Què hauria de tancar la Generalitat per complir el 0,7% de dèficit que imposa l’Estat?
ERC adverteix que la retallada que imposa l'Estat és superior a l'última retallada de Grècia. Tancant TV3, Catalunya Ràdio i el Parlament i suprimint els Mossos i els Bombers no s'arribaria ni al 30% dels 4.200 milions que exigeix el govern espanyol
BARCELONADirectes a l'helenització. Aquest és el camí que traça per a Catalunya el límit de dèficit del 0,7% que imposa l'estat espanyol per a aquest 2013. Així ho ha argumentat ERC, que ha advertit que la retallada de 4.200 milions que exigeix l'Estat aquest 2013 a Catalunya (del 13,5%) és, en percentatge, superior a la última que va haver d'aplicar Grècia (11%).
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha expressat la impossibilitat de retallar aquest gruix pressupostari, perquè, ras i curt, implicaria pràcticament la liquidació de l'autogovern. Ha fet una aproximació al volum de la retallada: tancant TV3, Catalunya Ràdio, el Parlament, les delegacions a l'exterior i suprimint en la seva totalitat els Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat no s'arribaria ni al 30% del total de la retallada que exigeix l'Estat.
De fet, no s'hi arribaria a aconseguir la xifra ni tan sols si a tot això encara s'hi sumés la supressió del Clínic, Bellvitge, la Vall d'Hebron, els hospitals de Tarragona, Lleida i Girona, i quatre universitats.
Crida a la unitat d'acció
Per això, la secretària general d'ERC ha fet una crida als partits catalans perquè en un exercici de "consens de país" s'enfrontin al govern del PP per explicar que "no s'aprovarà un pressupost amb el dèficit que imposen". "No és moment d'apriorismes ideològics, és un moment molt greu" i cal unitat d'acció per salvaguardar l'estat del benestar i el país, ha alertat Rovira.
En canvi, el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha reclamat la dimissió del conseller Mas-Colell si no presenta ja els pressupostos. I ha centrifugat cap a la UE el dèficit fixat: "Ho exigeix Espanya, però també la UE". Cap indicador porta a pensar en una relaxació, per ara, de l'objectiu de dèficit.