El president del TSJC lamenta (en castellà) el poc ús del català a la justícia

Barrientos ha presentat l'informe del 2020 al Parlament davant dels retrets de Junts i ERC per la llengua utilitzada

BarcelonaEl català ha tornat a ser el protagonista en la compareixença del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, a la comissió de justícia del Parlament. Però no ho ha estat per la sentència del tribunal, que imposa el 25% de castellà a totes les escoles, sinó perquè el màxim responsable judicial de Catalunya ha utilitzat només el castellà en la presentació al Parlament de la memòria del 2020 i ho ha fet, paradoxalment, per lamentar que l'ús del català a l'administració de justícia és "manifestament deficitari". Barrientos ha detallat que només el 7% de les sentències dictades a Catalunya es redacten en català, una dada que ha qualificat de "certament desoladora", i també ha destacat que només en el 14% de les demandes qui les interposa marca el català com a llengua preferent per relacionar-se amb l'administració de justícia.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, a més de la tasca dels jutges, ha dit que cal "una mentalització general de tot el sistema de col·laboració amb la justícia" per fer servir més el català als tribunals. Barrientos ha afirmat que el poc ús del català als jutjats no només és culpa dels jutges, molts dels quals són vinguts de fora de Catalunya, sinó també dels altres operadors jurídics. A més, ha assegurat que la sala de govern del TSJC no pot fer gaire més del que fa, com recordar als jutges que han de garantir el dret a fer servir les dues llengües.

Cargando
No hay anuncios

Durant el torn d'intervenció dels grups parlamentaris, el diputat de Junts, Joaquim Jubert, ha retret a Barrientos que només s'expressés en castellà. "Li demanaria cordialment que la pròxima vegada fes l'esforç de dirigir-se a la comissió en català i no només en els cinc minuts inicials de la seva intervenció, que naturalment queda molt lluny de qui defensa el bilingüisme, quan ens acaba de dir que és una dada sensible per a vostè", ha dit Jubert, que ha preguntat, sense obtenir resposta, si hi havia també una versió en català de la memòria. En la mateixa línia s'ha expressat la diputada d'ERC, Ana Balsera, que s'ha sumat a la petició de Junts després de recordar que la interlocutòria sobre el 25% de castellà a l'escola estava plena de faltes ortogràfiques.

El president del TSJC, natural de Lleó, s'ha excusat dient que s'expressa millor en castellà i que això facilita la transmissió del missatge. Després del retret de Jubert ha utilitzat la rèplica per justificar que hagi fet tota la intervenció en castellà: "Ho faig per respecte a vostès, perquè soc conscient de les dificultats de la utilització de la llengua i la facilitat més gran que tinc de traslladar-los el meu missatge en castellà, que és el que m'interessa", ha respost. I ha afegit: "Podria fer-ho en català, sens dubte, però ja admeto que amb més dificultat i sobretot amb molta pitjor qualitat de comunicació".