Eleccions al Parlament

Els 63 municipis on l’independentisme creix respecte al 2017

Són pobles petits allunyats de Barcelona i Junts s'imposa en gairebé tots

BarcelonaLes eleccions del 21 de desembre del 2017 van suposar el rècord històric de vots independentistes en unes eleccions, però dels més de 2 milions de paperetes que van aconseguir Junts, ERC i la CUP en aquells comicis s'ha passat a poc menys d'1,4 milions als comicis del 12-M. La reculada de l'independentisme ha estat generalitzada. A tot arreu? No. En 63 dels 947 municipis del país, el percentatge de vot independentista (no els vots absoluts) del maig del 2024 va ser superior al del 2017. ¿Però quins són aquests pobles on la paràlisi del Procés no ha afectat les bases independentistes i no s'han abstingut o han votat altres partits com el PSC?

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el primer lloc del rànquing trobem Bausen, la Gàl·lia independentista de la Vall d'Aran el 12-M després que el PSC s'imposés a la resta de municipis. En aquesta petita localitat aranesa de 60 habitants, les forces independentistes han passat d'un suport del 34,8% a les eleccions del 2017 al 60,7%, amb un increment percentual de gairebé 26 punts.

Cargando
No hay anuncios
Els municipis on ha crescut més l'independentisme
Suma del percentatge de vots dels partits independentistes a les últimes eleccions catalanes i variació en punts percentuals

El segon poble on més creix l'independentisme és Bellprat, a la comarca de l'Anoia, que passa del 67,8% al 82,5%. Aquí, entre els 40 votants que van passar pel col·legi electoral el 12-M, només tres ho van fer per donar suport al PSC, un per donar la seva confiança al Front Obrer i un altre al Pacma.

Cargando
No hay anuncios

La medalla de bronze l'ocupa Montclar (Berguedà) amb un creixement del 13,9%. En aquesta localitat de 129 habitants, les quatre primeres forces van ser independentistes, amb Junts (39) al capdavant, seguida d'Aliança (13) i ERC i la CUP, amb 8 vots cadascun. En total van obtenir el 91,8% dels vots, el percentatge més alt de suport de la seixantena de pobles on creix l'independentisme.

Els mateixos veïns té, si fa no fa, Sarroca de Bellera. Aquesta vila del Pallars Jussà ha passat del 70,5% al 81,9% de suport, auspiciat per l'hegemonia de Junts amb la col·laboració d'ERC i la CUP i d'una Aliança que també hi entra. A l'altre extrem del país, al Baix Empordà, trobem el cinquè poble on més puja l'independentisme (8,2%). Es tracta de Palau-Sator, amb un suport a l'independentisme gairebé unànime entre els veïns, amb un 90,3%, el segon més alt.

Cargando
No hay anuncios

Amb un 7% d'increment hi ha els altres cinc municipis que tanquen els deu primers llocs. A Navès, al Solsonès, passa del 77% al 84%, amb dos vots inclosos a Alhora. Caseres, a la Terra Alta, el primer municipi on s'imposa ERC, l'independentisme també creix (un 7%) però representa un percentatge més baix respecte al conjunt de l'electorat, amb un 53% dels vots. A Pujalt (Anoia), on Aliança Catalana puja al segon lloc, la xifra ja s'eleva fins al 82%. Al novè lloc apareix el municipi amb més habitants (900): Vila-sacra. En aquest poble de l'Alt Empordà Junts guanya, amb el PSC en segona posició, Aliança en tercera i Vox en sisena, i l'independentisme obté un suport del 64,7%. Menys de 60 habitants té Savallà del Comtat (Conca de Barberà), que tanca la llista dels deu primers i s'enfila fins al 84,3% de suport.

Ripoll, l'única capital de comarca on creix l'independentisme

A les últimes cinquanta localitats on puja el suport a les forces independentistes, el percentatge de creixement és inferior al 6%. Ripoll és l'única capital de comarca on l'independentisme pot presumir d'augmentar. Ho fa, però, amb un percentatge mínim que no arriba ni al 2%. El desembarcament d'Aliança Catalana explica l'augment a la capital ripollesa, així com als altres pobles de la comarca on creix, com Gombrèn, on empata en primer lloc amb Junts, i Ogassa i Pardines, on és segona força després dels de Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

A l'Alt Empordà, la comarca amb més pobles on creix l'independentisme, amb un total de dotze, també ho fa gràcies a l'ascens del partit de Sílvia Orriols, que és segona o tercera força en set d'ells. A l'Anoia (5) o a l'Alt Camp (4), en canvi, el partit islamòfob té un paper testimonial en el creixement, i una mica més rellevant a la Noguera (4). Aquestes són les altres tres comarques amb més pobles on l'independentisme surt reforçat respecte al 2017.

En el còmput global, es tracta de localitats petites allunyades de l'àrea metropolitana de Barcelona, on Junts s'imposa amb claredat. De fet, només en 10 dels 63 municipis guanya un partit que no és el de Carles Puigdemont. Els republicans vencen a Bausen, Montellà i Martinet, i Puigpelat. I n'hi ha sis, fins i tot, on el PSC queda en primer lloc: Fogars de la Selva, Lliçà de Vall, Òdena, Querol, Santa Llogaia d'Àlguema i Vacarisses. Aquest poble vallesà és el segon amb més habitants (7.453), després de Ripoll, on l'independentisme augmenta.

Cargando
No hay anuncios