Els presos polítics ja són a casa
Surten de les presons i són rebuts als seus pobles en el primer cap de setmana de tercer grau
Barcelona / Sant Vicenç dels Horts / Torroella de MontgríAmb una maleta a la mà, quan faltaven pocs minuts per a les set del matí els set presos polítics –Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez– que estan empresonats a Lledoners sortien d'aquest centre penitenciari per no tornar-hi fins dilluns al vespre. També ho feia l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Wad-Ras. I s'hi afegia, una hora i mitja més tard, l'exconsellera Dolors Bassa des de la presó de Puig de les Basses. Des de fa uns mesos que tots nou poden sortir de la presó per treballar o fer voluntariat, però la d'ahir va ser la primera vegada que tots van poder abandonar-la per dormir a casa seva després de més de dos anys tancats en una cel·la.
Les juntes de tractament de les presons van acordar dijous que el tercer grau dels presos independentistes es fes efectiu aquest cap de setmana, de manera que a partir d'ara els interns dormiran a la presó quatre dies, i la resta a casa. A la seva sortida tots els líders independentistes van coincidir que el tercer grau no és la llibertat i que el que farien seria simplement gaudir d'un dret penitenciari. Això sí, l'exconseller Jordi Turull admetia que poder tornar a casa era, si més no, "un bocí de llibertat".
I és aquest bri de llibertat el que va voler reivindicar ahir l'independentisme en alguns dels pobles i ciutats dels líders empresonats, perquè, amb més o menys discreció, cadascú es va fer a mida la seva tornada a casa. Jordi Cuixart va voler que el seu primer dia de tercer grau fos per tornar a creuar la porta de la seu d'Òmnium de Barcelona després de més de mil dies a la presó. Cap a les onze del matí, el president de l'entitat cultural baixava del cotxe gris que l'havia portat fins al carrer Diputació, on l'esperaven desenes de socis de l'entitat, a més de membres de la direcció, com el vicepresident, Marcel Mauri, amb qui s'abraçava només arribar-hi. Esperonat pels crits d'"Ho tornarem a fer" de les persones que havien anat a rebre'l, Cuixart tornava a pujar a una tarima –que l'entitat havia instal·lat al mig del carrer– per dirigir-se a tots ells i refermar-se en aquest compromís: "Volem continuar votant, volem exercir els drets fonamentals i ho farem tantes vegades com faci falta".
Però una de les coses de què es mostrava més orgullós Cuixart és d'haver entrat a la presó sent president d'Òmnium i haver-ne sortit –temporalment– encara al capdavant de l'entitat. I, precisament, després de pronunciar el seu primer discurs presencial davant dels socis, tornava a pujar al seu despatx per seure a la cadira que va deixar buida el 16 d'octubre del 2017.
Junqueras és rebut a Sant Vicenç dels Horts
L'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha tingut una rebuda similiar a les set de la tarda, quan ha arribat a la seva ciutat, Sant Vicenç dels Horts. Ho ha fet acompanyat d'una comitiva d'unes trenta persones que aguantaven cartells de suport: "Benvingut, Oriol". Un dels primers a rebre'l ha sigut el seu pare, Artur Junqueras, amb qui s'ha abraçat. Un grup de motards dels Escamots Catalans l'han escoltat fins a la plaça de la Vila. Al centre del poble la trentena de persones de l'inici s'han convertit en mig miler al crit de "llibertat".
En principi s'hi havia de celebrar un acte amb parlaments i amb la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, però les noves mesures del Govern per frenar els contagis de covid han obligat a suspendre'l. Finalment Aragonès no hi ha assistit. Tot i això, Junqueras ha dit unes breus paraules. "Bona tarda, Sant Vicenç. Us estic molt agraït, us porto al cor ara i sempre. Gràcies per tot", ha expressat. No ha desaprofitat l'ocasió per fer una mica d'ironia amb la seva situació personal i s'ha acomiadat així: "Amb el vostre permís, vaig cap a casa, que fa tres anys que m'hi esperen. Ens veiem demà pel poble", ha conclòs. No hi ha hagut petons per culpa de la pandèmia, però alguna abraçada –sense treure's les mascaretes– amb els veïns més íntims s'ha fet inevitable.
Abans de tornar a Sant Vicenç, Junqueras ha telefonat al president Quim Torra per "posar-se a disposició del Govern", segons ha avançat l'ACN. El president li ha agraït la telefonada, que fonts del seu entorn han qualificat de "cordial". A més, durant la conversa Torra ha volgut oferir-se a Junqueras "pel que necessiti". Fonts de les dues parts han negat que hagin concertat cap reunió ara que Junqueras passarà els caps de setmana a casa, ja sigui per parlar de les eleccions o de la taula de diàleg.
