Procés
Procés31/01/2023

Puigdemont diu que la sentència del TJUE “a la pràctica” fa inviables les euroordres

La Moncloa, en canvi, considera que la decisió del tribunal europeu "facilitarà" l'extradició de l'expresident

Brussel·lesL'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha celebrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d'aquest dimarts al matí sobre l'exconseller Lluís Puig perquè considera que "deixa les extradicions en via morta" i "posa condicions a noves euroordres que, a la pràctica, les fa inviables", ja que, encara que cap país de la Unió Europea no pot qüestionar la competència del Tribunal Suprem per emetre euroordres, Bèlgica sí que pot denegar l'extradició de l'exconseller Lluís Puig –i per extensió de la resta d'exiliats– si acredita de manera "precisa" que hi ha risc d'una vulneració de drets fonamentals per una deficiència "generalitzada" del sistema judicial espanyol. Preguntat sobre el seu retorn, Puigdemont creu que la sentència fa que la seva tornada a Catalunya "estigui més a prop". Tot i això, ha insistit que "sempre" valora l'escenari de fer-ho com a persona "lliure" i que no s'entregarà ni es rendirà.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont creu que la referència del TJUE a la necessitat d'avaluar si les deficiències de la justícia espanyola afecten un "grup objectivament identificable de persones" obre la porta als exiliats a "fer lluita política". "Sempre hem dit que no ens defensaríem de manera individual o personal, sinó col·lectivament com a representants del que la sentència anomena un grup objectivament identificable, és a dir, els catalans que volem la independència", ha dit l'expresident entre somriures durant l'atenció de mitjans internacionals a l'edifici del Parlament Europeu de Brussel·les. Una tesi que també ha subscrit el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Cargando
No hay anuncios

L'advocat dels eurodiputats de Junts, Gonzalo Boye, també ha celebrat el pronunciament del tribunal de Luxemburg. "Les sentències del TJUE són per llegir-les íntegrament; avui és un gran dia", ha piulat Boye. L'advocat ha assegurat que ara "canvia l'escenari jurídic" i ha insistit que el Tribunal Suprem no té competència per processar els encausats pel Procés, citant una referència de la sentència publicada aquest dimarts: "No es pot considerar que un tribunal suprem nacional resolgui en primera i última instància un assumpte penal sense disposar d'una base legal expressa que li confereixi competència per processar tots els encausats", ha escrit.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, l'exconseller de Cultura Lluís Puig ha dit, en la mateixa roda de premsa, que els exiliats estan "cada cop molt més forts" per afrontar, si cal, una nova euroordre. "Hi ha més arguments per continuar sense retornar-me a Espanya, hi ha més causes que ha de complir la nova petició d'extradició", ha afirmat Puig a RAC1. L'exconseller exiliat a Bèlgica ha dit que, arribat el cas, afrontaria "amb tota l'alegria possible" una quarta petició d'entrega.

L'advocat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, ha considerat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) fa mantenir les "esperances" que els tribunals d'altres països continuïn entenent "el biaix repressiu contra el moviment independentista que tenen els tribunals espanyols". "La discussió que vam dur al TJUE en el cas Puig Gordi la vam centrar molt en la necessitat de superar el requisit d'acreditar un defecte sistèmic per denegar una euroordre i acollir la possibilitat que el risc de lesió de drets fonamentals afectés un grup concret de persones", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Des del Govern s'ha optat per la prudència. La seva portaveu, Patrícia Plaja, ha considerat que "s'obre la porta al reconeixement" de l'existència d'una "causa general contra l'independentisme", tot i que ha admès que volen estudiar més a fons la resolució judicial per no fer "valoracions precipitades".

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha opinat que la sentència del TJUE suposa un "pas important" perquè reconeix la "persecució" de l'independentisme, i ha destacat que, per primera vegada, es reconeix que es poden denegar ordres d'extradició si es demostren deficiències que afectin els drets d'un "grup identificable" com ho és l'independentisme. En la mateixa línia, l'ANC ha celebrat la sentència perquè considera que "afegeix alguns matisos positius", segons han expressat en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha dit que a l'independentisme se li aplica "el dret de l'enemic ad hoc i aplicant lleis a mida per perseguir-lo". Des del PDECat, el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, s'ha volgut mostrar prudent abans d'analitzar a fons la decisió del TJUE, però sí que ha aprofitat per valorar la reforma del Codi Penal. Considera que sense aquests canvis, ara es podria extradir Lluís Puig per sedició. Ara, en canvi, ha dit que només es podria fer per desobediència. "És així perquè alguns vam votar la reforma del Codi Penal, i els que no ho van fer han de saber que avui es podria tramitar l'euroordre per sedició", ha afirmat en un missatge dirigit a Junts. Des dels comuns han fet valdre la supressió del delicte de sedició, i el seu portaveu al Parlament, David Cid, ha reiterat que "la solució és política".

La Moncloa en fa la lectura oposada

La lectura és oposada des de la Moncloa. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, considera que la decisió del TJUE "facilitarà" l'extradició de Carles Puigdemont perquè "pugui retre comptes" davant la justícia espanyola. Rodríguez, de fet, ha assegurat que la sentència "avala l'ordenament jurídic espanyol". En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Rodríguez ha recordat que el govern espanyol sempre ha defensat que l'expresident de la Generalitat torni i comparegui davant la justícia espanyola. Fonts de l'executiu, a més, han carregat contra la posició de Gonzalo Boye: consideren "ridícul" que digui que la sentència és una victòria.

Cargando
No hay anuncios

Daltra banda, en una conversa informal amb periodistes a l'entrega de despatxos judicials de Barcelona, el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín, ha dit que estan "satisfets" la sentència. "Ho entenem com un suport al Suprem", ha apuntat. En la mateixa conversa, Marín ha afirmat que li sembla "molt clara" la decisió del TJUE i que ara es confirma que els "tribunals belgues no poden entrar a analitzar la competència dels tribunals espanyols".

L'espanyolisme també celebra la sentència

El secretari general de Cs i eurodiputat Adrián Vázquez ha assegurat que la sentència del TJUE "aplana el camí per a l'entrega dels fugats". En una piulada, el també president del Comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra –el que es va haver d'encarregar del suplicatori per la immunitat dels eurodiputats exiliats– ha defensat que la sentència "conclou que un estat membre de la Unió Europa no pot denegar l'execució d'una euroordre pels motius pels quals ho va fer Bèlgica". El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha expressat en la mateixa línia: "Guanyen els tribunals espanyols i perden els tribunals belgues, i el veredicte acosta Puigdemont i els altres fugats a Espanya".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, considera que la decisió del TJUE "enforteix l'estat de dret": "Ni impunitat ni immunitat". Gamarra creu que els exiliats hauran "d'assumir les seves responsabilitats" i "retre comptes davant la justícia espanyola". "L'estat de dret funciona", ha afegit. El portaveu de Vox, en la mateixa línia, ha apostat perquè els exiliats "retin comptes davant de la justícia com més aviat millor".