LA GOVERNABILITAT
Política03/02/2013

Les privatitzacions, la corrupció i TV3 tensen el pacte CiU-ERC

Les primeres setmanes després de firmar el pacte de governabilitat, ERC i CiU ja troben punts en què l'entesa és molt difícil. Els republicans han dit que no els tremolarà el pols si han de votar diferent.

Roger Tugas

BARCELONA"L'acord d'estabilitat parlamentària es fonamenta a donar la veu al poble de Catalunya per decidir el seu futur i en una fiscalitat més justa i eficient, i preveu que, quan no hi hagi entesa, cada partit pugui votar diferent". L'alerta la va donar el president d'ERC, Oriol Junqueras, avisant que el pacte firmat amb Artur Mas no l'obliga a donar ple suport al Govern. Va deixar clar que, en cas de discrepàncies, serà "fidel al programa d'Esquerra i als seus votants". Un toc d'atenció a CiU, que ja ha incomodat en alguns aspectes Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Privatització de la sanitat

Cargando
No hay anuncios

S'esquerda el compromís de mantenir públic el CAP de l'Escala

En plena negociació del pacte, el Govern va privatitzar Aigües Ter Llobregat i els túnels de Tabasa i el Cadí sense avisar ERC. Els va fer enrabiar més, però, que l'executiu adjudiqués la gestió de l'àrea bàsica de salut de l'Escala (Alt Empordà) a l'empresa privada de serveis Eulen. És el primer cas de privatització sanitària a Catalunya i el van criticar consistoris de la zona i el conseller de Territori, Santi Vila, llavors l'alcalde de Figueres.

Cargando
No hay anuncios

Davant l'enuig d'ERC, CiU es va comprometre a estudiar com fer enrere l'adjudicació, segons ha sabut l'ARA, però fins ara el procés ha tirat endavant i la federació ho justifica per evitar importants indemnitzacions a l'empresa. "Quan es vol, políticament es pot", critica una dirigent d'ERC, que avisa que la privatització "no és coherent amb la transició nacional" i que no en permetran cap més. I, de fet, encara pressionen perquè el Govern es faci enrere, tot i que el conseller de Salut, Boi Ruiz, defensa a capa i espasa l'operació. "Si el Govern opta perquè la sanitat pública estigui gestionada per empreses privades amb afany de lucre ens hi trobarà de front", ha alertat clar Junqueras.

Intolerable corrupció

Cargando
No hay anuncios

Sense motxilles que perjudiquin la transició nacional

ERC s'ha mostrat sempre implacable contra la corrupció i ara tem que els casos que esquitxen CiU perjudiquin la transició nacional. Als republicans no els ha tremolat el pols per criticar Unió pel cas Pallerols i han instat CDC a retirar l'acta de diputat a Xavier Crespo, implicat en l'operació Clotilde a Lloret. Junqueras opina que la resposta de la federació davant aquesta plaga ha estat tèbia. Li ha cedit, però, la iniciativa d'impulsar la nova llei de transparència i l'electoral, i celebra la cimera sobre la corrupció, però no en té prou. Mentre Mas subratlla que una imputació no és una condemna, Junqueras respon que, per evitar sospites, cal apartar els imputats encara que "pot ser injust".

Cargando
No hay anuncios

Una TV3 potent i nacional

Una CCMA amb el PP al capdavant i amb un ERO a l'horitzó

Cargando
No hay anuncios

ERC celebra que CiU trenqui amb el PP a la Diputació de Barcelona, però jutja "vergonyós" que segueixi tenint Armand Querol, de l'ala vidal-quadrista del PP, de vicepresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. "TV3 ha de ser un instrument important de construcció nacional", defensen fonts d'ERC, que lamenten que els seus tertulians siguin "més escèptics cap a la consulta que el conjunt de la societat segons les enquestes". També rebutgen un possible ERO a la Corporació, que el Govern estudia.