Política18/01/2021

Les juntes electorals provincials aturen el desplegament del 14 de febrer fins que la JEC no es pronunciï

Primàries ha preguntat formalment a la JEC que aclareixi si la suspensió del Govern té validesa

Núria Orriols Guiu
i Núria Orriols Guiu

BarcelonaLa candidatura de Primàries ha elevat aquest dilluns una consulta a la Junta Electoral Central (JEC) perquè aclareixi si s'han suspès les eleccions convocades el 14 de febrer arran del decret del Govern de divendres. Segons l'escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, el representant de la candidatura insta la JEC a dir en base a quina previsió legal de la Llei Orgànica de Règim Electoral (Loreg) ha quedat aturada la convocatòria de les eleccions i tots els processos associats. És la primera candidatura que es dirigeix a aquest organisme perquè es posicioni sobre la decisió del Govern.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns les juntes electorals provincials han aturat totes les actuacions relacionades amb el 14 de febrer, a l'espera del que digui la JEC. D'acord amb el calendari electoral, havien de proclamar les candidatures que finalment tenien dret a presentar-se als comicis, validant (o no) les signatures que havien reunit les formacions polítiques, com Primàries, que s'hi presentaven per primer cop.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Primàries també demana a la JEC que digui si els avals que han presentat quedarien anul·lats amb l'ajornament de les eleccions del 14 de febrer o si podrien ser "convalidats" quan el vicepresident, Pere Aragonès, signi el nou decret per convocar els comicis del 30 de maig –la nova data prevista pel Govern.

El partit havia aconseguit, per primer cop, reunir els avals necessaris per presentar-se a les eleccions del 14 de febrer. Però amb l'aturada del procés, la recollida de firmes pot quedar en paper mullat.

Cargando
No hay anuncios

Recurs al TSJC?

La decisió d'ajornar les eleccions ja ha sigut recorreguda per diversos partits, entitats i un particular al Tribunal Superior de Justícia (TSJC). Segons totes les fonts jurídiques consultades, el tribunal és el competent per revisar el decret del Govern, però fonts de Primàries creuen que la JEC també hi té alguna cosa a dir.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de les eleccions al País Basc i Galícia, els governs van fer una consulta a la JEC sobre la possibilitat d'ajornar els comicis i, després de firmar el decret, l'hi van comunicar. La JEC no hi va posar objeccions. Després de revisar els precedents, fonts del Govern de la Generalitat van considerar que no calia fer la consulta prèvia sinó comunicar-li la decisió un cop presa. És per això que el decret d'ajornament del 14 de febrer va incloure la necessitat d'informar tant la JEC com el Parlament de la decisió de posposar els comicis.

Després de la consulta a la JEC, i depenent de la resposta, Primàries decidirà si interposa un recurs contra el decret al TSJC.