Política24/02/2018

Torrent denuncia l’existència de presos polítics davant de Catalá

El president del TSJC i el fiscal superior se’n van com a protesta

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

This browser does not support the video element.

BarcelonaTotes les mirades estaven posades ahir en la trobada entre el president del Parlament, Roger Torrent, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, al Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB). Era la primera vegada que el nou president de la cambra es trobava cara a cara amb un ministre del govern de Mariano Rajoy. La tensió era latent entre els dos representants polítics en un auditori ple de juristes i advocats que participaven en la sessió solemne en homenatge a sant Raimon de Penyafort. “Cal denunciar l’existència de presos polítics, acusats de rebel·lió i sedició per delictes inexistents”. En sentir aquestes paraules de Torrent, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos; el fiscal superior, Francisco Bañeres; la fiscal en cap de Barcelona, Concha Talón; l’exvicepresident del TC, Eugeni Gay, i diversos membres de la junta de govern de l’ICAB es van aixecar de la cadira i van abandonar la sala.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roger Torrent, actualment la màxima autoritat electa del país, va aprofitar l’avinentesa que ahir era davant els principals representants del món jurídic català per pronunciar un discurs crític contra el funcionament de l’estat de la justícia. “La regressió de drets i llibertats fonamentals s’ha observat amb especial intensitat a Catalunya i els últims mesos s’han produït vulneracions greus en els drets de llibertat d’expressió, de manifestació, de reunió, del secret de comunicacions, d’intimitat i de defensa”, va denunciar. De fet, el president de la cambra catalana va lamentar que “la voluntat expressada a les urnes” dels catalans -en referència a la majoria independentista el 21-D-“no es pot materialitzar perquè els tribunals ho impedeixen”.

Cargando
No hay anuncios

Barrientos, Bañeres i altres representants del món jurídic no van deixar acabar el discurs de Torrent i just quan va denunciar l’existència de presos polítics a l’estat espanyol van abandonar la sala. Un gest que va portar la presidenta de l’ICAB, Maria Eugènia Gay, a retreure a Torrent el to de les seves paraules. “Aquesta no era la idea. L’ha feta bona, moltes gràcies”, va deixar-li anar Gay, que fa només uns mesos abanderava la idea d’una taula de mediació entre la Generalitat i l’Estat abans del 27 d’octubre i que ahir va tornar a demanar “diàleg”.

El “context anòmal” que Torrent va denunciar al començament del seu discurs va impregnar tot l’acte d’homenatge i lliurament de diplomes i pins d’or a advocats de l’ICAB col·legiats des de fa 50 i 75 anys. Malgrat la reacció d’una part dels representants de les institucions judicials catalanes, Torrent va continuar el discurs i es va mostrar “convençut que hi ha grans professionals a l’estat espanyol que creuen en la democràcia, la justícia i l’estat de dret”. I en aquest punt va demanar-los que “assumeixin la gravetat del moment que es viu” i els va encoratjar a defensar “amb determinació i vigor” els drets i les llibertats.

Cargando
No hay anuncios

Catalá defensa la Constitució

Les crítiques de Torrent per la “falta de separació de poders” a l’Estat les va escoltar des de primera fila el ministre de Justícia, que en el seu torn de paraula va evitar fer cap referència al discurs del president del Parlament. Això sí, va remarcar que Espanya vivia una “etapa de plenitud democràtica, de llibertats i de l’estat de dret al voltant de la Constitució i de l’Estatut”.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol ha repetit els últims mesos com un mantra la necessitat de respectar la llei, una idea en què va tornar a insistir ahir Catalá, en una defensa aferrissada de la carta magna: “La nostra Constitució ha generat l’etapa de més benestar en la història del nostre país”. I va recordar que “la Constitució és la norma suprema”. Catalá va tornar a apel·lar al diàleg al final del seu discurs. Un diàleg que no admet la premissa de l’existència de presos polítics que defensen els independentistes.