Sánchez compara Casado amb Trump
Es nega a escollir socis davant Arrimadas: "La política és molt més que frases buides"
MadridLa treva entre el PSOE i el PP per la moció de censura de Vox va ser només un miratge. La batalla pels pressupostos, amb el rerefons d'un presumpte pacte ocult amb EH Bildu, ja impregna totes les esferes de la política a Madrid. La sessió de control al govern espanyol al Congrés ha estat marcada, justament, per la negociació dels comptes. El líder del PP, Pablo Casado, ha ordenat a tot el seu equip assetjar el PSOE per la negociació amb el partit abertzale.
Però el president espanyol continua ignorant, de portes enfora, les crítiques –dilluns va demanar lleialtat als barons durant l'executiva socialista–. Tal com va fer aquest passat dimarts a la sessió de control al Senat, aquest dimecres ha evitat mencionar EH Bildu, si bé ha tret pit que va ser un govern socialista qui va "derrotar ETA" fa deu anys. L'estratègia de Ferraz passa per culpar els populars d'haver-los abocat a llançar-los als braços dels abertzales.
"Vostès practiquen la política del trumpisme: polarització per intentar fer esclatar tots els ponts, fake news, i no reconeixen la derrota electoral", ha etzibat Sánchez a Casado posant el PP i Vox un altre cop al mateix calaix després que el cap de l'oposició s'hagi preguntat si el futur president dels Estats Units, Joe Biden, pactaria mai amb "els terroristes del Bataclan", tal com la Moncloa ha pactat amb "els terroristes d'Hipercor". La resposta de Sánchez no s'ha fet esperar: el president espanyol ha pronosticat que si el PP i la "ultradreta" fan seguidisme de l'estratègia del trumpisme, "tindran el mateix final: el fracàs i la derrota electoral".
Uns comptes "moderats"
Al seu torn, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha intentat posar Sánchez entre l'espasa i la paret perquè escollís amb quins socis de govern prefereix pactar els pressupostos. Però s'ha trobat al davant un president espanyol que no ha sortit del guió i ha mantingut que cal sumar el màxim de suports. Ara bé, ha defensat que són uns comptes "sensats" i "moderats", tal com demana Ciutadans. Però davant de la crítica de la líder dels taronges per pactar amb EH Bildu, mentre estenia una vegada i una altra la mà perquè la Moncloa esculli equació pels comptes, Sánchez ha advertit Arrimadas que "la política és molt més que un sumatori de frases buides". "Aquí ens necessitem els uns als altres", ha reblat.
La bateria de preguntes al president espanyol sobre pressupostos ha anat de més pressió a menys. Començava amb la picabaralla ja habitual entre Sánchez i Casado, continuava amb la mà estesa d'Arrimadas, i s'ha tancat amb l'entesa manifesta del PNB a pactar. De fet, el ministeri d'Hisenda dona per fet el suport dels nacionalistes bascos, que enfront el silenci respecte EH Bildu subratlla cada vegada que són un "soci preferent". El mateix adjectiu ha fet servir Sánchez, que davant de les demandes del portaveu del PNB a la cambra, Aitor Esteban, de complir els compromisos d'inversió ha assenyalat que els comptes preveuen un augment del 8,2% per a Euskadi respecte al projecte del 2019 que no es va arribar a tramitar.
Diferències entre socis de coalició
Sánchez i Iglesias han mostrat sintonia en les crítiques a l'estratègia del PP, però el dia començava amb un nou missatge de pressió per part del vicepresident segon al PSOE perquè es decanti pel bloc de la investidura. Després que el partit lila presentés dimarts una esmena parcial per aturar els desnonaments de la mà d'ERC i EH Bildu –cosa que suposa un intent de retocar els comptes per la porta del darrere–, Pablo Iglesias ha defensat per Twitter l'esmena per "empènyer amb les forces que tenim" per revertir "algunes injustícies".
De fet, les diferències han aflorat en ple hemicicle. Mentre Unides Podem ha anunciat que donarà suport a una moció de la CUP perquè el govern espanyol reguli el preu del lloguer en un màxim tres mesos i prohibeixi els desnonaments sense alternativa habitacional després d'haver pactat una esmena transaccional, el PSOE ha anunciat que hi votarà en contra. La portaveu cupaire al Congrés, Mireia Vehí, ha assegurat que els preocupa que el PSOE "voti amb les dretes", així com també que "ERC, una força d'esquerres, avali uns pressupostos generals de l'Estat que no inclouran aquesta mesura".
Fonts de la Moncloa han volgut treure ferro aquest dimecres a l'esmena de Podem i han donat a entendre que no prosperarà. Des del PSOE, defensen que "la situació és nova" perquè per primer cop hi ha una coalició de govern a Espanya mentre es negocien pressupostos, però recorden que el seu partit té molt més pes. "120 escons no són 32. Nosaltres som el grup de 120 que sosté el govern", assenyalen les mateixes fons del govern espanyol.