Unió Europea

La delegació del Govern a Brussel·les també enterra el Procés: "'Excelentísimo embajador de España...'"

Duch assegura que lluitarà per l'oficialitat del català a la UE i aposta per una major federalització de l'Estat i del bloc comunitari

Brussel·lesLa delegació del Govern a Brussel·les ha sigut un dels punts de trobada de l'independentisme a l'exili. S'hi han celebrat tota mena d'actes i compareixences en què s'enaltia la causa sobiranista i es pretenia estendre-la per les institucions de la Unió Europea. Aquest dijous, però, el nou govern de la Generalitat també hi ha enterrat el Procés en l'acte de la Diada. En el seu primer discurs a la capital comunitària com a conseller d'Acció Exterior i de la Unió Europea, Jaume Duch s'ha reivindicat poliglota. "No patiu, només parlaré en quatre llengües", ha bromejat. Ara bé, tot i que ha anat alternant l'idioma, ha començat el discurs en castellà. "Excelentísimo embajador de España...", ha dit l'exportaveu del Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ambaixador d'Espanya a Bèlgica, però, no és l'únic que fins fa ben poc no trepitjava aquest edifici. S'hi han vist assistents del Partit Popular, del que fou Ciutadans i diversos treballadors de l'ambaixada permanent d'Espanya davant de la Unió Europea, així com eurodiputats socialistes, com Javi López o Laura Ballarín. A més, s'hi han arribat diverses autoritats de les institucions europees, com el secretari general del Comitè de les Regions, Petr Blizkovski, i alts funcionaris del bloc comunitari.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc han volgut faltar a la cita, i presentar-se a Duch, diferents representants de delegacions de diverses comunitats autònomes de l'Estat. En canvi, al matí no s'hi ha vist absolutament ningú de Junts ni d'Esquerra, tot i que fonts de l'equip de Duch asseguren que els han convidat. Només a l'acte de la tarda, on hi havia una mica de pica-pica i actuació musical, hi ha hagut algun col·laborador republicà i juntaire.

Tot i el canvi de to, Duch ha apostat per una major "federalització" de l'Estat i la Unió Europea, i ha avançat que vol "consolidar" les delegacions d'exteriors del Govern. També ha assegurat que lluitarà per aconseguir que es pugui parlar català amb normalitat a tots "els fòrums internacionals" i ha posat d'exemple el Consell de la UE, on només es pot fer servir la llengua catalana si s'avisa amb set setmanes d'antelació i, a la pràctica, només l'ha utilitzat José Montilla quan era ministre d'Indústria, el 2005.

Cargando
No hay anuncios

Sempre Tarradellas

Ha tornat al castellà per jurar "lleialtat institucional" a, entre d'altres, l'Estatut, la Constitució o el Tractat de la UE. I també ha reivindicat Catalunya com una "terra d'acollida" i "oberta a tothom" i, tal com fa sovint el cap del seu executiu, Salvador Illa, ha citat Josep Tarradellas, el qual ha presentat com el president de la Generalitat durant la Transició espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Una vegada ha acabat el seu discurs, ha sigut l'hora de l'actuació musical i, entre d'altres, el grup de cantautores Alosa ha cantat Els segadors. Al contrari del que passava just fa un any, quan els assistents el cantaven a ple pulmó, aquesta vegada ha costat que la gent s'hi animés. Malgrat que s'han saltat els primers versos de l'"endarrere aquesta gent, tan ufana i tan superba", finalment Duch i gran part dels seus acompanyants s'hi han atrevit i han entonat tímidament les estrofes de "l'esmolem ben bé les eines" i "que tremoli l'enemic".