L'auge de l'extrema dreta

El primer 12-O sense acte ultra a Barcelona

La falta de militants dels organitzadors i les divisions de la ultradreta fan que es desconvoqui la celebració

BarcelonaAquest 12-O, a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, no hi haurà ultres, ni proclames incendiàries o amenaçadores dels seus dirigents. Tampoc banderes franquistes o parades amb el Mein Kampf d'Adolf Hitler en l'acte que la ultradreta organitza amb motiu del Dia de la Hispanitat. I no pas perquè les institucions hagin vetat la convocatòria que els ultres celebren cada any amb total impunitat, sinó perquè l'entitat convocant, Democracia Nacional (DN), ja no té prou força. Aquest acte d'exaltació feixista s'ha celebrat des de l'any 2001 a Montjuïc (excepte el 2020 per la pandèmia) després que els simpatitzants de l'extrema dreta fossin desterrats de la plaça dels Països Catalans, on celebraven el 12-O des del 1985. Aquest exili forçat es va instaurar per allunyar-los de les manifestacions antifeixistes que es convocaven com a resposta i que acabaven amb greus aldarulls.

Inscriu-te a la newsletter El primer examen de Salvador IllaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La falta de militants de Democracia Nacional està al darrere de la renúncia a convocar un acte que es tancava amb l'homenatge a la bandera espanyola per part dels assistents. Ho assegura Xavier Rius Sant, periodista especialitzat en l’extrema dreta. "No tenen gent, alguns ja van deixar la militància després de patir condemnes pels atacs contra la mesquita del carrer Japó de Barcelona i altres estan a la presó com Antonio Castellón per diferents agressions". "D'altres –afegeix Rius– han marxat a Vox" com Montserrat Montanuy, que va ser la candidata de DN a les municipals del 2015 a Barcelona i ara ha anat a "llocs capdavanters" a les llistes de Vox a Tarragona i Tortosa.

Cargando
No hay anuncios

Qui ha intentat que se celebrés l'acte, fins a l'últim moment, però sense èxit, és el líder de la formació, Pedro Chaparro, condemnat per l’atac contra la Delegació de la Generalitat a Madrid l’any 2013 per la Diada, tot i que només va estar un mes a la presó, i també per assenyalar el fotoperiodista Jordi Borràs el 12-O del 2015.

Democracia Nacional ja va celebrar un acte per la Diada a la capital catalana amb la voluntat de reunir militants i simpatitzants per preparar el Dia de la Hispanitat, però només van assistir-hi una desena de seguidors i ni el mateix Chaparro hi va acabar sent. De fet, l'any passat Democracia Nacional ja només va ser capaç d'aplegar un centenar de persones a Montjuïc. "Aquest partit havia arribat a portar només ells sols 300 persones el 2013, just després de l'assalt a Blanquerna, en un acte amb mig miler d'ultres", subratlla Rius.

Cargando
No hay anuncios

La divisió de les organitzacions ultradretanes també explica que no s'hagi convocat l'acte. Democracia Nacional s'ha quedat sola. La Falange Española de Manuel Andrino, també condemnat per l'atac a Blanquerna, ja no hi va anar l'any passat perquè ara fan candidatures amb Falange Española y de las JONS i aquesta organització falangista ja fa uns anys que es manifesta a la plaça Catalunya amb PP, Vox, Ciutadans i les entitats espanyolistes. Alianza Nacional se'n va despenjar el 2017. Ho va fer després que Chaparro li recriminés que parlés de "vessar sang" durant el seu discurs el 12-O del 2013, just després de l'assalt a la seu de la Generalitat a Madrid. "DN els censura, però hi continuen anant tres anys més", exposa Rius.

Cargando
No hay anuncios

Aquests grups feixistes, fins i tot DN per les restriccions de la pandèmia el 2020 que impedia que els seus militants poguessin sortir de Madrid, ja anaven els últims anys a la concentració que Somatemps i Vox organitzaven al monument de Colom. Rius posa un exemple: "El Frente Nacional Identitario - Partido Nacional Socialista Obrero Español es presenta fa tres anys en el primer acte que es fa a Colom i Vox no els rebutja, cosa que fa que militants ultradretans hi vagin els següents dos anys". El periodista no té cap dubte a l'hora de concloure que la renúncia a convocar el 12-O a Montjuïc i el desembarcament ultra a Colom venen motivats per l'auge del partit de Santiago Abascal: "Vox els hi ha agafat l'espai". Enguany la formació d'extrema dreta no farà cap acte a Colom i sí que serà a la manifestació que han convocat les entitats espanyolistes al passeig de Gràcia, on tot fa preveure que els ultres s'hi acabin deixant veure.