La llei d'amnistia

Alberto Núñez Feijóo defensa el diàleg amb Junts

El líder del PP diu que Sánchez "ha enganyat" l'independentisme perquè l'amnistia no es podrà aplicar

BarcelonaNo només el PSOE ha canviat de discurs amb Carles Puigdemont. També el PP. Tot i que després de les eleccions espanyoles els populars van assegurar que no negociarien amb Junts, al setembre el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, va reconèixer que hi havien mantingut contactes per la investidura. "Hi ha hagut contactes, ho hem dit, no ho hem negat mai", va assegurar, malgrat que el PP no havia aclarit fins llavors que aquestes converses s'haguessin produït. Aquell diàleg va provocar dures crítiques de Vox, però també malestar a les files populars, i més quan al febrer Feijóo va posar sobre la taula indultar Puigdemont si mostrava penediment i renunciava a la unilateralitat.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un any després, Feijóo ja no s'amaga i creu que el seu partit pot "parlar" amb Junts, perquè "tenen representació al Congrés dels Diputats i vots al darrere". Així ho ha dit en una entrevista a La Razón, en què ha subratllat que el límit per als populars és "parlar amb tothom menys amb qui té un passat vinculat al terrorisme", en referència a EH Bildu. Tot i que ha admès que a Junts "els falta reconciliar-se amb la llei", sí que ha avalat que s'hi pugui dialogar: "Parlar no és pactar ni cedir", ha reiterat. En aquest sentit, ha deixat clar que el PP no acceptaria ni un referèndum d'autodeterminació ni tan sols un pacte fiscal si Junts ho reclamés com a condició per secundar una moció de censura contra Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Tot i criticar les concessions del president espanyol a l'independentisme, el líder del PP ha dit que Sánchez ha enganyat l'expresident català amb la llei d'amnistia, perquè, segons Feijóo, és "inaplicable i anticonstitucional", a banda d'"il·legal i immoral". "Si Puigdemont descobreix que l'han enganyat, i jo crec que l'han enganyat, o és una barreja entre engany i deixar-se enganyar, veurem quina decisió pren", ha afegit, posant així en dubte que s'acabi aplicant, arran dels pronunciaments dels fiscals del Tribunal Suprem.

En aquest sentit, Feijóo ha dit que Puigdemont pot tornar a l'Estat "quan vulgui", però que haurà de posar-se "a disposició del Tribunal Suprem". Per aquest motiu, ha vaticinat que "el govern de Sánchez va començar a Catalunya i pot acabar a Catalunya". Bàsicament perquè la llei d'amnistia "és contrària a l'estat de dret, a la Constitució i als tractats europeus". I això explica, a parer seu, "la greu advertència que ja han fet els fiscals del Suprem, que es neguen a aplicar-la, com exigeix el fiscal general de l'Estat, que només compleix ordres del govern".