Congrés

Pressió als diputats de Podem perquè retornin l’acta després del trencament amb Sumar

Belarra va trucar a Bolaños per dir-li que no ha de patir per la legislatura

Barcelona / MadridLa ruptura de Podem amb Sumar al Congrés suposa un incompliment de l'acord de les dues formacions per presentar-se juntes a les eleccions generals sota la marca que lidera la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz. Això és el que defensen diverses fonts de l'espai de Sumar, que estenen ara sobre els cinc diputats de Podem l'ombra de l'acusació de transfuguisme. S’incrementa així la pressió perquè Ione Belarra, Lilith Verstrynge, Javier Sánchez Serna, Martina Velarde i Noemí Santana, ara al grup mixt, retornin l'acta que van obtenir formant part de la candidatura de Sumar.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els primers a demanar-ho de manera pública han estat els comuns. L’executiva de Catalunya en Comú ha llançat un primer un avís en una carta enviada aquest dimecres a la seva militància: "Quan algú abandona un projecte o trenca els acords signats, la resposta coherent és tornar l'acta de diputat o diputada, per tal de respectar la decisió de les urnes". La direcció recorda la "generositat" amb què es van fer les llistes per a les generals, un eufemisme per dir que dirigents de Podem van aconseguir figurar en llocs estratègics per tal d'assegurar-se, tant com fos possible, un escó. A Catalunya, on s'esperaven bons resultats, això va suposar incloure la madrilenya Lilith Verstrynge a la llista per Barcelona com a número 4, tot i la seva falta de vincles amb el territori. Els comuns van haver d’empassar-se les crítiques per haver beneït una candidata paracaigudista.

Cargando
No hay anuncios

La baixa de Jéssica Albiach de Podem, coneguda aquest dimarts i feta la setmana passada, trenca els nexes que hi havia entre el nucli dur de Catalunya en Comú i el partit lila a Catalunya. La seva renúncia s’afegeix a la de Jesús Santos, coordinador general a Madrid, que va plegar ahir per les seves diferències amb la cúpula i la gestió de les relacions amb Sumar. A aquestes baixes s’ha referit aquest dimecres l’exlíder de Podem, Pablo Iglesias, que ha atribuït a l’ambició política la decisió de quadres del partit de marxar cap a Sumar ara que els liles passen "moments difícils". "Hi ha un tipus de professionals de la política que tenen aquesta habilitat de tractar d'agafar-se al vaixell que consideren més fort", ha dit. Amb tot, ha matisat que el d’Albiach i Santos són dos casos diferents.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que veus de pes dins de Sumar consideren que els diputats de Podem haurien de retornar l’acta, no s’espera que engeguin una campanya pública dura per aconseguir-ho. En primer lloc, perquè continuen apostant per la unitat de l’esquerra, i, en segon, perquè no volen cremar ponts davant d’una possible entesa per a les europees, tot i que és una possibilitat que queda cada vegada més lluny. La incògnita s'estén a les autonòmiques gallegues i basques. De moment, Podem Euskadi ha defensat aquest dimecres el diàleg amb Sumar, tot i que ha deixat clar que la decisió final quedarà en mans de la militància.

Ha de patir Pedro Sánchez?

Però ¿el trencament entre Sumar i Podem tindrà conseqüències per als plans del govern de coalició de Pedro Sánchez? Podem voldrà marcar perfil polític i, segons ha assegurat el seu portaveu, Pablo Fernández, a Catalunya Ràdio aquest dimecres, el PSOE haurà de negociar amb ells les iniciatives que vulgui aprovar, començant pels pressupostos.

Cargando
No hay anuncios

De portes endins, però, el panorama és més tranquil·litzador per a Sánchez, que ha vist com Podem s’afegeix a la llarga llista de partits que van donar suport a la seva investidura i amb qui haurà de pactar les lleis. Ahir, Sánchez va trucar a Díaz per abordar aquesta qüestió. El mateix va fer Belarra amb el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, a qui va traslladar que no ha de patir per la legislatura. I és que la decisió de marxar al grup mixt, segons fonts de Podem, obeeix a la voluntat de preservar la seva autonomia, recuperar veu i poder marcar el pas polític, però no a cap desig de fer saltar pels aires el govern de coalició. Sembla que Sánchez, doncs, salva una vegada més els mobles.

Cargando
No hay anuncios

Díaz demana "altura de mires"

Amb la vista posada en les possibles futures dificultats de negociar amb Podem, la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, no ha volgut entrar en el cos a cos i ha demanat als cinc diputats no posar "en perill" les polítiques del govern de coalició. També els ha instat a "no confondre’s d’adversari" i ha lamentat la "desafecció política" que pot generar el trencament.

Cargando
No hay anuncios

Díaz, que ha demanat "altura de mires", ha optat per un to més moderat que el que va fer servir ahir la portaveu Marta Lois, que va acusar Podem de "victimisme" i "deslleialtat". Díaz i Belarra han coincidit avui a l'acte de commemoració dels 45 anys de la Constitució al Congrés.