Presó per al president de la Diputació de Lleó, l'alcalde de Valdemoro i tres implicats més en l'operació Púnica
El jutge Eloy Velasco ha ordenat presó eludible amb fiances d'entre 25.000 i 100.000 euros per nou imputats més. Encara queden per declarar Franscisco Granados i altres personatges destacats del cas
El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha dictat aquest vespre presó incondicional per a l'alcalde de Valdemoro, José Carlos Boza (PP), i dos detinguts més en l'operació Púnic, Ana María Ramírez, secretària de David Marjaliza (el soci de Francisco Granados), i un empleat de l'empresa Cofely, Pedro García Pérez.
Velasco també ha ordenat l'ingrés a la presó, però eludible amb fiances d'entre 25.000 i 100.000 euros, per a 8 imputats més pel mateix cas.
Es tracta del cap de gabinet de l'alcalde de Valdemoro, Alfredo Ovejero (25.000 euros de fiança); el regidor de Hisenda d'aquest municipi, José Javier Hernández (60.000); l'arquitecte municipal de Valdemoro José Luis Navarro (100.000); l'empresari Eduardo de la Penya (50.000); l'administrador d'una empresa de Marjaliza, Antonio Serrano (100.000); i tres treballadors de Cofely: Didier Maurici, Constantino Álvarez i José Antonio Hernández, els tres amb fiances de 100.000 euros.
Dels quinze que han declarat avui, només ha deixat en llibertat amb càrrecs a l'exalcalde de Cartagena José Antonio Alonso.
Al matí, Velasco havia enviat a la presó sense fiança el president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez (PP), i un dels suposats capitostos i "aconseguidor" de contractes públics de la trama, Alejandro de Pedro Llorca.
Velasco ha ordenat també presó eludible sota fiança de 300.000 euros per a l'empresari José Luis Huerta, propietari de Waiter Music, en un dia en què ha estat excarcerats els alcaldes de Torrejón de Velasco (PP), Gonzalo Cubas, i de Parla, Jose María Frare (PSOE), després de pagar les fiances de 60.000 euros que ahir els va imposar el jutge.
Segons l'acte dictat avui pel jutge, Marcos Martínez hauria posat en marxa procediments de contractació vinculats a l'estació d'esquí de San Isidro als quals només haurien estat convidades empreses vinculades a Alejandro de Pedro, "a canvi que aquest fes ús de la seva xarxa d'influències entre alts càrrecs del PP perquè Martínez contiés com a president de la Diputació de Lleó".
Martínez, afegeix el jutge, "tindria participació en alguna de les empreses que resultarien adjudicatàries dels concursos, incorrent presumptament en els delictes de negociacions prohibides a funcionaris, prevaricació, revelació de secrets, tràfic d'influències, suborn i frau".
Davant d'aquesta situació, el PP de Castella i Lleó ha obert expedient disciplinari per expulsar Martínez del partit, i li ha demanat que deixi tots els seus càrrecs. Si no ho fa, el partit adoptarà les mesures que calguin.
En relació a De Pedro, el jutge el situa com a "cap d'un important entramat de tràfic d'influències". Segons la interlocutòria, ha quedat acreditat que De Pedro "presta serveis de reputació a internet per a autoritats polítiques que, com que no són susceptibles de contractació administrativa, es paguen mitjançant procediments irregulars, servint-se de contractes públics amb un altre objecte".
Aquests treballs li haurien obert més "la possibilitat de constituir una xarxa de contactes amb autoritats públiques que li haurien facilitat la contractació en altres sectors per a ell mateix o per a tercers, com succeeix a Múrcia, Lleó i Madrid".
Granados, pendent de declarar
Mentrestant, continuen detinguts i pendents de declarar dos personatges centrals de la trama: Francisco Granados i el seu soci David Marjaliza. Tots dos consideren que la seva detenció s'està allargant il·legalment i han presentat un recurs 'habeas corpus'.