Política25/04/2014

Del 'sí-sí' al 'win-win': la nova fórmula de Mas per fer pedagogia del procés

El president de la Generalitat introdueix un nou concepte anglosaxó que es fa servir en les negociacions que busquen acords amistosos

Isaac Salvatierra
i Isaac Salvatierra

BarcelonaEl diccionari del procés sobiranista té una nova entrada: 'win-win'. La va fer servir aquest dijous el president Artur Mas en l'entrevista al nou programa d'Ariadna Oltra de TV3. Mas va dir que "el procés hauria d'acabar de manera que hi guanyi tothom", sense vencedors ni vençuts. I ho va resumir, com ell mateix va dir, "introduint un concepte nou": l'expressió anglesa 'win-win'. "Tothom hi ha de guanyar", va remarcar Mas.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres mateix el líder d'ICV, Joan Herrera, ha dit que el concepte de 'win-win' és de sentit comú i posa de manifest que el procés català necessita aliats a Espanya i a Europa. Herrera ha demanat fer més pedagogia a fora.

Cargando
No hay anuncios

Què vol dir l'expressió

Però, d'on ve l'expressió? Artur Mas, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials, s'ha tret de la màniga una expressió anglosaxona que es fa servir sobretot en el món dels negocis. 'Win-win' és una estratègia de negociació que busca que l'acord final satisfaci les dues parts i eviti el conflicte. Es desmarca dels mètodes agressius habituals quan les dues parts no tenen cap mena de lligam sentimental –per exemple, a l'hora de comprar o vendre un pis–. I defensa, en canvi, estratègies més audaces, honestes i flexibles, amb empatia amb l'altra part, perquè l'acord final permeti no trencar-hi els vincles.

Cargando
No hay anuncios

La xarxa és plena de webs de psicologia o de negocis –com Mind Tools o AllBusiness– que donen consells per fer que aquesta estratègia sigui un èxit. Explica AllBusiness que 'win-win' vol dir intentar entendre els objectius de l'altre i les seves necessitats, i fer tots els possibles perquè els assoleixi, sense renunciar als objectius propis. Això vol dir afrontar la negociació amb flexibilitat, sense posicions rígides. Pot semblar un enfocament tou, però els experts creuen que a la llarga fa augmentar les possibilitats de crear acords que beneficiïn les dues parts i facin més fàcils les bones relacions.

En l'entrevista a TV3, Mas va avisar que el resultat de les urnes en una hipotètica consulta no serà "executable en 48 hores" i que "Catalunya no pot pretendre que al final d'aquest procés aparegui com a vencedora de tot amb una Espanya derrotada, i Espanya no pot pretendre que això acabi amb una Catalunya derrotada i una Espanya victoriosa". La declaració sembla inspirada per una d'aquestes webs de psicologia del conflicte.

Cargando
No hay anuncios

El PSC ja hi veu un canvi de rumb

El PSC ja ha vist avui un canvi de rumb en l'estratègia del president de la Generalitat. El portaveu Maurici Lucena ha confiat que el "gest" es materialitzi en les properes setmanes. En la mateixa entrevista a TV3, Mas va deixar clar, però, que la consulta és innegociable, i va apuntar que el poble ha d'entendre que aquest procés "requereix molta fermesa i molta resistència". "Espanya està acostumada a tractar amb una Catalunya vençuda o subordinada", però no que "els planti cara democràticament i amb serenitat", va concloure el president.