Entitats

Els cinc objectius de Lluís Llach com a nou president de l'ANC

Enterrar la llista cívica amb un nou full de ruta, el primer pas de la nova direcció

Llach, atenent els mitjans després de ser escollit
04/06/2024
3 min

BarcelonaLluís Llach assumia dissabte la presidència de l'Assemblea després d'un primer intent frustrat set dies abans. El bloqueig en la primera sessió va posar de manifest que la divisió interna es manté. D'una banda, el sector encapçalat pel cantautor que advoca per refer ponts amb els partits independentistes i per la mobilització com a única forma de lluita i, de l'altra, el corrent majoritari a la direcció sortint que defensa marcar distàncies amb les formacions "processistes" i presentar batalla, si cal, al Parlament. En aquest escenari de desunió a l'entitat però també al moviment independentista, quins són els plans de Llach al capdavant de l'ANC?

1.

Recosir l'entitat

El principal repte de Llach serà recosir una entitat dividida internament. No serà fàcil, però, tancar les ferides. L'exclusió de qualsevol membre de l'altre corrent als quatre càrrecs orgànics demostra la voluntat de tancar, amb pany i clau, la porta a l'anterior etapa. De fet, Llach ha dit que vol ser president d'una assemblea i no d'una organització piramidal –el principal retret a la direcció sortint–, i que totes les decisions que s'adoptin siguin avalades pels socis. El nou president de l'entitat també vol reactivar les assemblees de base, moltes d'elles inactives per la paràlisi del Procés, i els grups de treball de l'entitat amb campanyes concretes.

2.

Refer ponts amb partits i entitats

"Independència o eleccions". Aquesta ha sigut una de les consignes més repetides per l'expresidenta Dolors Feliu en les últimes diades. El distanciament de l'Assemblea amb les tres grans formacions polítiques ha arribat a l'extrem que s'ha portat a votació (amb derrota per la mínima) presentar candidatura al Parlament. La nova direcció vol ara refer ponts i col·laborar amb partits i entitats com Òmnium, el Consell de la República o l'AMI, per tornar a ser el punt de trobada de l'independentisme. "La independència la farem entre tots o no es farà", és una de les frases que més defensa Llach, que considera que l'entitat no pot ser protagonista d'aquest enfrontament que tant es critica als partits i que només provoca desencís entre les bases. En aquest sentit, Llach torna a posar sobre la taula la necessitat d'una llista unitària de Junts, ERC i la CUP, de què exclou Aliança Catalana. "Al feixisme, encara que sigui amb bandera estelada, ni pa ni aigua", va dir diumenge en una entrevista a RAC1. Unes paraules a les quals la líder i diputada de la formació d'extrema dreta, Sílvia Orriols, va reaccionar.  

3.

Nou full de ruta

La nova direcció vol celebrar amb celeritat una assemblea general extraordinària per poder aprovar un nou full de ruta que descarti presentar-se a les eleccions com està recollit en l'actual. Aquesta assemblea, segons ha pogut saber l'ARA, es podria celebrar a l'octubre, un cop passi la Diada. Per convocar-la, només cal el suport de la majoria de secretaris, i aquests avalen Llach, com es va veure en la seva elecció. Durant l'assemblea la cúpula també vol reformar els estatuts per millorar el funcionament de l'entitat i amb la limitació de quatre anys de mandat a discussió, segons apunten diverses fonts. La reforma d'estatuts sí que ha de ser aprovada pel 65% del secretariat, cosa que obliga a una entesa amb l'ara sector crític.

4.

La mobilització com a única via de lluita

Desterrada l'opció de competir amb els partits, Llach vol impulsar mobilitzacions i accions de desobediència i lluita no-violenta per reactivar el carrer i pressionar els partits perquè no facin més passos enrere. La separació de les comissions de Mobilització i Territori posa en relleu la importància que es vol donar a les campanyes que s'organitzaran. La defensa de la llengua o l'espoli fiscal seran dos dels camps de batalla de l'entitat. L'Assemblea també vol tenir un paper actiu en les manifestacions d'àmbit social amb la participació de la direcció. Aquest mateix dilluns, Llach i altres membres del secretariat participaven tallant vies en la jornada de lluita dels pagesos.

5.

Diada

El dia gran de l'Assemblea és des de fa dotze anys la Diada. La direcció no s'ha pogut reunir encara i, per tant, no s'ha pogut posar a treballar en l'Onze de Setembre, però la voluntat és que sigui un punt d'inflexió per reprendre l'anhelada mobilització al carrer. Llach, en les seves primeres declaracions, ha deixat clar que no li preocupa la xifra d'assistents, sinó que el missatge sigui "claríssim". Sigui com sigui, l'objectiu és impulsar una manifestació atractiva que il·lusioni les bases. Per assolir-ho, vol treballar estretament amb entitats com Òmnium, de qui s'ha anat distanciant en els últims anys. Llach compartia aquest dimarts una piulada del president de l'entitat, Xavier Antich, en un gest que costava de veure durant els mandats d'Elisenda Paluzie i Dolors Feliu. I més en un tema com l'amnistia, que la direcció sortint rebutjava per les dificultats que pot suposar en la causa judicial oberta als tribunals europeus contra la repressió.

stats