Política18/03/2015

El jutge obre judici contra els 11 acusats pel cas Pretòria i els imposa fiances milionàries

El cervell de la trama, Luis García Sáez, haurà de pagar una fiança de 30 milions; Lluís Prenafeta, 18 milions; Macià Alavedra, 13 milions, i Bartomeu Muñoz, 5,6 milions

Ara / Agències
i Ara / Agències

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha enviat a judici els 11 suposats integrants de la xarxa corrupta Pretòria, que va operar entre els anys 2000 i 2009 als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, i els ha imposat fiances per un import de 102,6 milions d'euros per garantir el cobrament de les eventuals multes a què podrien ser condemnats.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els acusats hi ha el cervell de la trama, l'exdiputat del PSC Luis García Sáez, àlies 'Luigi', que haurà de pagar la fiança més alta, de 30,1 milions; l'exsecretari general dels governs de Jordi Pujol Lluís Prenafeta haurà d'abonar 18,3 milions; l'exconseller de CiU en època de Pujol Macià Alavedra, 13,7 milions; l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet del PSC, Bartomeu Muñoz, haurà de pagar una fiança de 5,6 milions, i el qui era regidor d'urbanisme, Manuel Dobarco, 5,5 milions. García Sáez s'enfronta a vuit anys de presó i els dos ex alts càrrecs dels governs Pujol i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet s'enfronten a penes de gairebé set anys de presó.

Cargando
No hay anuncios

10 dies per pagar les fiances abans de ser embargats

En la interlocutòria judicial, el responsable del Jutjat Central d'Instrucció número 5 dóna un termini de deu dies als acusats perquè prestin les fiances acordades i els adverteix que, si no ho fan, seran embargats. En aquest període de temps també hauran de presentar els seus escrits de defensa. Tots ells van ser detinguts, al costat de quatre persones, en una operació policial que es va dur a terme el 27 d'octubre de 2009. La Fiscalia acusa els exalts càrrecs de CiU i el PSC de la comissió de delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals.

Cargando
No hay anuncios

La resta dels acusats són els empresaris Josep Singla (11 mesos de presó i fiança de 2 milions) i Manuel Carrillo (3 anys i 25.920 euros); els presumptes testaferros Manuel Valera (2 anys i nou mesos de presó i 8,1 milions) i Philip McMahann (3 anys i sis mesos i 5,6 milions); Glòria Torres, titular a Andorra d'un compte bancari d'Alavedra (2 anys i sis mesos i 840.000 euros); i Maria Lluïsa Mas, esposa de Prenafeta (3 anys i sis mesos i 12,6 milions).

l'"estreta relació amb Pujol"

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia Anticorrupció apuntava en el seu escrit d'acusació provisional, fet públic el passat 29 de desembre, que Alavedra i Prenafeta mantenien "una estreta relació personal amb el llavors president de la Generalitat Jordi Pujol". Sabent la influència que exercien sobre "determinats càrrecs públics de Catalunya", segons el Ministeri Públic, per "planificar i executar el cobrament de quantioses comissions a canvi de la concessió d'adjudicacions públiques relacionades amb el desenvolupament urbanístic dels tres ajuntaments esmentats".

A més, la Fiscalia assenyala que Prefaneta i Alavedra van comptar amb la col·laboració de les seves esposes en l'obtenció dels guanys il·lícits i en la seva ocultació a la Hisenda Pública. Per a això, van utilitzar "un complex entramat societari constituït per entitats domiciliades en territoris 'off shore' i diversos comptes bancaris oberts en entitats suïsses i andorranes" a través de les quals van canalitzar aquests fons que, de vegades, van invertir en l'adquisició de diferents actius financers.

Cargando
No hay anuncios

El Ministeri Públic també sosté que els acusats van intervenir en una sèrie d'operacions urbanístiques que els van proporcionar "quantiosos i il·lícits beneficis mancats de tota justificació i lògica comercial" per tres operacions. Les actuacions investigades són l'operació Pallaresa de Santa Coloma de Gramenet, en què van participar, entre d'altres, Luigi i Dobarco; l'operació Niesma de Sant Andreu de Llavaneres, en què l'exdiputat socialista va compartir mediació amb Alavedra i Prenafeta; i la requalificació dels terrenys del port esportiu de Badalona, amb els mateixos intermediaris.

A més, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz hauria manipulat el concurs públic per a l'adjudicació el 2009 del contracte de neteja d'edificis, dependències municipals i centres públics docents del municipi a favor de l'empresa Limasa, de l'imputat Manuel Carrillo.