La crisi d'ERC

El principal rival de Junqueras no se'l creu: "Em sembla discutible que algú que lidera el partit no sabés res del que succeïa"

"La direcció a la presó i a l’exili continuava sent una sola direcció", etziba Xavier Godàs

BarcelonaEn la presentació de la seva candidatura dissabte a Olesa de Montserrat, Oriol Junqueras es desmarcava de tenir cap implicació en l'estructura B, que va ser l'encarregada de penjar els cartells contra els Maragall, com va destapar l'ARA. "Tota aquesta gent va trair els nostres principis i acabarem amb els òrgans paral·lels", va etzibar en un discurs sense concessions, en què va advertir que no pensa "curar cap ferida que prèviament no s'hagi netejat fent veure que el que ens ha avergonyit no ha passat". Dilluns, en una entrevista a RAC1, va tornar a insistir que no en sabia "res de res".

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plena batalla interna, el seu principal rival a la presidència, Xavier Godàs, ha rebatut en una entrevista a Ser Catalunya que Junqueras no tingués cap coneixement de l'existència de la B. "Em sembla discutible que algú que lidera el partit no sabés res del que succeïa", ha reblat el candidat de Nova Esquerra Nacional, que té el suport d'una part important de l'actual direcció enfrontada a l'expresident de la formació.

Cargando
No hay anuncios

"Si estàs al capdavant de qualsevol projecte, adquireixes tota la responsabilitat i això comprèn tot el que passa", ha afegit l'exalcalde de Vilassar de Dalt, que ha dit que liderar un partit vol dir "assumir el que va bé i malament". En aquest sentit, Godàs ha criticat que Junqueras es miri d'espolsar les puces: "No pots dir que tu no hi eres si lideres un partit o una institució".  El candidat, que ha deixat clar que aquestes accions no es tornaran a portar a terme mai més si és president, ha denunciat que "sí que van passar" mentre Junqueras encapçalava el partit.   

També ha desmentit, com han fet altres membres de la direcció, que a Junqueras li amaguessin informació aprofitant que estava tancat a la presó, com va denunciar aquest dilluns. "La direcció a la presó i a l’exili continuava sent una direcció", ha subratllat alineant-se amb l'actual cúpula comandada per la secretària Marta Rovira, que ha dit que respondrà després del congrés del 30 de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Un congrés en què Godàs ha fet una crida a "preservar la unitat" després de remarcar que no pensa barrar els pas als membres de les altres candidatures. "Comptem amb tothom, ningú n’ha de quedar exclòs", ha ressaltat amb la voluntat d'"asserenar el partit" després de la tempesta interna auspiciada per la B i els mals resultats electorals. En la mateixa línia s'ha expressat la candidata a secretària general de l'equip de Junqueras, Elisenda Alamany.

Alamany: "Haurem de reconstruir el partit amb gent que està en altres candidatures"

La número 2 de l'expresident  ha defensat que s'haurà de "reconstruir" el partit amb gent que està en altres candidatures. "Molts d'ells són amics meus i companys. Jo tindré la responsabilitat d'aixecar el partit amb aquesta gent", ha dit en una entrevista a Els matins de TV3. Alamany ha dit que comparteix amb Junqueras, però, la necessitat de fer net: "S’han de depurar responsabilitats, aquestes pràctiques no ens agraden a ningú i hem d’evitar que tornin a passar".

Cargando
No hay anuncios

Alamany també ha tret ferro que Junqueras porti 13 anys liderant el partit: "Ell ens ha portat els millors resultats de la història", ha dit, "convençuda" que en el futur ho tornarà "a fer possible". Així, ha destacat que l'exlíder d'Esquerra ha aconseguit "liderar el país més enllà dels independentistes convençuts" per defensar que torni a ser-ne el president. També ha argumentat que ha estat "a la presó i no s’ha pogut presentar a les eleccions ni portar al 100% les regnes del partit" per justificar les últimes patacades a les urnes dels republicans.