Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

L'ANC i Òmnium culpen els partits independentistes de facilitar la investidura d'Illa amb les seves disputes

Les entitats exhibeixen unitat en la primera manifestació conjunta des de l'inici del Procés

BarcelonaEn la primer manifestació unitària des de l'inici del Procés i també en la primera que no hi ha govern independentista al capdavant de la Generalitat, l'ANC i Òmnium han culpat els partits independentistes de facilitar la investidura de Salvador Illa amb les seves divergències. “La baralla permanent i les disputes electoralistes ens han portat a tenir una Generalitat en mans d’un govern espanyolista que fa pocs dies s’agenollava davant de Felip VI, el rei del 3 d’octubre”, remarca el text unitari, que ha estat llegit en aquest apartat pel president d'Òmnium, Xavier Antich.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Un govern que nega categòricament el nostre dret a l’autodeterminació i que vol tancar el conflicte polític als despatxos assegurant que han pacificat Catalunya” i “que ja hi ha normalitat democràtica”, ha denunciat Antich en la lectura del text, que deixa clar que no hi ha normalitat per la impossibilitat que Carles Puigdemont pugui ocupar el seu escó al Parlament i per l’oposició de l’estament judicial a aplicar l’amnistia a centenars d’encausats com el mateix expresident.  

Cargando
No hay anuncios

Sense estalviar retrets per la manca d'unitat de les forces independentistes, Antich ha prosseguit la lectura d'un manifest que lamenta que els partits polítics independentistes hagin estat "incapaços de posar-se d’acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l’autodeterminació" tot i que la ciutadania s'hagi mobilitzat "una vegada i una altra". "Els hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbaratat en discussions caïnites”, ha prosseguit Antich davant els crits del públic que reclamaven unitat.

Una unitat que les entitats sí que han posat en relleu avui organitzant la manifestació de la Diada de manera conjunta.  “Avui, aquí, entitats diverses ens hem unit demostrant que és possible arribar a acords per les qüestions que realment importen. Demostrem que l’independentisme és fort, transversal, intel·ligent i que aquí no es rendeix ningú!”, ha ressaltat el president de l'Assemblea, Lluís Llach, que ha estat l'encarregat de tancar la lectura del manifest.

Cargando
No hay anuncios

Que la marxa hagi estat unitària ha fet que s'hagi consensuat un manifest i que el president de l'Assemblea no hagi fet un discurs al final de l'acte i s'hagi limitat a donar les gràcies a les entitats que hi han participat i hagi esperonat els manifestants a tornar als carrers. L'Assemblea només ha marcat perfil amb una pancarta contra el suport d'ERC a la investidura d'Illa, que s'ha pogut veure a la capçalera de la manifestació abans de l'inici de la marxa.

“Qui avala el 155 no mereix ser el nostre president”, resava la pancarta, on es veia l’expresident Pere Aragonès posant el medalló de la Generalitat a Salvador Illa. A diferència, però, de les anteriors manifestacions, la Diada d’aquest any no s’ha convertit en un al·legat contra ERC, com havia passat els darrers anys i que havia provocat fins i tot que el president Pere Aragonès decidís no assistir-hi. Ni s’ha reclamat la dimissió del Govern ni la convocatòria d’eleccions. Només algun xiulet aïllat als representants d'ERC que participaven a la mobilització.

Cargando
No hay anuncios

Contra Aliança Catalana

On no hi ha hagut fissures ha estat en marcar distàncies amb l'extrema dreta independentista. El manifest unitari ha clamat contra l'ascens de l'extrema dreta i ha cridat a combatre-la, en ple ascens d'Aliança Catalana. "El creixement del discurs de l'odi i l'antipolítica esdevenen una amenaça que cal combatre i que posa en perill la cohesió social", diu el manifest.

Cargando
No hay anuncios

A l'acte polític propi que ha fet Òmnium al matí, Xavier Antich també ha expressat els límits de l'organització que lidera: l'extrema dreta mai serà benvinguda. "No comptem amb l'extrema dreta i, sí, em refereixo a Aliança Catalana", ha etzibat. "Cap complicitat, porti la bandera que porti, amb el racisme o la xenofòbia, la lluita per la llibertat de Catalunya és la lluita per la llibertat de tots i totes", ha sentenciat tot seguit.

Els actes de la Diada ja van començar enrarits aquest dimarts al vespre al Fossar de les Moreres, quan un grup antifeixista va intentar boicotejar el discurs de la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols. També per les paraules del president de l'ANC, Lluís Llach, que a RAC1 havia expressat que tots els independentistes serien benvinguts a la manifestació de la Diada independentment del seu carnet polític (l'ANC va enviar hores després un comunicat aclarint que Aliança Catalana no seria benvinguda).

Cargando
No hay anuncios

Antich també ha fet una crida a girar full i obrir una nova etapa en el moviment independentista: "No alimentarem la nostàlgia, no podem seguir mirant enrere, ja no som al 2017", ha reblat el màxim dirigent de l'entitat, que ha recordat que l'independentisme ha perdut "el poder polític" i que cal "fer autocrítica". Davant d'aquest escenari, Antich ha subratllat que cal defugir l'"autocomplaença" per sortir de "la paràlisi i l’estancament" en què està immers l'independentisme, incapaç de traçar un full de ruta unitari. "Moltes coses no s’han fet bé i no hi ha solucions simples a problemes complexos", ha reblat.

Davant la desunió, Òmnium s'ha tornat a postular com a "pont" per aplegar "sensibilitats diverses" perquè, com ha defensat Antich en el seu parlament, "el pluralisme és la nostra força". "No alimentarem la lluita fratricida, el mal humor i els retrets", ha etzibat ara que Junts torna a carregar amb duresa contra Esquerra per haver investit Illa com a nou president de la Generalitat. "No ens podem arrencar la pell pel que ens separa", ha exclamat.

Cargando
No hay anuncios

"L’independentisme ha perdut la Generalitat perquè les estratègies dels partits només han buscat els seus propis objectius i cal retrobar-nos", ha defensat, després de confiar que els congressos i assemblees que celebraran totes les formacions a la tardor serviran perquè reflexionin sobre els resultats dels darrers cicles electorals.