Cuixart deixa la presidència d'Òmnium

El fins ara president de l'entitat creu que "calen nous lideratges" i proposa el filòsof Xavier Antich com a relleu

Sacsejada al capdavant de l'independentisme. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural i un dels grans símbols del moviment, ha anunciat aquest divendres que deixa la presidència de l'entitat i que serà rellevat pel filòsof Xavier Antich, actual membre de la junta. "Toca fer el relleu, ningú és imprescindible", ha afirmat a RAC1, des d'on ha revelat que el vicepresident, Marcel Mauri, també deixarà el càrrec. President d'Òmnium des del 19 de desembre del 2015, Cuixart ha decidit no presentar-se a la reelecció per a un tercer mandat de quatre anys perquè considera que "calen nous lideratges" i que "cal deixar espai perquè puguin aflorar". Des d'aquest divendres, que s'ha convocat l'assemblea general per escollir la nova junta el 26 de febrer, Cuixart serà el president en funcions després de més de sis anys al càrrec i d'haver-lo mantingut estant empresonat per l'1-O perquè, com sempre ha defensat, no fos l'Estat qui decidís qui comandava l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ha aprofitat que se li acaba el mandat aquest mes de juny després de ser reelegit el 2018 per prendre una decisió que ja havia anat deixant entreveure en els darrers temps en diferents entrevistes. Així, ha explicat que la decisió l'ha pres "sense improvisar" i ha dit que creu que "la gent que va tenir protagonisme el 2017 ha de fer un pas al costat per endreçar les organitzacions amb nous lideratges". Especialment, ha afegit, davant la "incapacitat manifesta de traçar una estratègia conjunta". En un missatge implícit a les direccions dels grans partits independentistes, ha insistit que "en la situació actual, en què és necessària una estratègia compartida, calen nous lideratges que propiciïn que es pugui dur a terme aquesta estratègia compartida".

Cargando
No hay anuncios

¿L'expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, també haurien de deixar les presidències de les seves formacions? Cuixart s'ha limitat a respondre que "Òmnium intenta predicar amb l'exemple", però que se li fa "molt difícil" dir "què ha de fer algú en concret", i ha evitat reclamar de manera directa la seva sortida. Precisament, Cuixart ha revelat que va anunciar la seva decisió a Puigdemont; Junqueras; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel entre dijous a la nit i aquest matí després de comunicar-ho als treballadors de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Descarta formar part d'una candidatura

Cuixart ha recordat que ja li va dir a Mauri que si entrava a la presó hauria de liderar l'entitat i que quan ja era a la presó l'encara vicepresident li va proposar que Antich fos el president. "Antich és una persona molt culta, sàvia, feminista i que coneix molt bé Òmnium", ha dit sobre el que serà el seu relleu si els socis així ho avalen en l'assemblea del febrer. L'ara ja president en funcions ha remarcat que Mauri no serà el president perquè van acordar "passar el testimoni junts". Mauri, en declaracions també a RAC1, ha confirmat que sempre va dir que la seva trajectòria al capdavant de l'associació aniria lligada a la de Cuixart i que és "fidel a la seva paraula". Tant l'un com l'altre han deixat clar que en cap cas es plantegen formar part d'alguna candidatura d'un partit polític. "No tinc cap interès en fer activitat política, soc un activista i em poso a disposició d'Òmnium i del país, però des de l'activisme", ha reiterat Cuixart. Mauri també s'ha pronunciat en el mateix sentit.

Cargando
No hay anuncios

Antich ha afirmat a la mateixa emissora que accepta la proposta d'assumir la presidència "per responsabilitat" i perquè "és difícil dir que no". Segons ha explicat el també escriptor i professor de la Universitat de Girona, la seva voluntat és "seguir amb el llegat de Cuixart i Mauri", però no ha aclarit encara amb qui formarà tàndem a la direcció de l'entitat. Pel que fa als passos que l'independentisme ha de seguir davant del cop de porta del govern espanyol a un referèndum d'autodeterminació i a l'amnistia, Antich tampoc s'ha volgut mullar sobre quin ha de ser el full de ruta: "Sempre estarem on hi hagi el gran consens de la societat catalana, però Òmnium no és un partit polític que hagi de traçar l'estratègia", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

El sobiranisme agraeix a Cuixart la feina al capdavant d'Òmnium

El sobiranisme ha agraït a Cuixart la feina feta al capdavant de l'entitat durant més de sis anys. Representants de Junts, ERC i la CUP han lloat la seva figura pel seu paper en l'1-O i en la defensa del dret a l'autodeterminació, que el va fer acabar a la presó, i els comuns li han agraït la "dedicació" i "la feina feta pel país". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut posar en valor la seva tasca i li ha agraït "la feina feta i les lluites compartides". "El teu compromís i actitud sempre positiva i oberta ens marca el camí cap a una Catalunya lliure", ha escrit a Twitter. A més, també ha remarcat el paper del vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, "per ser-hi en els moments més difícils i complexos".

