Els pressupostos del Govern pengen d'un fil pel Hard Rock
El PSC exigeix desencallar un projecte que els comuns veten, mentre el Govern assegura que s'està seguint el "curs normal de tramitació"
BarcelonaVa ser un dels esculls de la negociació dels pressupostos del 2023 i ho continua sent per als del 2024: el complex del Hard Rock a Vila-seca i Salou (Tarragona) torna a encallar aquest any les converses entre el PSC i el Govern d’ERC, fins al punt que deixa els pressupostos penjant d'un fil. El Govern assegura que està a l’espera d’un informe de la conselleria d'Acció Climàtica –que ja en va fer un que destacava l'impacte negatiu del projecte–, imprescindible perquè pugui aprovar-se el pla director urbanístic. Aquest va ser, precisament, un dels compromisos que va adquirir la Generalitat amb els socialistes en el pacte de pressupostos de l’any passat i que havia de desbloquejar-se, a tot estirar, el juny del 2023.
Tot plegat va generar moments de tensió aquest dimecres durant l'última reunió sobre els comptes que han mantingut el Govern i el PSC. Segons diverses fonts consultades de les dues bandes, la trobada al Palau de la Generalitat no va anar bé amb Hard Rock com a escull insalvable. D'una banda, la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, i, de l'altra, el diputat socialista Jordi Terrades, van donar per finalitzada la reunió abans d'hora, sense que encara no se n'hagi fixat una de nova. I això que l'objectiu del Govern era tancar la negociació aquesta mateixa setmana.
Fonts oficials de Presidència resten importància al final abrupte de la reunió i asseguren, en canvi, que la trobada va ser "correcta" i que se segueix "avançant bé". Fonts de les dues bandes apunten que, després del xoc de dimecres, probablement farà falta una trucada entre Aragonès i el líder del PSC, Salvador Illa, per desencallar els comptes, com ja va passar ara fa un any. Una trucada que no seria excepcional perquè ja hi ha hagut diversos contactes durant la negociació.
Projecte en 'standby'
La tramitació del pla director urbanístic del Hard Rock està en standby. Des de l'executiu defensen que el projecte està "seguint el seu curs normal de tramitació, com qualsevol altre expedient", i que els socialistes estan posant aquest macroprojecte com a excusa per "dilatar" l'aprovació dels comptes. Hi ha un altre actor, però, que complica l'equació: els comuns han posat com a línia vermella per sumar-se a l'entesa que el Hard Rock no tiri endavant. El dilema per a ERC és que els necessita tots dos i que, a més, hi ha veus internes que malden per guardar definitivament al calaix una inversió que mai va convèncer els republicans.
"Hi ha un document signat pel senyor Aragonès i per mi. Ja ho tenim acordat. A mi no m'agrada ni perdre el temps ni fer-lo perdre. Si no es compleix, no hi ha pressupost, almenys amb els vots del PSC", deia Illa en una entrevista a l'ARA el 2 de desembre. Per aprovar els comptes del 2024, els socialistes exigeixen abans que es desencallin els compromisos de l'any passat i, a diferència de la B-40, pel que fa al Hard Rock el més calent és a l'aigüera. El Govern rebaixa aquesta pressió i assegura que tot plegat està més a prop del que sembla.
El context d'emergència per sequera a Catalunya complica encara més la validació pública d'un macroprojecte que preveu un gran casino, dos hotels, una gran piscina, una àrea comercial i un recinte per a congressos amb una capacitat global per acollir 15.000 persones. Davant les reticències dels comuns, el mateix Aragonès va subratllar des del Parlament que el Hard Rock no veuria la llum "en els pròxims mesos" i que el projecte s'hauria d'adaptar al nou context.
I encara hi ha un altre serrell: CriteriaCaixa ha apujat el preu dels terrenys de l'operació –que el Govern s'ha compromès a comprar abans de traspassar-los a Hard Rock– per ajustar-lo a la pujada de l'IPC, un increment que caldrà saber si els inversors pagaran. Segons fonts consultades per l'ARA, el preu s'enfilaria ara als 130 milions d'euros.
El rellotge avança i la negociació a diversos nivells podria guanyar pes si, en cas que s'acabi aprovant l'amnistia, el govern espanyol necessita fer un canvi de cromos per aprovar els seus pressupostos. ERC, de fet, vol vincular-los als catalans, però a Madrid els seus vots han perdut pes específic, ja que Pedro Sánchez també necessita els de Junts. Les negociacions a l'Ajuntament de Barcelona també són rellevants. En qualsevol cas, l'any passat l'acord entre Esquerra i el PSC ja estava tancat a 1 de febrer.
Compromisos pendents
En les últimes reunions –els negociadors s'han trobat dos cops per setmana com a mínim–, socialistes i executiu han anat avançant en dos fronts diferents: un, el dels compromisos pendents del 2023 (tot i que, segons el Govern, ja s'han complert el 70% de les mesures pactades); i l'altre, les línies mestres dels nous comptes amb les prioritats que han assenyalat els socialistes –educació, habitatge i seguretat–. Els negociadors de les dues bandes consideren que no haurien de representar cap escull si es resol abans el bloqueig pel Hard Rock.
Segons fonts socialistes, a més del Hard Rock el Govern va tard amb els compromisos inversors amb el Metro de Barcelona, la reducció a la meitat dels temps d'espera en dependència, l'execució de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera –ara que l'Estat s'ha compromès a invertir-hi 287 milions– i la potabilitzadora del Besòs. No els preocupa tant l'execució de la B-40 entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, que veuen encarrilada malgrat que encara no s'hagi signat el conveni. Precisament el ministre Óscar Puente serà aquest divendres a Catalunya en la inauguració del tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls.
"Pressió territorial"
Davant del conflicte pel Hard Rock, diverses fonts socialistes consultades són clares: no renunciaran a una operació que, segons el seu parer, durà noves inversions, llocs de treball i infraestructures al Camp de Tarragona. "Hi ha una pressió molt forta dels municipis perquè tiri endavant", explica una veu socialista del territori, que relata que tenen el compromís personal de Salvador Illa que el PSC aguantarà la posició. Aquesta setmana l'alcalde de Salou, Pere Granados, s'ha encarregat de posar veu a aquesta pressió demanant la dimissió del Govern.