UE
Procés30/01/2024

Aragonès es reuneix amb quatre comissaris a Brussel·les en una visita marcada per l'amnistia

El president de la Generalitat treu pit per haver recuperat la interlocució del govern català amb les institucions de la Unió Europea

Brussel·lesEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha viatjat fins a Brussel·les per reunir-se amb quatre comissaris europeus i per tornar a reivindicar que ha sigut el cap de l'executiu català que ha recuperat la normalitat institucional entre Catalunya i la Comissió Europea després dels últims anys de Procés. En aquest sentit, el dirigent republicà ha recordat que durant la seva presidència el Govern ha mantingut fins a "10 reunions amb vicepresidents i comissaris, inclosa la presidenta [Ursula von der Leyen]". "Catalunya torna a estar present a la Comissió Europea i, per tant, els interessos de Catalunya tornen a estar ben representats", ha remarcat el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada més destacada d'aquest dimarts ha sigut la que, juntament amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha mantingut amb el comissari d'Economia, el socialdemòcrata italià Paolo Gentiloni. En la reunió, Mas ha explicat que ha denunciat que el 72% dels fons europeus industrials de moment "queden deserts" perquè s'han "dissenyat 100%" de forma centralitzada des de Madrid. La consellera també ha proposat crear un PERTE territorial industrial per repartir els romanents dels fons no adjudicats i que permetria a Catalunya rebre 1.800 milions.

Cargando
No hay anuncios

També s'ha reunit, en aquest cas acompanyat de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, amb la vicepresidenta de la Comissió i titular de Democràcia i Demografia, la conservadora croata Dubravka Šuica, i la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira. En aquestes reunions, segons fonts que hi han assistit, s'ha posat sobre la taula de manera "formal i informal" la llei d'amnistia i el Govern ha defensat el seu posicionament.

De fet, la visita d'Aragonès a Brussel·les s'ha vist eclipsada per la llei d'amnistia i el no de Junts a la votació que s'ha fet al Congrés aquest mateix dimarts. El president de la Generalitat ha rebut una gran atenció mediàtica, però la majoria de preguntes de la premsa anaven dirigides a les negociacions que s'estaven duent a terme a Madrid i no sobre el seu viatge a la capital comunitària. "L'amnistia ha de tirar endavant [...] és un text sòlid i robust", ha repetit Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'oficialitat del català a la Unió Europea, que ara mateix està encallada, es preveu que Aragonès i Serret ho discuteixin més a fons aquest dimecres amb el comissari europeu, Maroš Šefčovič, que és el representant de la Comissió Europea que participa en els Consells de la UE on es discuteix aquest reconeixement. D'altra banda, aquest dimecres al matí Aragonès també es reunirà amb el lehendakari, Íñigo Urkullu, i participarà al migdia en la conferència del caucus per l'autodeterminació, al Parlament Europeu. El dubte és si es reunirà amb l’expresident Carñes Puigdemont.