La pressió de la comunitat educativa frena el decret plurilingüe del País Valencià
L'exconseller d'Educació Alejandro Font de Mora va plantejar un esborrany que preveia l'eliminació de les línies d'ensenyament en valencià
ValènciaLa postura dialogant de l'actual titular d'Educació, José Císcar, però sobretot la pressió de la comunitat educativa han forçat a la Generalitat valenciana a acceptar la revisió del decret sobre plurilingüisme que preveia l'eliminació de les línies educatives en valencià.
Des que el passat mes de maig l'exconseller Alejandro Font de Mora va presentar l'esborrany del nou pla d'educació plurilingüe per als centres educatius valencians, les crítiques i mobilitzacions han permès que no es tramités l'aprovació d'aquest decret com estava previst, fins al punt que la conselleria d'Educació ha anunciat avui el seu compromís de revisar detingudament el text. Al principi, aquest nou model anava a posar fi als programes d'ensenyament en valencià, que porten funcionant des de l'aprovació de la llei d'ús i ensenyament del valencià el 1983, i aprovaria un sistema de quotes per a l'ensenyament del castellà, valencià i la llengua estrangera segons el qual cap de les tres podria excedir el 33% de la docència.
Per Escola Valenciana, la voluntat de la conselleria d'Educació de revisar el decret significa la retirada de facto del text proposat; un fet que es produeix, segons la federació d'associacions per la llengua, gràcies a la “mobilització de la comunitat educativa amb el suport de la societat civil”. En les properes reunions que s'han de produir amb l'administració valenciana, els sindicats i Escola Valenciana “defensaran un model plurilingüe basat, fonamentalment, en els programes lingüístics actuals i en el predomini del valencià com a llengua vehicular, ja que és la llengua minoritzada al País Valencià; i uns bons plans de formació del professorat”.
Per la seva banda, la conselleria d'Educació s'ha pronunciat a través del seu director general d'Ordenació i Centres Docents, Rafael Carbonell, que ha destacat “la total coincidència amb els sindicats sobre els objectius” que ha d'abordar el futur decret sobre plurilingüisme. Uns objectius que ara sembla molt més fàcil que s'acordin entre les parts després de retirar el principal motiu de desacord. Carbonell ha assegurat que, independentment de com resulti la negociació, “el futur programa plurilingüe no ha de minvar la presència del valencià a l'escola; sempre sota el respecte de la llei d’ús i en el marc de la normalització, i és fonamental que els primers ensenyaments es realitzin en la llengua habitual, ja sigui el valencià o el castellà”.