Primers moviments al Parlament per organitzar un front contra Vox
ERC, JxCat, la CUP, els comuns i el PSC comencen els contactes però ja es llancen els primer retrets creuats
BarcelonaUna de les principals novetats quan es constitueixi el Parlament, el 12 de març, és que per primera vegada hi haurà diputats de Vox a l'hemicicle, en concret, 11. Davant d'aquesta situació, diversos grups de la cambra han començat els contactes per organitzar un front comú contra el partit d'extrema dreta. És a dir, una estratègia conjunta per combatre el discurs i la bel·ligerància que ja anticipen que mostraran aquests 11 parlamentaris. Per ara els partits involucrats en aquest projecte són la CUP, JxCat, ERC, els comuns i el PSC, però els contactes no han començat amb gaire bon peu i ja hi ha hagut alguns retrets creuats.
El primer a disparar va ser aquest dimecres el PSC, que va proposar a la resta de partits una estratègia conjunta per "barrar el pas" a l'extrema dreta. Hi va afegir alguna mesura concreta com, per exemple, "coordinar" tots els vots per evitar que els diputats de Vox tinguin representació a la mesa del Parlament o a les meses de les comissions. També va proposar que cap grup firmi iniciatives conjuntes amb la formació que lidera Ignacio Garriga.
JxCat, ERC i la CUP també han mogut fitxa aquest dijous anunciant que preparen un "pacte antifeixista" al Parlament. Encara no n'han presentat les mesures concretes, però l'objectiu general és "frenar els discursos d’odi de l’extrema dreta al Parlament". Els tres partits també han acusat el PSC de no voler involucrar-s'hi. Segons expliquen fonts parlamentàries consultades per l'ARA, el motiu és que aquest dimecres es va produir una reunió a quatre bandes -JxCat, ERC, la CUP i els comuns- per explorar la qüestió i el socialistes no hi van anar. Des del grup de Salvador Illa repliquen que se'ls va convocar tard i malament, i ni tan sols els van precisar que es parlaria de Vox.
Finalment, qui també s'ha posicionat són els comuns: la seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, va enviar una carta a la resta de grups on els insta a acordar aquesta estratègia conjunta per evitar que l'extrema dreta "instrumentalitzi" la cambra i promocioni els seus valors "autoritaris, masclistes, homòfobs, racistes i contraris als drets humans". Així, de moment, ja són cinc els partits que estan interessats en bastir aquest front comú, però de moment socialistes, comuns i independentistes han fet cadascun la guerra pel seu compte.
Cs i PP no hi participen
El dubte ara és si el PP i Cs també volen sumar-se a aquest front. De moment, tots els senyals que envien diuen que no. Ni populars ni taronges van participar en la trobada de dimecres, i fonts de Cs apunten que no en van sentir parlar. De fet, veus dels impulsors de la trobada entre ERC, JxCat, la CUP i els comuns indiquen que ni els taronges ni el PP van ser convidats a la taula de treball. Els populars, però, a través de la seva nova diputada Eva Parera, ja han explicat que no són partidaris dels "cordons sanitaris". Segons ha explicat en una entrevista amb Ser Catalunya, als ultradretans "no se'ls poden limitar els drets parlamentaris". Per la seva banda, el partit taronja ja va avançar diverses vegades en campanya electoral que no faria "cordons sanitaris a ningú". Tot i això, la seva resposta a la missiva dels socialistes que insta els partits a teixir aquesta estratègia conjunta no ha anat en aquest sentit. El seu líder Carlos Carrizosa ha preguntat per carta aquest divendres al PSC que "especifiqui" quins partits considera d'extrema dreta per aïllar-los del Parlament, i si hi inclou JxCat. Com que els socialistes no mencionen Vox en cap moment i s'hi refereixen com a "extrema dreta", Cs vol saber "si la proposta d'exclusió" també "es dirigeix a Junts per Catalunya".