Política 02/10/2020

Els presidents dels Verds/ALE demanen a Sánchez que superi "l'etapa fosca de Rajoy" i acceleri el diàleg amb Catalunya

Keller i Lamberts es mostren "preocupats" per l'anul·lació del tercer grau als presos polítics

Júlia Manresa Nogueras
2 min
La candidata dels Verds europeus a la presidència de la Comissió Europea, l'alemanya Ska Keller, acompanyada de Raül Romeva i Ernest Urtasun / ACN

Brussel·lesEls presidents del grup Verds/ALE de l'Eurocambra, Ska Keller i Philippe Lamberts, han enviat una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què li demanen accelerar el diàleg polític a Catalunya, sobretot després de l'anul·lació per part de Tribunal Suprem de la decisió de concedir el tercer grau penitenciari als líders independentistes. "Som coneixedors del seu compromís personal i el del seu govern amb el diàleg i la recerca d'una solució política a Catalunya després dels anys foscos del govern conservador del president Mariano Rajoy en aquesta matèria", diu la carta.

Cal recordar que ERC forma part d'aquest grup parlamentari, concretament de l'Aliança Lliure Europea (ALE) i compta amb l'eurodiputada Diana Riba i també amb Jordi Solé, que ha acabat ocupant l'escó de l'exvicepresident Oriol Junqueras, qui mai va poder assumir el càrrec. Però aquest també és el grup parlamentari d'En Comú Podem, representat per Ernest Urtasun. I és el mateix grup del qual van intentar formar part els eurodiputats de JxCat (Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí), però la seva sol·licitud d'accés no va ser acceptada finalment.

En la carta, Keller i Lamberts no només demanen obertament accelerar el diàleg polític a Catalunya sinó que mostren la seva "preocupació" per l'impacte de l'anul·lació del tercer grau als presos polítics. Cal recordar que Raül Romeva i Oriol Junqueras van ser eurodiputats i ja formaven part d'aquest grup polític. Keller i Lamberts recalquen les "conseqüències humanes que tindrà per a alguns d'ells" la decisió del Suprem i avisen també que pot generar "dificultats per construir un clima necessari de confiança perquè el diàleg polític a Catalunya fructifiqui".

A més, tant Keller com Lamberts "celebren" l'inici del procés jurídic per tramitar els indults sol·licitats i "la immediata revisió de la definició del crim de sedició al Codi Penal espanyol". La carta l'han enviada després de reunir-se telemàticament amb Romeva i just el mateix dia en què Sánchez és a Brussel·les reunit amb els seus homòlegs europeus.

stats