Entitats

Els crítics volen reprendre la votació a la presidència de l'ANC només amb Lluís Llach

Aquest sector considera que Josep Punga, l'altre candidat, es va excloure de la cursa al retirar-se

BarcelonaLa guerra oberta entre els crítics i la direcció de l'ANC no sembla que s'hagi d'aturar. Els reformistes volen reprendre la votació en el punt que es va deixar dissabte passat, quan Josep Punga va decidir retirar la seva candidatura i només hi havia Lluís Llach com a presidenciable, però ni així va poder ser escollit. La convocatòria del ple del dissabte vinent que s'ha enviat aquest dimarts, segons ha pogut saber l'ARA, no fa referència a les candidatures i es limita a informar que es continuarà amb el mateix ordre del dia, però la voluntat dels crítics és excloure Punga de la cursa. "Ara només tenim un candidat a votar i li va faltar només un vot. Dissabte continuarem on ens vam quedar i ja tindrem tots els vots", assegura un membre d'aquest sector.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una decisió que posaria més llenya al foc en la batalla per renovar la direcció de l'entitat, que es va bloquejar per l'enrocament de les dues parts a fer cap concessió. Els crítics no volen cap opositor a la direcció i el sector oficialista reclama presència per aixoplugar totes les sensibilitats perquè temen que l'ANC passi a ser controlada per Junts després que Llach i altres secretaris hagin mostrat el seu suport a Puigdemont a les eleccions. I Punga, el candidat inesperat que planta cara a Llach, no descarta tornar a postular-se de president. "Està tot obert, podria presentar-me, però la pilota és a la teulada del candidat que, ara com ara, queda. Tot depèn de si surt del seu immobilisme i rigidesa i s'obre a cercar la confiança de les sensibilitats que de moment no li estan donant. En funció d'aquest pas prendré una decisió cercant sempre el consens i l'acord per fer una Assemblea forta que sigui d'utilitat per al país", adverteix en conversa amb l'ARA el jove economista.

Cargando
No hay anuncios

El reglament intern no estipula què cal fer en aquest supòsit perquè mai fins ara s'havia ajornat l'elecció del president en els dotze anys d'història de l'entitat. El reglament estableix que "el president de la mesa electoral dirimirà en primera instància els conflictes menors que puguin sorgir" i que "si no hi ha acord amb els altres dos membres de la mesa", la resolució l'ha d'adoptar la junta electoral. La direcció interina de l'ANC té coll avall, però, que la mesa electoral es pronunciarà a favor dels reformistes. No debades, el president de la mesa és Julià de Jòdar, com a secretari de més edat, i forma part d'aquest sector, i un dels dos candidats més joves, Xavi Aibar, també, cosa que ja els atorga la majoria sense la necessitat de recórrer a la junta electoral. I De Jòdar ja ha parlat obertament a les xarxes que només hi ha un candidat per votar.

Que no s'hagi especificat en la convocatòria del ple que la votació es reprendrà després de la cinquena votació, que va impedir pels pèls que Llach fos nomenat president (45 vots favorables, 21 de blancs, 1 de nul i 1 abstenció), és interpretat pel sector oficialista com un intent d'agafar-los a contrapeu. "Volen evitar el debat públic sobre aquest tema i tallar-li les ales per sorpresa dissabte i que Punga i altres secretaris propers abandonin el ple. Això faria president Llach i així evitarien problemes a les votacions dels altres càrrecs", afirma una exsecretària d'aquest corrent.

Cargando
No hay anuncios

El precedent en la pugna Liz Castro - Jordi Sànchez

No és el primer cop que s'arriba a una situació de bloqueig en la presidència de l'ANC. L'any 2016 Jordi Sànchez va ser reelegit com a president de l'Assemblea després d'una disputa amb Liz Castro, que per segona vegada havia estat la candidata que havia rebut més vots dels socis. Després que en la primera votació l'aleshores president obtingués 42 vots i l'escriptora 33, sense assolir el suport de dos terços dels secretaris, abans de la segona votació, tots dos candidats i la mesa van acceptar que el candidat més votat fos l'escollit. Sànchez es va imposar a Castro per un marge encara més estret de vots, 40 a 35, però va poder revalidar el càrrec perquè cap dels secretaris presents va impugnar la seva elecció, fet que hauria invalidat la votació.

Cargando
No hay anuncios

"M'ha fet molta il·lusió que s'hagi presentat a la presidència [Punga] i que no s'hagi rendit, i que els altres secretaris s'hagin negat a donar suport a Llach fins i tot quan no hi havia una altra opció", ha escrit Castro en un apunt al seu blog aquesta setmana. I ha afegit amb relació al dia que es va retirar de la cursa: "Fa 9 anys d'aquell dia, i encara desitjaria haver actuat com en Punga, amb més valentia, i menys preocupació per fer unitat darrere un candidat dolent i processista".