D'agredit a imputat: el bomber a qui els Mossos van deixar inconscient arran de la detenció de Puigdemont, al banc dels acusats
Joan Domènech, que va estar una setmana sense poder ingerir sòlids i vuit mesos de baixa per les lesions sofertes, serà jutjat per desobediència
Barcelona"Em vaig veure mort". Amb aquesta cruesa descriu Joan Domènech el que va viure el 27 de març del 2018. El bomber, que llavors tenia 44 anys, participava en el tall a l'A-2 a Soses que els CDR van organitzar per protestar contra la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Cap a les sis de la tarda els Mossos van carregar contra els dos-cents manifestants que ocupaven l'autovia des del matí. Domènech va ser el primer a ser desallotjat. "Em van colpejar, i un cop a terra un agent em va posar el genoll a l'estern i un altre, la porra i la mà al coll, tot i que no oposava resistència –explica–. Em deien que estigués quiet, però no podia respirar", afegeix.
L'asfíxia que li van provocar els antiavalots immobilitzant-lo va fer que perdés el coneixement durant uns minuts. "No recordo res, em vaig despertar entre dos vehicles policials". Dels quatre ferits atesos pel SEM, ell va ser l'únic que va ser traslladat en ambulància a un centre hospitalari. De fet, es va veure obligat a menjar líquids i triturats durant una setmana perquè no podia engolir i va estar de baixa vuit mesos per les lesions sofertes. Més de cinc anys després, però, aquest dimecres serà ell qui seurà al banc dels acusats per un delicte de desobediència.
Domènech va presentar una denúncia el juliol del 2018 als jutjats de Lleida contra els agents que l'havien agredit per tortures i danys físics i psicològics, aportant informes mèdics i vídeos, i contra tot l'operatiu policial per dificultar que els serveis d'assistència el poguessin atendre, però va ser arxivada. La Fiscalia va considerar que la policia va fer "ús de la força mínima imprescindible per poder-lo immobilitzar".
Al seu torn, un dels agents implicats va presentar una denúncia contra el bomber per desobediència, danys i atemptat contra l'autoritat, acusacions que podien comportar penes de presó. "Els Mossos s'inventen una pel·lícula de ciència-ficció, diuen que em vaig saltar el cordó policial tres vegades i que vaig agredir un agent fent-li una esgarrapada a l'avantbraç esquerre", lamenta Domènech, que recorda que el policia va declarar a la vista que l'agressió li havia fet en un lloc on ell no es trobava. "També va dir que li havia fet amb un objecte contundent quan a les imatges es veu que no porto res", afegeix.
La Generalitat i l'Estat retiren l'acusació
La Generalitat es va retirar com a acusació particular a finals del 2020, després que Domènech fes arribar el seu cas a l'aleshores conseller d'Interior, Miquel Sàmper. La decisió es va prendre abans que els advocats dels Mossos passessin a dependre de la conselleria de Presidència i que el Govern es comprometés a retirar-se de les causes contra manifestants en què no hi hagi acreditades lesions als agents o no hi hagi prou garanties per identificar els presumptes agressors, fruit de l'acord d'investidura amb la CUP.
També es va retirar de la causa el ministeri de Foment, que havia presentat una denúncia contra ell pels suposats danys a l'A-2 i que li reclamava una indemnització de més de 8.700 euros. La Fiscalia, però, manté l'acusació: li continua atribuint un delicte de desobediència i demana per a ell una pena de presó de 9 mesos. "Els fets prescrivien el març de l'any passat i al febrer el ministeri fiscal va obrir judici", lamenta. No estarà sol. Diferents plataformes, que ja van organitzar una manifestació dissabte a Lleida, l'acompanyaran dimecres a les portes dels jutjats.