En directe
La llei d'amnistia
22/11/2023

Debat de l'amnistia al Parlament Europeu: la Comissió Europea evita mullar-se

PP, Cs i Vox han forçat que es parli de la llei per a l'oblit judicial del Procés al ple de l'Eurocambra. A l'ARA ho estem seguint minut a minut

La Comissió Europea vigilarà "molt de prop" la llei d'amnistia però evita mullar-se

La dreta espanyola pretenia que el debat al Parlament Europeu sobre els acords d'investidura i la llei d'amnistia fos un pas important en la internacionalització de la seva croada contra Pedro Sánchez i l'independentisme. Tanmateix, la discussió de l'Eurocambra s'ha vist acaparada pels eurodiputats espanyols, que han reproduït els arguments i retrets que ja es van veure al ple d'investidura del Congrés, i els representants de la resta d'estats membres han quedat en un segon pla.

Gerard Fageda us n'explica tots els detalls des de Brussel·les.

S'acaba el debat al Parlament Europeu sobre la llei d’amnistia

Dues hores. És el temps que ha durat el debat sobre la llei d'amnistia al Parlament Europeu, que ha enfrontat les forces d'esquerres amb les de la dreta, sense que la cambra hagi viscut moments de gran tensió entre defensors i detractors de la mesura.

Reynders avisa que la CE no s'hi pronunciarà fins que no tingui el text definitiu de la llei

El comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, ha tancat el debat posant-se a disposició dels parlamentaris europeus per abordar la situació d'Espanya i ha agraït la predisposició del govern espanyol a reunir-se per parlar-ne. "En l'informe sobre l'estat de dret a Espanya valorarem la llei d'amnistia", s'ha limitat a dir abans de reclamar la independència judicial. En aquest sentit, ha advertit que fins que no hi hagi el text definitiu de la llei no en faran una valoració on exposaran les seves conclusions.

Lenaers (PPE): "Putin estava disposat a pagar milions a l'independentisme per desestabilitzar Espanya i la UE"

L'eurodiputat popular Jeroen Lenaers ha criticat que Sánchez "prefereixi mantenir-se en el poder i no pas la unitat del seu poble", una actitud que ha assegurat que "no té cabuda en països democràtics ni a la Unió Europea". "Putin estava disposat a pagar milions a l'independentisme per desestabilitzar Espanya i la UE", ha dit el representant del PP europeu.

Jordi Cañas (Cs): "Sánchez ha pagat l'amnistia a sediciosos i terroristes per set vots"

L'eurodiputat de Cs, Jordi Cañas (Cs), ha carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha retret que no sigui al Parlament Europeu com a president del Consell de la UE. "No li podem dir a la cara, però Sánchez ha pagat l'amnistia a sediciosos i terroristes per set vots, ha sacrificat l'estat de dret per set vots. ha atacat els fonaments d'Europa per set vots".

Aguilar (PSOE): "L'amenaça a l'estat de dret és la reforma del reglament del Senat del PP per demorar l'aplicació de la llei d'amnistia"

L'eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar ha afirmat que la llei d'amnistia no és "cap amenaça a l'estat de dret" i sí la reforma del reglament del Senat per demorar-ne l'aplicació. "Tampoc és cap amenaça a la independència judicial i sí que ho és el bloqueig del CGPJ amb cinc anys de mandat bloquejat per culpa del PP", ha afegit l'exministre socialista. Ha admès que és "una llei singular", però l'ha defensat per "atendre una crisi excepcional que es va produir quan governava el PP". López Aguilar ha reclamat als populars que deixin de "fomentar manifestacions amb esvàstiques" davant la seu del PSOE abans de criticar que només hagin estat capaços de pactar amb "el seu despreniment de l'extrema dreta", en referència a Vox.

Una eurodiputada del partit d'Orbán critica "la doble vara de mesurar" de la UE amb Espanya i Hongria

En la mateixa línia que la dreta espanyola, l'eurodiputada hongaresa de Fidesz (el partit de Viktor Orbán), Enikő Győri, ha criticat "la doble vara de mesurar" de la Comissió Europea entre Espanya i Hongria i Polònia a l'hora d'advertir-los que estan vulnerant l'estat de dret segons qui governi, si els socialdemòcrates o l'extrema dreta. En aquest sentit, s'ha dirigit a l'eurodiputada catalana Dolors Montserrat (PP) per advertir-la que "no esperi res d'Europa" i "abandoni l'esperança" que la UE "protegeixi" l'Estat de Sánchez i els seus acords d'investidura.

