diplomàtics i periodistes de la capital belga per intentar que l'opinió pública europea es posicioni contra els pactes d'investidura de Pedro Sánchez i la llei d'amnistia. Un cop més, reciclen un altre dels lemes que més van sonar a Catalunya abans del 2017: "Europa ens mira".

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat, que es preveu que comenci a les 16 h, es titula Amenaces a l'estat de dret a conseqüència de l'acord de govern a Espanya. Amb quin objectiu? L'eurodiputada popular, Dolors Montserrat, assegura que la intenció és "fer saltar les alarmes" de la Comissió Europea, que "hauria de vigilar de prop el govern de Sánchez i estar llesta per actuar immediatament". En la mateixa línia, el president del grup parlamentari del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha destacat aquest dimarts que aquesta discussió és la "més important" del ple i ha dit que està en "xoc" perquè les esquerres no volien que se celebrés.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, a l'hora de la veritat, més enllà de convèncer la Comissió Europea, que estarà present a l'Eurocambra durant la discussió, aquesta mena de debats acaben sent protagonitzats principalment per eurodiputats espanyols que aprofiten l'atenció mediàtica per deixar anar arengues en clau estatal i treure'n rèdit polític. De fet, no en surt cap mena de resolució vinculant o res que pugui tenir efectes pràctics.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Iratxe García, ha criticat que el PP "vulgui guanyar a les institucions europees el que no ha pogut guanyar a Espanya", i l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha lamentat que la dreta espanyola utilitzi l'Eurocambra "per al seu dia a dia polític a l'Estat i no per a la política europea".

Per l'altre costat, Ciutadans ja considera una victòria el sol fet que el Parlament Europeu –en què liberals, la dreta i l'extrema dreta tenen majoria– hagi acceptat debatre sobre l'amnistia i ha enviat una carta als eurodiputats socialistes d'altres estats de la Unió Europea perquè aquest dimecres "alcin la veu" contra l'acord en el qual "Junts i Esquerra no han renunciat a res i Pedro Sánchez i el PSOE a tot".

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans també es va penjar la medalla fa pocs dies que el comissari europeu de Justícia, el liberal Didier Reynders, que té bona sintonia amb la dreta espanyola, enviés una carta al govern espanyol en què demanava informació sobre la llei d'amnistia encara que aleshores ni tan sols s'havia tramitat. Més enllà de PP i Ciutadans, Vox tampoc no vol desaprofitar l'oportunitat i aquest dimecres el seu president, Santiago Abascal, viatjarà fins a Estrasburg per fer una roda de premsa des del Parlament Europeu.

D'aquesta manera, els tres partits de la dreta espanyola coincideixen en la voluntat d'aconseguir acòlits a les institucions europees o, si més no, vendre electoralment l'"Europa ens mira" en la croada contra Sánchez i la llei d'amnistia.

Cargando
No hay anuncios