També han tingut el seu acte de benvinguda els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull. Romeva, a Sant Cugat del Vallès i amb una vessant institucional. L'han rebut a l'Ajuntament del municipi l'alcaldessa, Mireia Ingla (ERC), i l'actual conseller d'Exteriors, Bernat Solé. A Parets del Vallès, Turull ha desfilat per un passadís format per desenes de persones que l'han saludat des de la distància, tot i que l'exconseller no s'ha pogut estar d'abraçar-se amb alguns dels assistents. Josep Rull, a Terrassa, també ha agraït a totes les persones que havien omplert el raval de Montserrat per rebre'l en la seva tornada temporal a casa.
Qui no ha volgut actes ha sigut l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Ha explicat que preferia deixar-ho per a més endavant i complir fil per randa les noves recomanacions del Govern per evitar contagis. Sí que ha deixat un vídeo com a testimoni del seu retorn, encara que momentani, a casa. Ha dit que se sent "una supervivent" i que el tercer grau "no és llibertat". Joaquim Forn i Jordi Sànchez també han optat per la discreció i han anat directament a casa seva. Sànchez tenia previst passar el cap de setmana fora però, amb les recomanacions del Govern arran dels rebrots, ha decidit finalment quedar-se a Barcelona.
L'acte "no de benvinguda" a Dolors Bassa
"Estic molt emocionada. Fins i tot em tremolen les cames!", confessava la Maria, la mare de Dolors i Montse Bassa, just quan acabava l’acte "no de benvinguda" a Dolors Bassa, en el seu primer cap de setmana de permís penitenciari. Després de 880 nits, avui tornarà a dormir al seu llit. "És un pas més de la nostra condemna, i com sempre ho vivim amb incertesa, perquè no sabem quant durarà", ha admès l’exconsellera en referència al més que probable recurs de la Fiscalia contra el tercer grau dels presos polítics, que podria acabar al Tribunal Suprem.
A causa del risc de contagi del coronavirus, teòricament s’havia suspès l’acte per rebre Dolors Bassa. No obstant, desenes de familiars, amics i veïns l’esperaven a les set de la tarda a la plaça de la Vila, engalonada fins a l'últim racó amb cintes i llaços grocs, i amb cartells amb la imatge de Bassa i la paraula "Llibertat".
Un llarg aplaudiment i la sardana Torroella, vila vella de Vicenç Bou han rebut l’exconsellera. "El que em sap més greu és no poder abraçar la gent, perquè una de les coses que més enyores a la presó són les abraçades", ha confessat mentre saludava amb el colze els coneguts i amics que s'anava trobant. Estava visiblement emocionada i no parava de mirar tot el seu voltant, ple de cares conegudes que tenia moltes ganes de veure.
"No és un acte de benvinguda, perquè la Dolors ens va dir que no en volia", ha indicat l’alcalde de la població, Jordi Colomí, que també ha recalcat que Torroella "no és la mateixa sense la Dolors".
I, entre aplaudiments i crits de "Llibertat", ha arribat el torn de l’exconsellera, que ha deixat clar que el tercer grau "és un cert alleugeriment, però no és semillibertat". "La llibertat la tens o no la tens", ha dit amb contundència abans de confessar per què no volia un acte de benvinguda: "Ha de ser un acte de reivindicació política i democràtica, però no de benvinguda, perquè dilluns hauré de tornar a la presó".
Les cançons Companys, no és això, L’exiliat i l'himne Els segadors –interpretats per les Cantaires per a la Dolors i Lluís Llach i escollits per la pròpia Dolors Bassa– han posat el punt final a un acte que ha servit per mostrar a la família Bassa que pràcticament tot el poble està al seu costat. I, quan ha finalitzat, Bassa ha marxat envoltada de la seva família i a punt per gaudir del primer cap de setmana a casa després de 880 nits dormint entre barrots.
Advertència del PP
El secretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, ha anunciat aquest divendres que el seu partit denunciarà "davant les instàncies que siguin necessàries" el "privilegi" concedit, a parer seu, als presos polítics i ha urgit la Fiscalia General de l'Estat a actuar perquè les penes han de ser "complertes d'acord amb el dictaminat pel Tribunal Suprem". López ha assenyalat que la concessió del tercer grau "ha suposat un gran atac" a la democràcia i "un autèntic cop constitucional que trenca el principi d'igualtat davant la llei".
Els populars catalans s'han reivindicat a Twitter com a "garant i defensor de l'estat de dret" i han advertit que investigaran si aquests presos han rebut "tracte de privilegi". "Si fos així, ho denunciarem davant de la justícia", han subratllat, tal com ja havia anunciat la direcció estatal.
Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha denunciat que els presos polítics "ja tenen la semillibertat després de ser condemnats fa només 9 mesos a penes de fins a 13 anys de presó per delictes greus, i de dir algun que ho tornarà a fer". "Van provocar un cop, divisió social i fuga d'empreses, però són amics del Govern i tenen privilegis", ha afegit a la piulada.