Riba (ERC) defensa que l'amnistia "no és una anomalia", però recorda que "la qüestió de fons és el dret d'autodeterminació de Catalunya"

L'eurodiputada Diana Riba (ERC) ha defensat que l'amnistia "no és una anomalia", però ha recordat que "la qüestió de fons és el dret d'autodeterminació de Catalunya". En aquest sentit, ha criticat que el PP cada vegada "s'assembli més" a l'extrema dreta i que doni suport a les manifestacions d'aquests últims dies a Madrid en què es veuen "cants i simbologies franquistes i nazis".

Izaskun Bilbao (PNB): "L'amnistia és l'alternativa de l''a por ellos'"

L'eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, ha criticat que la dreta no accepti la majoria de la investidura i ha defensat que el conflicte polític es resolgui democràticament i "no a cops de porra" com l'1-O. "L'amnistia propicia la negociació, és l'alternativa de l''a por ellos' que ens allunya dels visques a Franco que es coregen en les manifestacions contra aquesta llei", ha sentenciat.

Dolors Montserrat (PPE) titlla la llei d'amnistia de "cop a la democràcia"

L'eurodiputada del PP, Dolors Montserrat, ha fet una crida a les institucions europees a mostrar el rebuig a la llei d'amnistia, que ha qualificat de "cop a la democràcia". "La llei d'amnistia posa fi a la separació de poders i crea ciutadans de primera i de segona", ha exclamat després de criticar un pacte d'investidura que inclou "separatistes i exterroristes". "La justícia d'Espanya és la condemna d'Europa", ha reblat.

Comín (Junts) diu que l'amnistia "no és un atac a l'estat de dret", sinó "el que va fer el Tribunal Suprem"

L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha criticat que la justícia espanyola "prioritzi la defensa de la pàtria per sobre de la defensa dels drets fonamentals" i ha defensat que la llei d'amnistia "no és un atac a l'estat de dret, sinó el que va fer el Tribunal Suprem" en el judici del Procés. També ha criticat la "deriva trumpista del PP de la mà de Vox".

Eugenia Rodríguez (Podem): "Espanya seria Polònia si el PP governés"

"Espanya seria Polònia si el PP governés", ha denunciat Eugenia Rodríguez, eurodiputada de Podem, en l'inici de la seva intervenció. "La llei d'amnistia no ataca l'estat de dret i garanteix la convivència i el diàleg", ha afegit després de criticar "la crispació" i "la polarització" que està generant el PP amb el seu rebuig a la llei d'amnistia.

Buxadé (Vox) denuncia el "silenci" de Brussel·les

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha denunciat el "silenci" de Brussel·les sobre la llei d'amnistia i ha criticat la doble vara de mesurar entre Espanya i Hongria i Polònia. En aquest sentit, s'ha queixat que la Comissió Europea "només alça la veu contra governs conservadors". També ha acusat Sánchez de perpetrar un cop d'estat i ha dit que "Stalin n'estaria orgullós".

Jordi Solé (ERC) ironitza que PP i Vox qüestionin l'estat de dret: "On eren quan la policia colpejava votants l'1-O?"

L'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, ha ironitzat que ara la dreta i l'extrema dreta estiguin preocupats per l'estat de dret i no amb la violència policial de l'1-O, ni quan es van empresonar dirigents independentistes o amb el cas Pegasus o l'operació Catalunya. "On eren llavors? Tot per la pàtria, fins i tot a les clavegueres", ha sentenciat. "La llei d'amnistia és tan necessària com justa per resoldre un conflicte que és polític", ha afegit després de defensar-ne la constitucionalitat.

