CiU i ERC aproven els seus primers pressupostos
PP i C's critiquen els increments fiscals i els grups d'esquerres lamenten que no s'augmentin més els impostos a les rendes altes
BarcelonaCiU i ERC ja han aprovat aquest dimecres els seus primers pressupostos, els del 2014, i han rebutjat les esmenes dels altres grups. "Arriben tard, però arriben", ha aplaudit el diputat de CiU Roger Montañola just abans de la votació, en el debat de la llei d'acompanyament. El parlamentari democristià creu que la norma i la fi de les noves retallades el 2014 "ens demostra que el pitjor ha passat i permet visualitzar un horitzó molt més positiu", i ha destacat que els comptes s'han fet responent "a la realitat" i no a les demandes dels altres grups, que, segons ha resumit, proposen incrementar la despesa sense apujar impostos, cosa que no veu factible.
El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, també ha defensat la llei, ja que "la majoria dels nous ingressos vénen de tres impostos per als que encara poden permetre-s'ho", modifica la llei d'estabilitat, reforça la hisenda pròpia o preveu topalls salarials per als directius públics, segons ha destacat. "No són els pressupostos que la gent necessita, però sí els que ens permet l'ofec econòmic actual", ha apuntat, i ha desitjat que siguin "els últims de la Catalunya autonòmica". Salvadó ha reconegut l'esforç d'ICV-EUiA per proposar alternatives en els ingressos, tot i que ha recordat que la lluita contra el frau fiscal –la principal partida que reclamen els ecosocialistes– correspon bàsicament al govern espanyol.
Noves crítiques de l'oposició
Tot i això, l'oposició ha carregat durament contra la norma, com ja havia fet amb els pressupostos hores abans. "Gairebé són iguals que els pressupostos presentats pel PP", ha afirmat el diputat del PSC Xavier Sabaté, qui creu que "és una oportunitat perduda perquè el país avanci amb més justícia, prosperitat i igualtat", i ha carregat contra les pujades fiscals a la producció d'energia i al transport, i contra el reforç d'una hisenda pròpia "sense competències".
Al seu torn, el diputat del PP José Antonio Coto ha lamentat que "cada dos per tres els catalans esmorzem amb noves pintoresques propostes per crear nous impostos" i que "amb aquesta llei creen 30 noves taxes que no eren a l'acord d'estabilitat". "L'eurovinyeta va en la línia de la intenció d'Oriol Junqueras de paralitzar l'economia catalana", ha ironitzat el parlamentari popular.
"Uns pressupostos de dretes", segons ICV-EUiA
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha criticat igualment que s'han aprovat "taxes sobretot a les classes populars i no als més poderosos" i la llei porta "més misèria social, més opacitat democràtica i més desigualtat perquè aprofundeix en la crisi de les famílies". "Són uns pressupostos ideològicament de dretes, el que fan és vendre, privatitzar, garantir els drets d'uns pocs a costa dels treballadors d'aquest país i aprofundir en l'opacitat", ha insistit.
"El tema és més impostos i pressió fiscal per obtenir pitjors serveis", ha lamentat el fins dimarts portaveu parlamentari de C's, Jordi Cañas, que ha defensat que "només tenen un objectiu, una data i una pregunta".
La CUP vol renegociar el deute
Finalment, la diputada de la CUP Isabel Vallet, qui creu que la llei d'acompanyament "ha renunciat a aconseguir que paguin impostos els que més tenen", ha lamentat que "no han après res del que ha passat fins ara i ens ho volen tornar a fer pagar", i ha reclamat renegociar el deute i aprovar una moratòria en el pagament. "És una llei que acota el cap als límits de dèficit que la UE imposa i l'Estat acata", ha conclòs.