Els comptes expansius deixen la despesa en salut per sota del 2010
En termes absoluts el pressupost de l’any que ve serà el més elevat de la història de la Generalitat
BarcelonaEls pressupostos aprovats ahir al consell executiu són, en termes absoluts, els més elevats de la història de la Generalitat, però encara mantenen una partida clau com és Salut a un nivell de despesa per persona inferior a la del 2010, l’últim exercici abans de la crisi (consulta els pressupostos desglossats en gràfics).
Des del 2017, quan es van aprovar el pressupostos per últim cop, l’economia catalana s’ha expandit, cosa que ha permès a la Generalitat incrementar el que gasta, segons el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per revertir les retallades d’anys passats.
ARANWS20200130_0085GRÀFICS | Salut i Educació s’enduen el gruix dels Pressupostos
Més ingressos i despesa
La bona marxa de l’economia permet recaptar més
En total, la despesa corrent (que fa referència a l’activitat diària de l’administració, sense comptar inversions) és de 25.113 milions d’euros, 3.047 milions més que el pressupost de tres anys enrere. El Govern, però, destaca que aquesta despesa supera en 2.100 milions la dels comptes del 2010, quan va tocar el màxim històric.
La inversió, en canvi, continua a nivells molt per sota dels anys anteriors a la crisi. Malgrat això, el Govern l’ha augmentat en 415 milions en comparació amb el 2017, fins als 2.003 milions d’euros.
Dèficit zero
El govern ajusta la despesa per complir les exigències de l’Estat
Malgrat l’increment de la despesa, el control del dèficit públic continua molt present en el projecte de pressupost. La Generalitat no es pot permetre cap desviació a fi de complir amb l’objectiu de dèficit zero (és a dir, gastar el mateix que s’ingressa) que li mana el govern espanyol, i destinarà 880 milions d’euros a pagar interessos del deute. Així mateix, Economia espera assolir un deute del 31,4% del PIB, una rebaixa d’1,7 punts, gràcies també al creixement de l’economia.
De fet, complir amb els objectius de dèficit és primordial per a l’executiu català, que vol deixar de dependre del finançament del Fons de Facilitat Financera i tornar a emetre bons als mercats de deute.
Salut: no se supera el 2010
La despesa per càpita es recupera però no arriba al nivell precrisi
La despesa en salut representa aproximadament un terç del pressupost de la Generalitat. Aquesta partida, una de les més valorades pel gruix de la població, tocarà el 2020 el màxim des del 2011, considerat el primer any de la crisi. Concretament, 9.739 milions d’euros que, repartits entre tots els habitants de Catalunya, toquen a 1.279 euros per persona.
Aquestes dades demostren la recuperació del pressupost sanitari del Govern, que va tocar fons el 2015, però encara no es troben al nivell del 2010, quan va ser de 9.883 milions en total i de 1.332 euros per habitant.
L’increment de la despesa servirà per contractar 1.400 professionals nous, però el Govern no ha aclarit quants són interins contractats els últims anys i que ja treballen a la sanitat pública.
Educació: un 19% més
Menys barracons i taxes universitàries més baixes
Dels prop de 6.700 milions d’euros (un 18,6% més que el 2017) destinats a Educació, més de 5.300 aniran a parar a escoles i formació professional, mentre que quasi mil es destinaran a les universitats. El desplegament de l’escola inclusiva, la reducció de barracons i la rebaixa de les taxes universitàries s’enduran gran part dels fons.
2.300 M€ en ajudes socials
Els programes de protecció social creixen un 17%
Dins de l’objectiu declarat del Govern de fer créixer la despesa social, la partida dels programes de protecció social augmenta en 330 milions d’euros, la majoria es destinaran a polítiques de dependència i suport a l’autonomia personal, seguits de més de 300 milions tant en programes de lluita contra la pobresa com en atenció als infants.
Pujada a infraestructures
La millora dels ingressos recupera la inversió
La recuperació dels ingressos porta a una millora de la partida d’infraestructures en els pressupostos del 2020. El gruix de la despesa anirà a parar al suport al transport públic de viatgers (1.577 milions d’euros) i 522 milions en infraestructures ferroviàries, com per exemple el perllongament de la L10 del metro.
Medi Ambient, prioritari
El Govern incrementa un 70% la despesa en polítiques verdes
Els programes mediambientals són els que experimentaran una pujada més elevada en relació amb els comptes de fa tres anys: un 70%, fins els 940 milions d’euros. Les polítiques del cicle de l’aigua -per exemple, la inversió en depuradores- obtindran 628 milions, mentre que la gestió de residus, 190 milions. A més, les polítiques de protecció del medi natural comptaran amb un pressupost de 103 milions.
Més bombers i mossos
L’ampliació de plantilles justifica un increment de 171 milions
La convocatòria de 400 noves places de bombers i 750 noves places dels Mossos d’Esquadra han fet créixer en 171 milions el pressupost d’Interior.
Pujada a Cultura
El Govern fa cas a les reivindicacions del sector
La indústria cultural veurà parcialment recompensats els anys de reivindicacions per una dotació pressupostària més gran amb un creixement del 14,7%, fins els 240 milions. Aquesta partida es repartirà de manera bastant homogènia entre ajudes a creadors i empreses culturals, grans institucions culturals i gestió del patrimoni.