Antich (Òmnium): "No comptem amb l'extrema dreta i, sí, em refereixo a Aliança Catalana"

L'entitat sobiranista insta els partits a fer "autocrítica" per sortir de "la paràlisi i l'estancament"

3 min
Antich, en el seu parlament de la Diada

BarcelonaJa fa alguns anys que Òmnium Cultural va afegir al calendari de la Diada un acte polític propi al matí. Sense desmarcar-se de la manifestació de la tarda, liderada sobretot per l'ANC, Òmnium va veure la necessitat d'expressar els matisos propis de l'organització, sempre defugint la confrontació directa amb els partits polítics independentistes, als quals l'Assemblea no va dubtar a posar en la diana, assenyalant-los com a principals responsables de la desmobilització del moviment. Enguany, Òmnium no s'ha sortit del seu esquema, però el seu president, Xavier Antich, ha volgut expressar els límits de l'organització: l'extrema dreta mai serà benvinguda. "No comptem amb l'extrema dreta i, sí, em refereixo a Aliança Catalana", ha etzibat. "Cap complicitat, porti la bandera que porti, amb el racisme o la xenofòbia, la lluita per la llibertat de Catalunya és la lluita per la llibertat de tots i totes", ha sentenciat tot seguit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els actes de la Diada ja van començar enrarits aquest dimarts al vespre al Fossar de les Moreres, quan un grup antifeixista va intentar boicotejar el discurs de la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols. També per les paraules del president de l'ANC, Lluís Llach, que a RAC1 havia expressat que tots els independentistes serien benvinguts a la manifestació de la Diada independentment del seu carnet polític (l'ANC va enviar hores després un comunicat aclarint que Aliança Catalana no seria benvinguda). L'extrema dreta independentista ha irromput recentment al Parlament, evidenciant que una part dels votants desencantats de Junts i ERC han buscat aixopluc en noves sigles.

Des de l'escenari situat al passeig Lluís Companys, a tocar de l'Arc de Triomf, on fa poques setmanes es va poder veure fugaçment Carles Puigdemont, Antich també s'ha enrecordat de l'expresident de la Generalitat. "No hi haurà normalitat democràtica fins que no es resolgui el conflicte i el president Puigdemont pugui ocupar el seu escó", ha assenyalat davant els aplaudiments dels centenars de persones que seguien l'acte, que precedeix a la manifestació d'aquesta mateixa tarda, convocada tant per l'ANC com Òmnium. El president de l'entitat cultural i sobiranista ha lamentat, a més, que el govern espanyol es negui a reconèixer el dret a l'autodeterminació: "Catalunya és una nació i té el dret a decidir el seu futur polític, tot i que l’estat espanyol no la reconegui com a subjecte polític".

Unitat a través de l'autocrítica

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha fet una crida a girar full i obrir una nova etapa en el moviment independentista en el tradicional acte que celebra l’entitat per la Diada a l’Arc de Triomf. Després de la pèrdua de la majoria al Parlament i l'arribada de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat, Antich no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'instar els partits polítics, presents a primera fila, a tocar de peus a terra i acordar un full de ruta unitari.

"No alimentarem la nostàlgia, no podem seguir mirant enrere, ja no som al 2017", ha reblat el màxim dirigent de l'entitat, que ha recordat que l'independentisme ha perdut "el poder polític" i que cal "fer autocrítica". Davant d'aquest escenari, Antich ha subratllat que cal defugir l'"autocomplaença" per sortir de "la paràlisi i l’estancament" en què està immers l'independentisme, incapaç de traçar un full de ruta unitari. "Moltes coses no s’han fet bé i no hi ha solucions simples a problemes complexos", ha reblat.

Representants de tots els partits independentistes a l'acte d'Òmnium.

Davant la desunió, Òmnium s'ha tornat a postular com a "pont" per aplegar "sensibilitats diverses" perquè, com ha defensat Antich en el seu parlament, "el pluralisme és la nostra força". "No alimentarem la lluita fratricida, el mal humor i els retrets", ha etzibat ara que Junts torna a carregar amb duresa contra Esquerra per haver investit Illa com a nou president de la Generalitat. "No ens podem arrencar la pell pel que ens separa", ha exclamat.

"L’independentisme ha perdut la Generalitat perquè les estratègies dels partits només han buscat els seus propis objectius i cal retrobar-nos", ha defensat, després de confiar que els congressos i assemblees que celebraran totes les formacions a la tardor serviran perquè reflexionin sobre els resultats dels darrers cicles electorals.

stats