Pressió dels partidaris de la consulta perquè el PSC no es despengi ara que formalitzaran la demanda al Congrés
Els socialistes catalans avisen que no pensen avalar cap moviment per la consulta si no l'han acordat abans els governs català i espanyol. Maurici Lucena creu que no hi ha cap urgència que aboqui a la unilateralitat
BarcelonaPressió dels partits del bloc favorable a la consulta d'autodeterminació el 2014 perquè el PSC no es despengi ara que s'han conjurat per portar al Congrés la petició perquè l'Estat delegui a la Generalitat la capacitat de convocar referèndums. CiU, ERC i ICV-EUiA han considerat una contradicció que els socialistes catalans exigeixin una consulta legal i acordada, i quan la resta de grups accepten provar la via formal del Congrés, s'hi giri d'esquena. Els socialistes catalans argumenten ara que no pensen avalar cap moviment per a la consulta si no l'han acordat abans els governs espanyol i català. I carrega la culpa del no-acord a l'"actitud" de l'executiu Mas.
En roda de premsa al Parlament, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha deplorat que el PSC no vulgui ara avalar la via del traspàs competencial com sí que va fer el 2005 amb l'Estatut. Igualment, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha opinat que si el PSC vol una consulta "legal i acordada", el que esperen d'ells és que "ajudin i contribueixin al diàleg i la negociació" i que forcin que el PSOE defensi l'anomenada "via escocesa", és a dir, que defensi la necessitat d'acordar la consulta d'autodeterminació, cosa altament improbable tenint en compte la negativa rotunda dels socialistes espanyols a cedir la sobirania i el dret a votar en referèndum de Catalunya. En canvi, per la CUP el PSC no ha fet cap pas enrere perquè simplement "no n'havia fet mai cap endavant". "Desercions n'hi pot haver en tot moment", ha considerat el diputat Quim Arrufat (CUP), que també ha dit que confia en la fortalesa del bloc partidari de la consulta el 2014.
En canvi, el PSC es manté enrocat en el fet de condicionar la consulta a què el govern espanyol no la prohibeixi. Maurici Lucena ha deixat clar que ben mirat els socialistes catalans no tenen cap inconvenient en la via del 150.2 de la Constitució -delegació de la competència de convocar referèndums-, però que sense acord polític entre governs, no hi pensen jugar. Ha vingut a avançar així que el PSC es desmarcarà de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP quan es voti al Parlament la proposta que s'haurà d'elevar al Congrés. Per Lucena, no hi ha cap urgència que obligui a fer la consulta al 2014, ni s'ha intentat prou la negociació amb l'Estat com per fer gestos unilaterals, com considera que passarà quan es porti la petició al Congrés.
Cap a l'acord formal
Al marge de la via legal, CiU, ERC i CUP encara mantenen diferències amb ICV-EUiA sobre la fórmula que faran servir per portar la petició al Congrés. El dubte és entre una proposta de resolució que elevarien els grups en forma de proposició no de llei al Congrés el mes de febrer, o bé la proposició de llei impulsada des del Parlament, una opció, aquesta última, més solemne però sotmesa a eventuals dilacions del calendari. Camats s'ha mostrat convençuda que en realitat la qüestió complicada –la fórmula legal ja s'ha superat, de manera que no hi haurà dificultats per trobar el punt de trobada en la formalització.
ERC i CUP han reiterat que la prioritat és garantir que no hi haurà dilacions, perquè, de fet, es tracta de recollir una resposta política de l'executiu de l'Estat. I, per ERC, sense la garantia que l'Estat voldrà negociar el referèndum, no té cap sentit iniciar tramitacions legals que condueixen a una nova via morta. L'acord s'haurà de materialitzar abans del 4 de desembre, quan la proposta s'elevarà al ple del Parlament.