DRET A DECIDIR

Pressió al PSC perquè no es despengi

Mas "no entén" el paper dels socialistes i el Govern creu que amb ells al costat el diàleg milloraria

Ferran Casas / Oriol March
13/11/2013
4 min

Jerusalem / BarcelonaLluny queda aquella intervenció de Pere Navarro al debat d'investidura del desembre passat en què va anunciar que el partit que dirigeix, el PSC, s'abstindria en totes les votacions sobre el dret a decidir que es fessin al Parlament al llarg de la legislatura. Després d'anades i vingudes, de diversos tombs i d'haver de patir divisions internes al partit, els socialistes catalans segueixen estant al bell mig del focus del debat sobiranista. El seu desmarcatge del consens per dur la consulta al Congrés, aquest dilluns a la comissió parlamentària del dret a decidir, no ha fet res més que accentuar la pressió sobre el PSC per evitar que es despengi del procés. Ara per ara aquesta pressió no fa la sensació que serveixi per arrossegar Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tot el que no provingui d'un acord entre governs no comptarà amb el nostre aval", insistia ahir el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena. És potser una de les frases més repetides pels dirigents socialistes en les últimes setmanes, i ha agafat força al carrer Nicaragua -la seu del partit- després que el PSOE dediqués un sonor aplaudiment a la delegació catalana durant l'última conferència política dels socialistes espanyols. "Sense acord previ, forçar que el Congrés es pronunciï sobre la consulta seria com accelerar en punt mort. És abocar-ho al fracàs, generaria frustració. En lloc de carregar-nos de raons, ens carregaríem les solucions", va sentenciar Lucena.

Mas insta el PSC a aclarir-se

Artur Mas ja fa setmanes que tenia coll avall que el PSC es despenjaria del procés sobiranista. Una altra cosa és que ho entengui o que passi per alt la incoherència que, al seu entendre, suposa una decisió que fa cada cop menys recuperables els socialistes catalans per a la causa del dret a decidir que comparteixen la resta dels partits de tradició catalanista. El president de la Generalitat i CiU no entenen per què Pere Navarro condiciona els acords al fet que tot estigui prèviament pactat amb el govern de Mariano Rajoy. Recorden que la proposta federal del PSC no estava pactada amb el PSOE fa uns mesos, ni ho està ara amb el PP. Al marge de la doble vara de mesurar que veu en Navarro, el president es va mostrar soprès des d'Israel, on és de viatge oficial: "No entenc res del que fa el PSC, o ho entenc massa i no m'agrada", va dir.

Mas va recordar que els socialistes han dit sempre que el dret a decidir s'ha de poder exercir de manera legal i pactada, i justament la via triada pel Parlament ho assegura. D'una banda, perquè recorre a una previsió constitucional -l'article 150.2- per demanar poders per celebrar un referèndum, i de l'altra perquè anant al Congrés es busca forçar l'acord amb els dos grans partits espanyols. "Potser s'haurien d'aclarir", va afirmar Mas, perquè el procés s'està fent "de manera impecable". Altra cosa serà que s'esguerri si CDC i ERC no són capaces de posar-se d'acord amb Unió, ICV i la CUP per l'enunciat de la pregunta de la consulta.

En tot cas, Mas, que encara es resisteix a "donar per perduts" els socialistes malgrat que és conscient de la seva involució en l'últim any, va assegurar que haurien de seguir al tren de la consulta i de la comissió pel dret a decidir. "Ara no toca baixar del tren", va traslladar-los, en la línia del que també van expressar ahir ERC i ICV. Els socialistes han triat aquest moment perquè, entre altres coses, se senten més forts políticament i amb el suport del PSOE després dels aplaudiments que va rebre Navarro a la conferència política a Madrid. "Perquè t'aplaudeixin o et xiulin un dia no canvies d'opinió", va puntualitzar Mas, que en els últims mesos ha estat amonestat en públic -a la final del Trofeu Comte de Godó o a la Fira d'Abril- i en privat -a la boda del fill de José Manuel Lara- per la seva aposta sobiranista.

Sumar per dialogar

El Govern observa amb distància prudencial i cert desconcert els moviments del PSC. "A vegades sembla que facin el paper d'un comentarista", va assenyalar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs. En tot cas, Homs va evitar centrar-se només en les crítiques -que hi van ser, esclar- i va llançar un regal enverinat als socialistes: "Si el PSC se sumés al consens, el diàleg amb l'Estat tindria més contingut".

Precisament la falta de diàleg institucional entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat -que dilluns Oriol Pujol va qualificar d'"inexistent" a la comissió parlamentària pel dret a decidir- és un dels aspectes que els socialistes han criticat més de la gestió de Mas al capdavant del procés. Sovint posant com a exemple, fins i tot, el rol de Josep Antoni Duran i Lleida, sempre partidari del "diàleg" i d'una alternativa que vagi més enllà del sí o del no a la independència.

"Qualsevol maniobra unilateral per precipitar els esdeveniments sense un acord previ provocarà justament la reacció contrària: que la consulta finalment no es faci", va insistir Lucena. Quasi a la mateixa hora que el portaveu parlamentari del PSC atenia els mitjans, una altra dirigent socialista es donava de baixa del partit. Es tracta de Magda Casamitjana, que va ser alcaldessa socialista de Roses durant 14 anys. L'última que ha decidit despenjar-se del projecte socialista després d'observar com el PSC, a pesar de la pressió externa, se segueix distanciant del procés.

Una enquesta subratlla altre cop la majoria del sí

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) ha publicat una altra enquesta, feta a l'octubre, que preveu una clara majoria a favor del sí a la independència en una consulta. Segons els seus resultats, el 49% del cens hi votaria a favor -com en l'enquesta del mateix centre ara fa un any- i només un 25% optaria pel no -el 2012 era un 29%-. Dins del 21% d'enquestats que s'abstindrien, el 30% se senten més a prop del vot a favor i el 48% del vot en contra. L'electorat de CiU, ERC i la CUP està abocat al sí i el del PP i C's al no, però el d'ICV està dividit. Un 42% hi votarien a favor i un 33% en contra, cosa que ajuda a explicar les dificultats de la direcció ecosocialista per fixar una posició comuna en aquest sentit. Només un 42% dels electors del PSC optarien pel no a la independència, mentre que un 22% hi donarien suport. Un 34% dels socialistes ara per ara s'abstindrien. A més, el 45% dels que votarien ho farien per raons polítiques, un 33% per raons econòmiques i un 21% per raons identitàries.

stats