NOU GOVERN A L’ESTAT
Política05/06/2018

Els primers passos de Sánchez alerten l’independentisme

L’elecció de Borrell com a ministre i el manteniment del control de les finances desconcerten el Govern

Aleix Moldes / Marc Toro / Mariona Ferrer I Fornells
i Aleix Moldes / Marc Toro / Mariona Ferrer I Fornells

Barcelona / MadridNo serà l’encarregat de dialogar amb la Generalitat, però el primer nomenament públic de Pedro Sánchez ha posat en alerta l’independentisme. Josep Borrell, la veu de l’unionisme en les manifestacions massives de la tardor passada, tornarà a l’executiu espanyol per ser el nou ministre d’Exteriors. Un missatge que fonts sobiranistes consideren que va en direcció contrària a l’apel·lació al diàleg que el flamant president espanyol va llançar durant el debat de la moció de censura. Però el de Borrell no va ser l’únic anunci que va descol·locar el Govern de Quim Torra. Al matí, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, advertia en una entrevista a Antena 3 que el control de les finances catalanes es mantindrà fins que es vagi assolint el “procés de normalització”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ho va expressar al migdia en paraules més planeres: “Crec que els independentistes també haurien de pensar si no han d’oferir primer una cosa que no han ofert, com és el compliment estricte de la legalitat”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Institucionalment, el Govern va preferir mantenir silenci respecte a l’elecció de Borrell i simplement va insistir a demanar que s’aixequi el control mensual de les finances que, malgrat la derogació del 155, continua en vigor. En privat, però, els dos gestos de Sánchez van fer mal, especialment en un moment en què la caiguda del PP es veu -amb reserves- com una oportunitat per començar una nova època de diàleg. “És urgent que sapiguem quin projecte té el president Pedro Sánchez per a Catalunya”, escrivia Torra al seu perfil de Twitter després de visitar els presos polítics d’Estremera. Precisament l’acostament dels presos polítics a presons catalanes és una de les reivindicacions que el mateix Torra considera urgent abordar amb el nou president de l’executiu estatal.

Cargando
No hay anuncios

Pressionat pel PP i Ciutadans per haver arribat a la Moncloa amb els vots d’ERC i el PDECat, Sánchez busca amb el nomenament de Borrell fer callar les veus que insinuen que serà tou amb l’independentisme. Ahir, de moment, ja va rebre l’aplaudiment de Ciutadans. El futur ministre d’Exteriors va ser una de les personalitats de referència en les manifestacions convocades a l’octubre per Societat Civil Catalana i s’ha convertit en un dels dirigents socialistes més durs amb el Procés. Entre l’independentisme couen especialment les seves paraules en un míting del PSC durant la campanya del 21-D en què va reclamar que es “desinfectés” Catalunya, un país “malalt” per la divisió que considerava que havia provocat l’independentisme. Aquell dia, a més, va titllar entre rialles Oriol Junqueras -aleshores ja a la presó- de “mossèn”.

De moment, però, ahir ni Torra ni cap conseller van reaccionar a l’elecció de Borrell com a ministre i la posició oficial continua sent la d’esperar gestos, això sí, en sentit contrari. Més enllà del Govern, el sobiranisme va reaccionar unànimement en contra de la decisió. “¿Rescatar perfils d’un altre temps que s’han significat en l’escalada de l’odi és el gest que tenien pensat per enviar-nos un missatge de fraternal desescalada?”, va tuitar molest l’expresident Carles Puigdemont. “Quina vergonya, Sánchez”, va apuntar també a Twitter el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “Si es confirma el nom de Josep Borrell, s’apostaria per un jacobí caduc passat de moda que té poc a veure amb el discurs i el nou temps que Sánchez anunciava”, va afegir més tard el portaveu del PDECat a la cambra baixa, Carles Campuzano.

Cargando
No hay anuncios

Entre els gestos que l’independentisme espera del govern de Sánchez hi ha, també, l’aixecament complet de la intervenció de les finances. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va celebrar ahir que el Govern ja no necessiti el permís del ministeri d’Hisenda per a totes les despeses, però va explicar que reclamarien al PSOE que també prescindís del control imposat el 2015, que l’obliga a rendir comptes mensualment, un sobrecontrol que no tenen la resta d’autonomies. Els socialistes, però, es van afanyar a frustrar-li la petició. Ábalos, que va ser qui va portar la negociació per a la moció de censura amb ERC i el PDECat, i que es preveu que sigui un dels puntals del nou executiu de Sánchez, va assenyalar que de moment el control continuarà, però va obrir la porta a un canvi de criteri a mesura que es vagi assolint el “procés de normalització”.

Batet, la candidata del PSC

I mentre la Generalitat urgeix Sánchez a prendre decisions sobre Catalunya, el president espanyol només té una cosa al cap: acabar de definir el seu govern. El nou inquilí de la Moncloa -que ahir es va estrenar

Cargando
No hay anuncios

rebent el president d’Ucraïna i el cap de govern d’Andorra- farà públic l’executiu demà perquè divendres ja es pugui celebrar el primer consell de ministres. El govern serà monocolor, però els socialistes no descarten incorporar algú pròxim a Podem en altres òrgans de l’administració.

La confirmació de Borrell com a ministre no desagrada el PSC, que va explotar el seu discurs antiindepenentista el 21-D per seduir el votant unionista que es disputava amb Cs. No obstant això, diverses veus internes consideraven ahir que l’expresident del Parlament Europeu no representa la quota al govern espanyol que li correspon al partit. Fonts de la direcció van explicar a l’ARA que el PSC defensa que Sánchez també incorpori Meritxell Batet com a ministra al seu executiu. “És la nostra batalla”, afirmen.

Cargando
No hay anuncios

Batet, que va ser candidata del PSC a les eleccions espanyoles del 26-J, és secretària d’impuls federal a l’executiva d’Iceta i té un perfil molt més amable que el de Borrell amb el sobiranisme. Divendres passat, de fet, va defensar que la intervenció de les finances catalanes s’aixequés després del 155. Una opinió que ahir Ábalos va matisar.

Sigui quina sigui la sort de Batet, el PSC compta amb Miquel Iceta com a figura clau a partir d’ara en les relacions entre Catalunya i l’Estat. El primer secretari no es va voler descartar ahir com a ministre perquè creu que fer-ho seria “lleig” i considera que ha d’estar a disposició de Sánchez, però tampoc va donar a entendre que pugui ocupar un càrrec a Madrid, una possibilitat que fonts socialistes veuen llunyana. Es preveu que continuï al capdavant del grup socialista del Parlament, on podrà exercir com a veu i representant dels interessos de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez desconcerta l’independentisme amb els seus primers passos, però el Govern continua esperant que la reunió entre presidents obri una nova etapa.