Política29/05/2018

Sánchez i Iglesias redoblen la pressió sobre el PNB perquè voti la moció del PSOE

Podem posa sobre la taula una moció per fer eleccions si no triomfa la del PSOE

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEl PNB torna a carregar a les seves espatlles el futur immediat de la política espanyola. Els nacionalistes bascos s'han consolidat en les últimes hores com l'element definitiu i imprescindible pel qual passen totes les possibilitats d'èxit de la moció censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy, un cop descartat el suport de Ciutadans a la iniciativa. I, com van fer en el debat pressupostari, tenen intenció de mantenir l'ambigüitat fins al final. Però les pressions sobre els 'jeltzale' perquè donin suport a la moció es multipliquen.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PNB va justificar el seu suport als pressupostos per la necessitat d'allunyar unes eleccions que beneficiarien Ciutadans, la seva bèstia negra, en ser l'únic partit de l'arc parlamentari espanyol que parla obertament d'acabar amb la quota basca. Donar estabilitat a Rajoy obria un escenari de legislatura més llarga, que donava temps perquè l'auge demoscòpic de Cs passés, va justificar aleshores el portaveu nacionalista al Congrés, Aitor Esteban. Però després de la sentència de la Gürtel, i la moció presentada pel PSOE, les tornes han girat, i l'opció que allunya més els comicis i debilita el partit taronja passa per votar a favor de Sánchez i descavalcar Rajoy.

Cargando
No hay anuncios

Ho va fer evident ahir el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que en un moviment tàctic destinat a persuadir el PNB de votar a favor de la moció va anunciar que, si la iniciativa socialista fracassava, ells presentarien una moció "instrumental" per convocar eleccions de manera immediata. És previsible que aquesta iniciativa comptés amb el suport de Ciutadans, que justament demana al PSOE que faci això ara. I els socialistes ho tindrien difícil per negar-s'hi després d'haver plantejat la seva moció com un plebiscit sobre Rajoy defensant la necessitat de desallotjar-lo de la Moncloa per higiene democràtica. És a dir, l'amenaça té visos de credibilitat, i això va afegir nervis a Sabin Etxea, la seu del PNB, on també valoren els riscos de tombar el govern autor d'uns pressupostos que els afavoreixen.

Mantenir l'actual president espanyol al poder, doncs, és l'escenari que acostaria els comicis de manera més evident, perquè Sánchez ha deixat clar que abans d'anar a les urnes vol "governar" per "recuperar la normalitat democràtica", mentre que si es queda Rajoy no té garantit poder evitar les eleccions. Per afegir pressió, a més, Sánchez es va mostrar disposat a "consensuar" la data dels comicis si guanya la moció. Però, a més, votant la moció del PSOE els 'jeltzales' debiliten Rivera de manera directa, perquè retornarien la dialèctica al Parlament espanyol al bipartidisme PSOE-PP, en lloc de la que ha dominat en els últims mesos, entre Rajoy i Rivera.

Cargando
No hay anuncios

A l'altra banda de la balança, les pressions al PNB perquè s'oposi a la moció passen per la possibilitat que els pressupostos de l'Estat quedin bloquejats al Senat, on el PP té majoria absoluta. Tot i que aquesta opció va ser descartada per fonts parlamentàries populars, durant el dia d'ahir va ser alimentada per alguns sectors del partit com a mesura de pressió per als nacionalistes bascos. El moviment seria de difícil explicació per part del PP, perquè aniria en contra de la bandera de la responsabilitat d'Estat i l'estabilitat que volen fer onejar, però generaria problemes als 'jeltzale', que van jugar fort en el debat pressupostari.

El PNB va mantenir ahir el secretisme. Oficialment, al partit asseguren que estan oberts a negociar però a l'espera que sigui el PSOE qui els faci plantejament. Fonts 'jeltzales' van explicar que Sánchez va trucar al president del partit, Andoni Ortuzar, dilluns a la nit, i que tots dos es van emplaçar a mantenir reunions. Però els nacionalistes bascos no tenen intenció de publicitar les trobades.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el PSOE manté que no entrarà en negociacions per obtenir suport de cap partit a la investidura, tot i que ahir va iniciar una ronda de "contactes" que es va concretar amb trucades a tots els partits i una tarda de reunions protagonitzada pel secretari d'organització, José Luis Ábalos. I, tot i que els socialistes han volgut deixar clar en tot moment que no hi haurà negociacions amb els independentistes, tant la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, com el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, van rebre la trucada de Pedro Sánchez. El contacte va ser molt abans que amb Ciutadans, a qui Sánchez ja dona per impossible. Ahir Albert Rivera va insistir que no donarà suport a la moció del PSOE i va defensar que només està disposat a acceptar-ne una d'instrumental, tot i que el partit no va aclarir si la votaria en cas de fracàs de la iniciativa socialista.

Així, a un dia perquè s'iniciï el debat de la moció, les úniques possibilitats d'èxit passen per una suma d'independentistes catalans i nacionalistes bascos amb Podem i el PSOE. Tant ERC com el PDECat van començar a donar símptomes d'acostament a les posicions favorables a la moció després d'haver posat condicions els dies anteriors. El diputat d'ERC Gabriel Rufián, que fa uns dies havia demanat a Sánchez que anés a veure Junqueras a Estremera si volia el seu suport, ahir va dir que "fer fora carcellers i lladres de la Moncloa no és una opció, és una obligació". Mentrestant, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, va recordar que el programa electoral de la formació contenia entre les seves prioritats desallotjar Rajoy de la Moncloa.