UE

Comín confia que l'Eurocambra el reconeixerà com a eurodiputat malgrat la JEC

La Junta torna a declarar "vacant" l'escó del juntaire tot i la jurisprudència europea al respecte

2 min
Toni Comín a Colliure tancant la campanya de les europees

Brussel·lesNou pols entre la Junta Electoral Central (JEC) i l'eurodiputat Toni Comín pel seu escó al Parlament Europeu. L'organisme espanyol ha tornat a declarar "vacant" el seu seient a l'Eurocambra per no haver acatat aquest dilluns a Madrid, presencialment, la Constitució. I ho ha fet malgrat que en l'anterior legislatura el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja va assenyalar que no és un pas imprescindible per ser reconegut com a representant de la cambra comunitària. De fet, l'exconseller a l'exili dona "per fet" que la presidenta del Parlament Europeu, la conservadora maltesa Roberta Metsola, actuarà "d'acord amb el dret europeu" i li entregarà l'escó. I, si no, ha avisat que la demandarà a la justícia europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Junta Electoral manté que l'eurodiputat juntaire, que està a l'exili, "no ha complert el requisit de jurament" de la Constitució i, per aquest motiu, no l'admet com a diputat de l'Eurocambra almenys de forma "temporal", fins que no acati la carta magna de manera presencial a Madrid. En aquest sentit, la JEC se sosté en una sentència del 10 de juny del 2020 del Tribunal Suprem, que va "confirmar en la passada legislatura aquest criteri".

Ara bé, anteriorment, tal com ha recordat Comín, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar el 19 de desembre del 2019 en el cas de l'exeurodiputat Oriol Junqueras que una "persona escollida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre des de la proclamació oficial del resultat i gaudeix des d'aquest moment de les immunitats vinculades". Amb aquesta jurisprudència a la mà, l'anterior president de l'Eurocambra, el socialdemòcrata David Sassoli, ja va entregar l'escó a l'expresident Carles Puigdemont, l'exconsellera Clara Ponsatí i el mateix Comín. També es va pronunciar el març passat en aquesta línia l'advocacia general del TJUE sobre el cas de l'escó del Parlament Europeu dels tres exmembres del Govern, i Comín preveu que Luxemburg ho ratifiqui definitivament els pròxims mesos.

Per això, l'eurodiputat juntaire ha assegurat en declaracions als mitjans des del Parlament Europeu a Brussel·les que Metsola li donarà l'escó "quan toca". És a dir, en l'entrega de les credencials de representant de l'Eurocambra que s'ha de dur a terme abans de l'inici de la nova legislatura, el 16 de juliol. En cas que la presidenta del Parlament Europeu no actuï d'aquesta manera, "hipòtesi" que el juntaire ni "contempla", Comín ha avisat que Metsola "s'enfrontaria a perdre la demanda" que presentaria el juntaire al TJUE. "Ens veiem [al primer ple de legislatura] a Estrasburg", ha insistit Comín.

stats