Vázquez (Cs) qualifica de dia "trist" per a Espanya que se sotmeti a un debat sobre l'estat de dret

L'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha qualificat de dia "trist" per a Espanya perquè se sotmet a un debat al Parlament Europeu sobre l'estat de dret, tot i que aquesta discussió l'ha demanat el seu partit juntament amb PP i Vox. També ha demanat als dirigents europeus presents al ple i als eurodiputats que estiguin atents a la "deriva" d'Espanya i ho ha comparat amb el cas d'Hongria i de Polònia, que sistemàticament vulneren els valors europeus en matèria d'estat de dret. "La història s'escriu en dies com els d'avui", ha conclòs.

El PSOE avisa que el que posa en risc l'estat de dret és que el PP vagi de bracet de Vox

L'eurodiputada del PSOE, Iratxe García, ha destacat que 8 de les 11 forces parlamentàries han donat suport a la llei d'amnistia i ha criticat "el mimetisme del PP" amb Vox, dues formacions, ha dit, que "no entenen la diversitat d'Espanya". "Serem el partit que recuperarà la convivència entre catalans i la resta d'espanyols", ha sentenciat en un dur al·legat contra el grup popular, que és qui ha portat el debat al ple del Parlament Europeu. "El que posa en risc l'estat de dret és l'abraçada del PP amb l'extrema dreta", ha afegit en un discurs més que contundent.

Weber (PPE): "Sánchez passarà a la història com el president que haurà trencat l'estat de dret i Feijóo com el que l'haurà salvat"

El primer eurodiputat a intervenir ha estat el president del grup parlamentari del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber, que ha carregat durament contra els acords de la investidura i la llei d'amnistia. "Sánchez passarà a la història com el president que haurà trencat l'estat de dret i Feijóo com el que l'haurà salvat", ha dit.

També ha instat Sánchez a escoltar Felipe González i li ha retret que canviés d'opinió sobre la llei d'amnistia. "No pots dir durant cinc anys al poder que l'amnistia és anticonstitucional i després tirar-la endavant", ha dit Weber, que també ha convidat els catalans a deixar el "separatisme". "Necessitem més unitat a Espanya i a Europa", ha afegit.

El Consell de la UE critica que "centrar els debats en qüestions nacionals va en contra dels objectius" del Parlament Europeu

La secretària d'estat espanyola d'Afers Estrangers i Globals, Ángeles Moreno, que ha intervingut en nom del Consell de la UE -Espanya n'ostenta temporalment la presidència aquest semestre-, ha criticat que "se centrin debats [al Parlament Europeu] en qüestions nacionals", cosa que va en contra dels "valors europeus" i dels "objectius de les institucions comunitàries".

El comissari europeu de Justícia evita mullar-se sobre la llei d'amnistia

Didier Reynders, comissari europeu de Justícia, que fa dues setmanes va demanar informació de la llei d'amnistia al govern espanyol quan no estava ni acordada, ha evitat mullar-se avui sobre aquesta proposta. En aquest sentit, ha recordat que al novembre va demanar explicacions i que Félix Bolaños es va mostrar disposat a parlar-ne amb la comissió.

Sí que ha destacat que hi ha "preocupació de molts ciutadans" sobre si la llei "respecta la separació de poders" i amb "aspectes relacionats amb el terrorisme i la corrupció" i ha deixat clar que la Comissió l'estudiarà de "ben a prop". "L'estat de dret és el que ens uneix", ha afirmat. Així mateix, ha reiterat que la Comissió manté la seva posició sobre Catalunya, que ha dit que és una "qüestió interna i que s'haurà de dirimir en el marc constitucional".

Comença el debat al Parlament Europeu sobre l'amnistia i els acords d'investidura

En marxa el debat al Parlament Europeu sobre l'amnistia i els acords d'investidura que han forçat PP, Ciutadans i Vox. En la discussió, titulada Amenaces a l'estat de dret a conseqüència de l'acord de govern a Espanya, hi participaran sobretot eurodiputats espanyols i catalans, així com el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, i ​​la secretària d'estat espanyola d'Afers Estrangers i Globals, Ángeles Moreno. Els republicans Diana Riba i Jordi Solé també hi intervindran, a més de Toni Comín de Junts. No pujarà a l'estrada, en canvi, l'expresident a l'exili Carles Puigdemont.