Eleccions al Parlament

La primera reunió conjunta entre ERC, JxCat i la CUP acaba sense acord a tres dies de constituir-se el Parlament

Els cupaires diuen que volen presidir la cambra i Junts, que també hi aspira, medita presentar Borràs

Barcelona23 dies després de les eleccions del 14 de febrer i a només tres dies de la data límit per constituir el Parlament, aquest dimarts s'ha celebrat la primera reunió a tres bandes entre ERC, JxCat i la CUP -sense els comuns- per mirar de desencallar la legislatura. Fins ara havien decidit negociar a través de reunions bilaterals i la gran novetat d'avui és que s'han vist les cares a la vegada. El resultat? El mateix. Encara no hi ha acord, però ningú s'aixeca de la taula. Ara bé, cada cop queda menys temps, almenys per a la primera prova de foc: la constitució del Parlament i l'elecció de la seva presidència.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això és el que han de tancar en els pròxims dos dies els partits independentistes. En la reunió a tres bandes d'aquest dimarts, la CUP ha traslladat a ERC i JxCat la seva voluntat de presidir el Parlament. En un comunicat, la formació anticapitalista ha reconegut que la mesa de la cambra catalana és una de les seves "prioritats" la pròxima legislatura per garantir que s'hi pugui parlar "de tot" i ha reiterat que estaria "disposada" a assumir-ne la presidència. I ja han posat un nom sobre la taula: el del cap de llista per Lleida, Pau Juvillà, que forma part de l’equip negociador dels anticapitalistes amb ERC i JxCat, com ha revelat Nació Digital.  Després d'informar-ne a les bases aquest dimarts al vespre, ara la Coordinadora Oberta Parlamentària, que aplega representants de les assemblees territorials, candidatures municipalistes i les organitzacions que donen suport a la candidatura, es reunirà aquest dimecres per validar l'estratègia del secretariat.

Cargando
No hay anuncios

L'aposta de la CUP per la presidència de la cambra catalana, que va avançar l’ARA, és a hores d'ara el principal obstacle d'unes negociacions que es tancaran a contrarellotge. El conflicte està en el fet que Junts aspira al mateix càrrec i argumenta que fins ara hi havia el pacte no escrit que pertocava al segon partit de l'independentisme en nombre de vots liderar el Parlament. Pilotar la cambra confereix poder i projecció mediàtica, a més de ser una posició clau per tramitar les iniciatives que tenen a veure amb el Procés. De fet, el partit té sobre la taula que sigui Laura Borràs qui faci el pas per presidir la cambra catalana, malgrat que les fonts consultades insisteixen que serà ella qui prendrà la decisió final. En tot cas, no està previst que negociïn amb ERC i els cupaires qui serà el seu candidat o candidata, ja que consideren que no han de discutir el nom que proposin, tal com ells –afirmen– no van discutir a ERC el 2017 que fos Roger Torrent.

Cargando
No hay anuncios

¿I què en pensa Esquerra? Els republicans veurien amb bons ulls que la CUP ocupés aquest càrrec, sempre que ho vegi bé el partit de Carles Puigdemont (els seus vots serien necessaris per aconseguir-ho). Des de Junts, però, descarten que sigui un camí viable: fonts del partit insisteixen que no volen parlar de càrrecs, però assumeixen que ERC els acabarà donant suport per aconseguir que ells també tanquin files amb la investidura de Pere Aragonès. Remarquen també que estan d'acord que la CUP assumeixi responsabilitats a la mesa del Parlament amb una secretaria o amb una vicepresidència –per a aquest últim càrrec els hauria de cedir el lloc Esquerra–. "Les tres forces s’han emplaçat a seguir treballant sense arribar a cap acord destacable", ha sigut el resum que ha fet la CUP en el comunicat sobre l'estat de la negociació.

JxCat i ERC: prudència

JxCat i ERC han reaccionat amb prudència a aquest primer contacte a tres bandes. Els dos partits coincideixen que, en efecte, no hi ha cap acord, però res està trencat. Els de Laura Borràs han fet un comunicat concís en què asseguren que la reunió ha servit per "continuar avançant en la consolidació de majories independentistes". Pel que fa a Esquerra, fonts republicanes parlen de "sintonia" i "compromís" per seguir negociant, però no donen cap pista de quin podria ser el desllorigador de les converses. De fet, les dues formacions de govern, segons confirmen diverses fonts consultades per l'ARA, també s'han reunit aquest dijous a la tarda abans de la concentració de Lledoners per donar suport als presos polítics abans de tornar a entrar a la presó.

Cargando
No hay anuncios

I és que la mesa del Parlament només és l'apartat de la negociació més urgent que s'ha de tancar abans del dia 12 de març, però llavors encara quedaran la resta de carpetes. Qüestions com quina ha de ser l'estratègia conjunta de l'independentisme, quina ha de ser l'orientació social i econòmica del pròxim Govern i també quin ha de ser el repartiment definitiu de conselleries. Durant la reunió d'aquest dimarts, per exemple, la CUP també ha traslladat a ERC i JxCat "la necessitat d’arribar a compromisos ferms i a propostes concretes" per fer front a la crisi, com una renda bàsica universal, la regulació efectiva del preu de lloguer, la potenciació del sector públic o un transició ecològica, així com "precisar l’exercici del dret a l’autodeterminació".

Cargando
No hay anuncios

L'estratègia sobre com exercir l'autodeterminació és una de les claus per desllorigar la negociació de la investidura. La CUP proposa un nou referèndum el 2025, mentre que Junts accepta explorar la taula de diàleg sempre que es busquin alternatives per si fracassa. El partit de Carles Puigdemont reconeix a Esquerra la capacitat de prendre la iniciativa com a primer partit de l'independentisme, però recorda insistentment que entre ells i la CUP sumen més diputats dins la majoria independentista i reclamen així obrir també una via de confrontació. El crèdit que acordin donar els partits a la taula de diàleg amb el govern espanyol pot ser una de les claus de la legislatura.