Jordi Gaseni, president de l'AMI: "Ara no podem posar tota la carn a la graella perquè necessitem més brases"
L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va complir deu anys el 14 de desembre. L'actual president i també alcalde d'ERC a l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, exposa en aquesta entrevista quins objectius s'ha marcat per recuperar la rellevància que l'entitat va tenir abans de l'1-O i que ha quedat desdibuixada en els últims anys.
Què fa l'AMI? Encara existeix?
— I tant, i tant!
Que existeix ho sabem pels centenars de litigis que té oberts.
— Tenim uns 600 contenciosos per diferents motius, però dels 947 municipis catalans, més de 750 formen part de l'AMI i tots ells hi han entrat aprovant-ho per majoria absoluta.
Litigis per tenir estelades, per pagar la quota a l'entitat...
— Per una moció que entres al plenari... La gran majoria de vegades promoguts per denúncies de regidors. Per simbologia, per debatre en els nostres plenaris. Injust totalment.
La meitat dels municipis fa temps que no paguen la quota de l'AMI per la repressió.
— Hi ha la voluntat de l'Estat de posar-nos problemes quan som una entitat totalment legal. També intentem que els secretaris municipals s'assessorin jurídicament amb els nostres tècnics per mirar de revertir les pors que transmeten als alcaldes, però el que fem és respectar aquells municipis que tenen dificultats.
Que són la meitat, ara?
— No sé si arriba a la meitat perquè tenen tot l'any per pagar i al desembre moltes vegades estem cobrant quotes que hem passat l'any anterior. És una pressió que sí que es nota, però que també la tenim molt assumida. Aquells municipis que no tenen problemes continuen pagant. A vegades ens toca fer moltes coses per no perdre la batalla o una de les batalles.
Quines coses?
— Un contenciós per pagar la quota de l'AMI pot acabar amb una sentència que pugui fer caure alguna cosa que no ens interessa que ho faci.
Una inhabilitació.
— Per exemple. Hem de continuar forts i això vol dir que hem de defensar els nostres alcaldes i alcaldesses. Estem parlant d'una persecució, i fins i tot a vegades pel penal. No té ni cap ni peus, però l'AMI dona suport jurídic davant dels problemes que se'ns generen. Hem de seguir treballant i no distreure'ns amb aquestes qüestions.
Però no és una distracció, és que els estan portant als tribunals.
— Em referia a les quotes. És una dificultat perquè és la nostra única font de finançament.
Si han de dedicar tants esforços a defensar-se, quant de temps poden destinar a fer política?
— Necessitem un full de ruta. Per ser útil l'AMI necessita una estratègia compartida i ara no hi és. Mentrestant el que hem de fer és no perdre cap llençol. En el nostre cas és, no només no perdre cap ajuntament, sinó guanyar-ne. Com ara fa poc, que hem sumat Gelida. Hem d'anar creixent, sobretot als municipis grans. Abans del 2017 tothom tenia clar cap a on anàvem. Ara és complicat. Necessitem tornar a tenir clar cap a on anem.
En els últims dos anys, però, els han exclòs de les cimeres independentistes.
— Des d'aquest any s'està reconduint i estem en contacte amb partits i entitats. Però si realment podem fer alguna cosa, no es farà només des d'un despatx de Barcelona. És imprescindible que tots els municipis estiguin activats i sàpiguen què s'ha de fer i quan s'ha de fer. Si no, no sortirà, ja ens ho podem treure del cap. Si alguna vegada no se'ns ha convocat és perquè hem estat representats amb altres formes. Som alcaldes i alcaldesses i tenim un partit.
¿No deu ser que l'AMI està sent víctima de la desorientació i de les baralles del món independentista?
— Nosaltres no ens esperarem que hi hagi un acord, tenim ben clar la feina que hem de fer. I no vull dir que el partit on milito (ERC) no tingui la seva responsabilitat. Evidentment que sí, però hi ha més actors i no només partits. Hem de buscar la manera de no fracassar una altra vegada.
Com pot ajudar l'AMI en l'estratègia independentista?
— Volem treballar tot el que són les sobiranies locals per promoure iniciatives perquè els municipis siguin més sobirans i independents.
No tenen intenció, doncs, ni de traslladar-se a la Catalunya del Nord ni de convertir-se en fundació, com es va posar sobre la taula per escapar-se del setge judicial.
— De moment no perquè podem anar desenvolupant la nostra feina.
I en un futur?
— No, esclar, tot depèn. Ara tenim una realitat al país aquí i a l'estat espanyol.
¿El dia que guanyin el PP i Vox?
— Pot ser. Farem el que creguem oportú en cada moment. M'agradaria que no hi hagués problemes, però realment n'hi ha. Explica-li a un alcalde que ha d'anar a declarar i que té una família, que té propietats i que tot això s'ho pot jugar.
¿L'independentisme està en standby?
— El moment és de reforçar-nos. No podem entregar-nos alegrement si no hi ha una estratègia al darrere. Ara no podem posar tota la carn a la graella perquè necessitem més brases i més carn.