Els pressupostos del Govern incorporen els impostos suspesos pel TC als habitatges buits i a l'ADSL
Els comptes incorporen la bestreta pendent del 2014 de 1.400 milions, una millora del finançament de 520 milions i per un estalvi de 850 milions en interessos, i destinaran 270 milions al pla de xoc social
BarcelonaEls pressupostos que la Generalitat presentarà al Parlament per aquest 2016 preveuen complir amb l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat per enguany, del 0,7%, sense fiar ingressos a l'entesa política. Això suposa un canvi respecte el 2015, quan es van deixar 2.000 milions en mans de la negociació del Govern amb l'Estat, uns diners que no van arribar.
Segons han explicat fonts del Departament d'Economia a l'ACN, això és possible per una millora prevista de 1.920 milions d'euros en els ingressos del finançament autonòmic i un estalvi de 850 milions en interessos. D'altra banda, hi haurà 270 milions d'euros més en despeses corresponents al pla de xoc social aprovat pel Parlament.
El pressupost sí que inclourà els dos impostos que actualment es troben suspesos pel Tribunal Constitucional a l'espera d'una resolució judicial ferma –tal com reclamava la CUP–: el de pisos buits (pel qual es preveu recaptar 14 milions d'euros) i el de les empreses d'Internet (15 milions). En canvi, no s'inclouran els tributs que ja estan anul·lats pel TC –com també demanava la CUP–, com el d'emissió de gasos de la indústria, el de dipòsits bancaris, el de les nuclears i el d'aviació comercial.
Els comptes tenen previst augmentar els ingressos gràcies als 1.400 milions d'euros de la liquidació del finançament del 2014 que es pagaran aquest 2016 i la millora de 520 milions d'euros en ingressos del finançament autonòmic, així com a l'estalvi previst de 850 milions d'euros per la rebaixa dels interessos. Aquest impacte positiu permetrà complir el dèficit del -0,7% i alhora augmentar la despesa en 270 milions d'euros per desplegar el pla de xoc social.
Els pressupostos que va presentar l'any passat l'exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, fiaven part dels ingressos a que l'Estat pagués deutes històrics com la disposició addicional tercera de l'Estatut (759 milions) i avancés 789 milions de la bestreta del fons de competitivitat del 2016, dos fets que finalment no es van produir. Els comptes també incloïen els 600 milions d'euros que es preveien recaptar amb l'impost català de dipòsits bancaris, però el Tribunal Constitucional finalment va anul·lar aquest tribut i només se'n van poder recaptar una desena part del previst, ja que l'impost estatal, que es va acabar imposant, és proper al 0%.