Els presos polítics ja són lliures: "La repressió no ens ha vençut"

Surten de la presó reclamant l'amnistia i assegurant que mai canviaran les seves conviccions

Els presos polítics sortint de la presó, indultats

Sant Joan de Vilatorrada / Barcelona / FigueresEls indults del govern espanyol s'han fet efectius i els presos polítics ja són lliures. Els nou líders independentistes empresonats des de finals del 2017 dormiran aquesta nit a casa seva i no hauran de tornar l'endemà a la presó. A la sortida dels centres penitenciaris, una multitud els ha anat a rebre, entre ells membres del Govern com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha estat a Lledoners. Els presos han sortit en llibertat reclamant l'amnistia de la resta de represaliats i assegurant que no canviaran les seves conviccions independentistes ni la seva aposta política per aconseguir la República. En definitiva, que no ho faran malgrat que sigui el govern espanyol qui hagi promogut la mesura de gràcia que els ha permès sortir de la presó abans de complir tota la condemna. "La repressió no ens ha vençut”, ha proclamat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

La primera en sortir ha sigut l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui a la porta de Was-Ras esperava el seu marit; els consellers Joan Ignasi Elena i Jaume Giró i la presidenta i vicepresidenta de la cambra actual, Laura Borràs i Alba Vergés. El primer record ha sigut per a tots aquells encausats i condemnats del Procés que, a diferència d'ella, no tenen la situació resolta. Amb l'eufòria de poder gaudir d'una llibertat plena, s'ha mostrat convençuda que és possible aconseguir una amnistia per a la resta de víctimes de la repressió. I fins i tot també l'autodeterminació. Però Forcadell ha volgut fer un discurs més enllà de la qüestió estrictament política i ha agraït l'ajuda que li han prestat durant l'empresonament la resta de recluses. "M'han ajudat a ser més forta i més empàtica", ha assegurat amb un ram de flors sota el braç.

La imatge més icònica de la jornada s'ha vist a Lledoners sota la pluja. Els set presos d'aquest centre penitenciari han abandonat les instal·lacions quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia exhibint junts una bandera amb el lema Freedom for Catalonia. L'exconseller Joaquim Forn ha explicat que han recuperat aquest lema que es va popularitzar durant els Jocs Olímpics del 1992 quan l'independentisme, llavors molt minoritari, intentava aprofitar el ressò d'aquell esdeveniment esportiu per popularitzar la seva causa. Quan han travessat l'última porta s'ha desencadenat el caos entre els familiars que els esperaven, els manifestants que hi han anat, els periodistes i els càmeres i fotògrafs que s'hi amuntegaven.

Conviccions intactes

Un cop a fora, sobre una tarima preparada per a l'ocasió, han arribat les primeres paraules en llibertat i totes amb un fil conductor clar: han assegurat que no han abandonat les seves conviccions independentistes malgrat que hagin sortit de la presó amb un indult del govern espanyol. "Avui no és un dia de renúncia, és un dia de reafirmació i de lluita. No ens faran callar”, ha dit Cuixart. També el secretari general de Junts, Jordi Sànchez –que ha penjat la seva ordre de llibertat a les xarxes socials– ha destacat que abandonaven els murs de la presó "amb la cara ben alta i determinats". “No hem canviat d’opinió, continuarem pensant el mateix i lluitant per la independència”, ha refermat Joaquim Forn.

Malgrat que els discursos s'han caracteritzat per l'alegria de recuperar la llibertat, també hi ha hagut crítiques punyents contra l'Estat i cap indici de gratitud per la mesura de gràcia concedida per la Moncloa. L'exconseller Josep Rull ha dit que els únics que han de demanar perdó són aquells que "van picar els votants de l'1-O", mentre que Jordi Turull ha qualificat el Tribunal Suprem –que els va condemnar– de "Guantanamo de la justícia". Els últims que han pres la paraula han sigut Raül Romeva i Oriol Junqueras, que han fixat la mirada en l'horitzó. El primer, per garantir que continuaran "anant a totes" i el segon assenyalant quin ha de ser el següent objectiu a plantejar al govern espanyol: "Continuarem treballant per l’amnistia, per tots els companys a l’exili i represaliats".

Res s'acaba

Són lliures, sí, però el camí per a la majoria d'ells continua presentant encara molts obstacles judicials. Se n'ha encarregat de recordar-ho l'última que ha sortit de la presó, l'exconsellera Dolors Bassa. El 29 de juny, una quarantena d'alts càrrecs del Govern hauran de compareixer al Tribunal de Comptes per saber la nova fiança que se'ls imposarà per la gestió de l'acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. Així, tot just creuar l'última porta de seguretat de Puig de les Basses, ha avisat que "la repressió no s'ha aturat". "Som en una cursa d'obstacles, aquest és el primer pas, però mai podem oblidar que sortim nou persones però queden moltes més encausades", ha recalcat davant unes 150 persones, entre amics, familiars i polítics. Abans de marxar cap a Torroella de Montgrí, el seu poble, ha recitat Miquel Martí i Pol perquè "són paraules que s'han dit fa poc però vull dir-les bé" –ha etzibat en referència al discurs de Pedro Sánchez al Liceu, que també va citar al poeta–: "Som on som perquè tot està per fer i tot és possible".

"Mai més cap pres polític"

Aquest dimecres tot el protagonisme ha sigut per als presos polítics, però Aragonès també ha ofert una declaració des de Lledoners. Hi ha formulat dos desitjos: que no hi ha hagi "mai més cap pres polític a Catalunya" i que es pugui trobar una solució "democràtica" al conflicte polític. El primer no és a les seves mans, però el segon podrà començar a abordar-lo ja la setmana que ve. Dimarts es reunirà a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

stats