Política02/12/2016

El procés constituent, pendent de la taula d’entitats i partits

La reunió se celebrarà l'última setmana de desembre

Laia Vicens / Gerard Pruna
i Laia Vicens / Gerard Pruna

BarcelonaSuperada la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i encarrilat el primer tràmit dels pressupostos del 2017, el full de ruta pactat entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP comença a tornar al primer pla. Per impulsar-lo després d’uns mesos de certa letargia i endreçar un calendari al qual s’ha afegit ara el referèndum, serà clau la reunió de la taula d’entitats i partits que, segons fonts parlamentàries, se celebrarà l’última setmana de desembre, un cop el Parlament hagi admès a tràmit els comptes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió de la taula d’entitats i partits abans que acabi l’any és un mandat sorgit del debat de política general, i un dels actors que participaran en aquesta cimera explica que les principals decisions que prendrà aquest òrgan seran per donar resposta a altres mandats del Parlament: la constitució de la comissió de seguiment per a l’impuls, control i execució del referèndum i la creació d’una comissió d’experts “per al seguiment del procés d’autodeterminació” de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Redimensionar el procés

Sobre la taula, segons admeten fonts de diverses formacions sobiranistes, hi haurà també la necessitat de redefinir els pròxims passos del procés. L’impàs entre el fracàs dels pressupostos del 2016 i l’admissió a tràmit dels del 2017 ha comprimit al calendari, i ara cal veure com es combinen d’aquí al referèndum del setembre la campanya pel sí i el procés constituent, que ha quedat en un segon pla. El debat és obert i hi ha opinions per a tots els gustos.

Cargando
No hay anuncios

Així, hi ha veus que defensen la conveniència de posposar el procés constituent per a després del referèndum. Això, apunten, permetria centrar els esforços d’aquí al setembre en fer una campanya pel sí que Esquerres per la Independència -que inclou ERC i la CUP- i Demòcrates de Catalunya volen que comenci de seguida. A més, evitaria que les diferències entre partits independentistes sobre el model de país que es vol per a Catalunya afloressin abans del referèndum i distraguessin de l’objectiu principal: guanyar la votació.

“Algun acte de procés constituent hem de fer”, sosté un dirigent del PDECat, que admet, però, que el marge de temps és escàs. En la mateixa línia, fonts d’ERC defensen que cal redimensionar el procés constituent per adaptar-lo i que no se solapi amb la campanya pel sí.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, i encara que en privat admeten que el debat constituent s’endarrerirà uns mesos, a la CUP no volen resignar-se a ajornar l’inici d’una etapa que consideren clau per establir les bases d’un eventual estat propi. Per això faran actes per mantenir les seves bases activades. De fet, el pròxim 6 de desembre, dia de la Constitució, els cupaires organitzaran una jornada de debat sobre el procés constituent que definirà les línies mestres que volen defensar en la nova etapa.

El primer pas, i el més simbòlic, d’aquesta nova etapa serà obrir els ajuntaments que governen, però la CUP també vol atraure la participació de sectors socials i polítics d’esquerres, no necessàriament independentistes, que volen “superar” el model autonòmic. Amb el punt de mira en els comuns, claus per a aquesta nova etapa del procés, la CUP té previst fer debats als municipis el 6 de desembre per “començar a parlar de com i quan” s’ha de fer la República. Una idea que, avisen, pot tensionar la relació amb Junts pel Sí -sobretot amb el Partit Demòcrata- però que també serà una pista d’aterratge per a aquelles forces que, malgrat no ser independentistes, sí que volen una altra relació amb l’Estat.