Cargando
No hay anuncios

El president d'ERC i qui va ser vicepresident durant l'1-O i també company de presó de Cuixart, Oriol Junqueras, ha assegurat que estaran "sempre agraïts" per "totes les lluites compartides, el compromís indiscutible amb la gent i amb el país i el paper indispensable en el camí cap a la independència de Catalunya" del dirigent de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Carles Puigdemont, president de Junts i president de la Generalitat durant l'1-O, també ha agraït la feina de Cuixart: "Gràcies, d'aquelles que no s'acaben mai. Per tot el que hem compartit, lluitat i aconseguit. I pel que compartirem, lluitarem i aconseguirem", ha escrit a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

També dins l'entorn de Junts, el conseller de la Presidència durant l'1-O i company de presó de Cuixart, Jordi Turull, ha volgut desitjar "tot el reconeixement i més" al seu "company i amic de trinxera i de presó" i ha dit que confia "seguir trobant-se en moltes lluites compartides", especialment en la independentista. Josep Rull, també empresonat durant el mateix període, ha dit que té "una profunda admiració" per Cuixart perquè "allò que es veu en públic –entusiasme, energia inesgotable, sensibilitat, coherència, fermesa en les conviccions, visió, afany de suma, patriotisme, lideratge i una humanitat desbocada– és el que és en privat".

Cargando
No hay anuncios

Des de la CUP també han volgut agrair la feina al fins ara president de l'entitat, i des del seu perfil oficial a Twitter li han donat les gràcies per "l'entrega i compromís insubornable". La portaveu de la formació al Parlament, Eulàlia Reguant, ha lloat la seva "dedicació" i ha instat Òmnium a continuar treballant per l'autodeterminació, l'amnistia i la defensa de la llengua. Per la seva banda, els comuns també han volgut destacar la tasca dels dos dirigents socials. "Moltes gràcies, Jordi Cuixart i Marcel Mauri, per la dedicació, pel compromís i per tota la feina feta pel país. Tota la sort del món en aquesta nova etapa que comença", ha escrit al seu Twitter la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach.

Els intents de tornar a cohesionar l'independentisme
  • La videoconferènciaUn dels papers que ha jugat Cuixart és el d'intentar reconciliar l'independentisme, dividit des de l'octubre del 2017. El juny del 2020 el president d'Òmnium va ser un dels impulsors d'una trobada per videoconferència entre Puigdemont i Junqueras. Es documenta al llibre 'Enemics íntims' (Grup 62) dels periodistes Oriol March i Joan Serra. Una trobada amb bones paraules, però poca connexió política.
  • L'acte d’ElnaCuixart no ha amagat mai la seva voluntat de recosir el moviment. "A Puigdemont i Junqueras no els reclamem que siguin amics, sinó que tinguin sentit d'estat", va dir una vegada en una entrevista amb l'ARA. El juliol del 2021, en un acte a Elna, Òmnium va propiciar la trobada presencial entre els dos líders polítics.
  • El llibreTambé ha intentat reflexionar sobre la desorientació estratègica del moviment. La tardor passada va presentar 'Aprenentatges i una proposta' (Ara llibres), el seu llibre sobre el moment polític de l'independentisme. Allà hi admet el "desconcert" actual. La seva recepta: "Celebrar un nou referèndum ben aviat i sense més adjectius". "Votar tantes vegades com calgui", conclou.
  • La visita a WaterlooJa amb l'indult sota el braç, Cuixart va viatjar a Waterloo el 29 d’octubre del 2021 per veure's amb Puigdemont. Allà es van conjurar per "tornar-ho a fer" fins a aconseguir "la República Catalana". El que no ha aconseguit el president d’Òmnium, ni la resta de l'independentisme, és un consens estratègic sobre com ha de ser aquest 'tornar-ho a fer'.