La investidura de Salvador Illa

Els cops d'efecte de Carles Puigdemont quan ha intentat despistar l'Estat

Des del canvi de cotxe per votar l'1-O fins a la foto del Palau de la Generalitat el dia que arribava a l'exili

BarcelonaEl retorn de Carles Puigdemont està envoltat de misteri. Un hermetisme motivat per l'ordre de detenció que pesa sobre l'expresident, que ha anunciat que tornarà per assistir al ple d'investidura de Salvador Illa. L'efecte sorpresa sempre ha acompanyat la trajectòria del candidat de Junts, i la seva tornada ara a Catalunya no és una excepció. L'últim cop que se'l va veure públicament va ser el 27 de juliol en un acte a Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord, on va refermar la seva voluntat de tornar assumint la presó com una via de "confrontació" amb l'Estat. Des d'aleshores, cap imatge ha donat pistes d'on és l'expresident. Ni tan sols aquest dimecres quan ha anunciat en un vídeo que ha emprès el viatge de retorn.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els precedents a l'hora d'intentar despistar la policia i els serveis secrets de l'Estat l'han acompanyat en diferents episodis des del 2017. Tres dies després de la proclamació de la República, Puigdemont, ja cessat com a president en aplicació de l'article 155, publicava a Instagram dues fotos fetes des d'un pati interior del Palau de la Generalitat, en les quals s'observava part d'una teulada i del cel, amb el missatge "Bon dia" i una emoticona somrient, donant a entendre que era al seu despatx. Poques hores després se sabria que Puigdemont s'havia exiliat a Brussel·les amb diversos consellers. Qui va publicar la fotografia va ser un membre del seu equip, Aleix Clarió, que tampoc era a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont va tornar a repetir l'operació amb el ple del 30 gener del 2018, on havia de ser investit. El 9 de gener va compartir una instantània també a Instagram de la carretera que uneix Molló amb Camprodon, molt a prop de la frontera administrativa amb l'estat francès. Una única paraula, "Camins", acompanyava un enigmàtic missatge amb què l'expresident especulava amb el seu retorn a Catalunya el mateix dia que transcendia que estava disposat a tornar si era investit president telemàticament com negociaven les forces independentistes.

Cargando
No hay anuncios

El dia abans del ple del 30 de gener, a la mateixa xarxa social, l'expresident penjava una foto en què es veia el passeig Picasso, un dels carrers que donen accés al Parlament. A la imatge, Puigdemont exposava que quedaven 24 hores per a la seva investidura. “Pel país. Per les llibertats. Per les nostres institucions. Per la democràcia. Per la dignitat. Pel futur. Per tu”, acabava el post de l'expresident, que tornava a disparar les alarmes de les forces de seguretat de l'Estat, que van muntar un dispositiu sense precedents per detenir-lo al voltant de la cambra catalana.

Cargando
No hay anuncios

En aquest joc del gata i la rata, Puigdemont va comptar amb la col·laboració inesperada del diputat d'ERC, Ferran Civit, aleshores parella de l'exconsellera Meritxell Serret, també exiliada a Brussel·les. Civit havia viatjat a Bèlgica uns dies abans, i el mateix dia 29 escrivia a Twitter que emprenia el retorn insinuant que l'acompanyava l'expresident: "Iniciem l'operació retorn ben carregats des de Bèlgica. Esperem que no ens interceptin", escrivia. Poc després, Civit continuava el relat amb un nou missatge: "Toca descansar, perquè el viatge serà llarg i el ple del Parlament serà dur". I acompanyava el missatge amb una foto de l'interior del cotxe en què es veia el clatell d'un home amb un tall de cabells similar al de Puigdemont recolzat sobre un coixí.

Cargando
No hay anuncios

Després de travessar Luxemburg, Civit informava que ja es trobava en territori francès: "Hem entrat a França. Tot segueix amb el pla previst, amb el paquet a dins". Aquells missatges van fer que diferents mitjans estatals truquessin a veïns i comerços de l'Espluga de Francolí, el seu poble natal, per aconseguir el seu mòbil. Alguns el van aconseguir, però Civit no els va agafar les trucades ni els va respondre als missatges. "Calia mantenir el suspens fins al final", relata l'exdiputat republicà en conversa amb l'ARA. Tanmateix, ni va ser elegit –el president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre el ple– ni va tornar.

Cargando
No hay anuncios

El dia 1 d'Octubre

Però si hi ha una acció que va tenir ressò va ser la de l'1 d'Octubre. Després que la Guàrdia Civil es presentés al pavelló municipal de Sant Julià de Ramis per evitar que Puigdemont exercís el seu dret a vot, la comitiva del president es va empescar una jugada per esquivar els serveis secrets. A sota d'un pont de la carretera que uneix aquest poble i Cornellà del Terri, Puigdemont va canviar de cotxe. Del túnel en van sortir diversos vehicles, i els helicòpters policials no van poder saber quin seguir. D'aquesta manera, Puigdemont va acabar votant, per sorpresa, a Cornellà del Terri, mentre a Sant Julià prosseguia el que seria una de les càrregues policials més dures del referèndum. Aquest dijous espera poder tornar a donar la sorpresa i sortejar la vigilància per ser a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios