Acord entre PP, PSOE i Ciutadans per la mesa del Congrés

Patxi López presidirà la cambra baixa. El PP tindrà tres llocs a la mesa, un més que els socialistes. Per primer cop, cap partit català o basc hi tindrà representació

Patxi López amb Pedro Sánchez / EFE
Mariona Ferrer I Fornells
12/01/2016
2 min

MadridEl PSOE ha arribat a un acord amb Ciutadans perquè l''exlehendakari' Patxi López es converteixi en el pròxim president del Congrés. La votació se celebrarà demà, dimecres, i finalment els populars haurien accedit a donar suport al candidat socialista a canvi de tenir tres llocs a la mesa de la cambra baixa. La configuració quedaria així (abans de tancar els últims serrells de l'acord): dos llocs per al PSOE –inclosa la presidència–, tres llocs per al PP, dos llocs per a Ciutadans i dos per a Podem. El mateix Mariano Rajoy ha anunciat aquesta tarda a la Junta Directiva Nacional del PP els noms dels diputats populars que integraran la mesa del Congrés: seran Celia Villalobos, Rosa Romero i Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per primera vegada cap partit català o basc tindrà un lloc a la mesa, tot i que els socialistes asseguren que han "prioritzat la màxima pluralitat a la mesa". Segons el PSOE, s'ha buscat fins a l'últim moment un acord amb Podem, "però ha estat impossible perquè han prioritzat les seves exigències orgàniques i tensions internes per tenir quatre grups, cosa que no era possible".

En Comú Podem, sense grup propi

Això significa que En Comú Podem, probablement, s'acabarà quedant sense grup propi al Congrés, de la mateixa manera que Compromís-Podem-És el moment i En Marea. Patxi López ja va assenyalar dilluns que el reglament impedia que aquest punt es pogués negociar.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha supeditat tenir quatre grups a donar suport a un hipotètic govern liderat per Pedro Sánchez. "Sánchez ha d'escollir entre PP i Ciutadans o nosaltres", ha assegurat en roda de premsa aquest dimarts acompanyat per portaveus de les aliances territorials de Podem.

Per negociar els detalls de l'acord, Sánchez s'ha reunit aquests dies amb Albert Rivera i Pablo Iglesias, malgrat que el líder de Podem ha assegurat que no s'havien vist des de la nit de Nadal. Ja en el comunicat del PSOE, el partit diu que a l'acord s'hi pot acabar "unint el PP per necessitat". I és que un cop Ciutadans va accedir que el Congrés no estigués liderat per la força més votada, els populars s'han quedat sense opcions de presidir la mesa i han marcat com a nova prioritat intentar aconseguir el màxim de seients.

Si és així, tot i presidir el Congrés una força socialista, PP i Ciutadans tindran més pes a la mesa, un total de cinc vots, davant els quatre que sumaran PSOE i el partit d'Albert Rivera.

Un òrgan important

La mesa del Congrés és un òrgan important perquè defineix què es tramita i què no. Tenint en compte que les negociacions per formar govern a l'Estat està previst que s'allarguin, la cambra baixa tindrà un paper legislatiu important mentre es mantingui el govern de Mariano Rajoy en funcions. Podem ha intentat esgrimir en roda de premsa que encara hi havia temps per a un acord d'últim minut, posant l'exemple de Catalunya, però el seu secretari d'Organització, Sergio Pascual, ha admès ja a mitja tarda que "tot apunta que els primers acords conservadors entre els partits restauradors començaran a donar la cara".

stats