ESQUERRA ALTERNATIVA

Procés Constituent vol anar amb ICV i CUP en unes plebiscitàries

El moviment aprova un text on planteja la candidatura unitària

Marc Toro
07/04/2014
3 min

BarcelonaEl veto de Madrid a la consulta prevista per al 9 de novembre és, a hores d’ara, més que probable. Davant aquest escenari, Procés Constituent (PC), el moviment liderat per la monja Teresa Forcades i l’economista Arcadi Oliveres, que no renuncia a la consulta com a escenari prioritari, ja treballa amb la mirada posada en unes hipotètiques eleccions plebiscitàries. El grup promotor del PC va aprovar ahir un document, al qual ha tingut accés l’ARA, que detalla les bases per a la formació d’una candidatura unitària de trencament de l’statu quo amb ICV-EUiA i la CUP per concórrer al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta, que també s’adreça a moviments i col·lectius de l’esquerra alternativa -i a desencantats d’ERC i PSC-, insta les dues formacions parlamentàries a superar les seves “diferències polítiques reals”. En una clara referència als ecosocialistes, demana que l’esquerra amb un “passat de gestió institucional” es comprometi a assumir l’orientació de la “ruptura”. I, d’altra banda, reclama a “aquells que han estat sempre vinculats als moviments socials” -és a dir, la CUP- a treballar amb les forces de tradició institucional. Una de les vies per aconseguir-ho, explica el document, és fer compatible un “programa rupturista de mínims” amb els programes i les propostes pròpies dels integrants de la candidatura com ara ICV.

PC assegura, però, que la posició respecte a la consulta hauria de ser clara i s’hauria d’assumir tant la demanda que es faci “tant sí com no”, com l’aposta per la “ruptura amb l’actual marc institucional”. Aquest seria un dels punts que podria dificultar la candidatura conjunta, ja que la CUP, per exemple, rebutja formar part d’una candidatura que no sigui clarament independentista, i ICV-EUiA, evita anar de moment més enllà del dret a decidir. Per minimitzar aquest xoc, el document diferencia la posició a favor de la consulta dels “objectius finals sobre quin tipus de vincles ha de tenir la República catalana amb altres pobles”. Tot i això, des de Procés Constituent es considera que “una opció federalista sòlida o conseqüent haria d’estar pel sí-sí”.

Cares noves al Parlament

Una de les premisses de la proposta del moviment de Forcades i Oliveres és que la candidatura reflecteixi una renovació de la classe política actual, un punt que afectaria especialment els ecosocialistes. Mentre la CUP ja preveu que els seus representants només mantinguin l’escó durant quatre anys, ICV compta amb diputats veterans a la cambra catalana. És el cas de Joan Herrera -en la seva segona legislatura- o Dolors Camats -diputada des del 2003- . Els candidats s’elegirien mitjançant els procediments habituals de cada formació.

Amb tot, el text afirma que “el que està en joc en les pròximes eleccions és que les forces favorables a la ruptura [...] passin a jugar un rol central”. Des de PC admeten que la seva proposta és “ambiciosa i complexa”, però consideren que “hi ha una necessitat objectiva que empeny cap a aquesta opció” i la posterior obertura d’un procés constituent. Respresentants del moviment iniciaran ja els contactes formals amb les parts implicades per mirar d’arribar a un acord.

“Pla de rescat” ciutadà i sous polítics limitats

El document de PC no tan sols fixa les bases d’una candidatura unitària, sinó que també fa referència a la posterior activitat parlamentària. La principal proposta plantejada és la defensa d’un “pla de rescat ciutadà” enfocat a les famílies catalanes que més han patit la crisi i les polítiques d’austeritat. El text deixa clar que la feina al Parlament ha d’estar al servei de la societat, i demana una relació i diàleg permanent amb els moviments socials i el teixit associatiu del país. Transparència i límits al sou dels diputats són alguns dels compromisos que hauria de prendre la candidatura a la cambra catalana.

stats