Justícia

El president del TSJC assegura que els jutges no cediran davant les pressions de qui els "difama"

Agraeix a Illa "recuperar la institucionalitat" després d'una dècada sense presidents de la Generalitat a l'obertura de l'any judicial

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del TSJC, Jesús María Barrientos, després de l'acte d'obertura de l'any judicial a Catalunya
11/10/2024
2 min

BarcelonaDesprés de la tan postergada renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el relleu serà progressiu a tots els estaments de l'alta judicatura. Per això, la d'aquest divendres ha estat amb tota probabilitat l'última vegada que el magistrat Jesús María Barrientos hagi proclamat l'obertura de l'any judicial com a president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Encara des de la presidència –caducada– que ostenta des del 2016, Barrientos ha demanat al nou CGPJ que no sigui "passiu davant les desqualificacions i insults personalitzats a determinats jutges i magistrats" dels qui no estan d'acord amb les seves resolucions, i ha assenyalat particularment la resta de poders de l'Estat. "Catalunya n’ha sigut una mostra eloqüent", ha afegit qui ha estat al capdavant del poder judicial a Catalunya durant els anys marcats per les causes contra l'independentisme, els indults i l'amnistia. A aquesta petició hi ha sumat un avís: "Que perdin qualsevol esperança els que fan servir la difamació o la insídia amb la pretensió d’alinear una decisió judicial als seus interessos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La inauguració de l'any judicial també ha servit, com cada any, per reconèixer els magistrats que l’any 2023 van complir 25 i 35 anys de carrera i els que es van jubilar. Un acte al qual no havia assistit cap president de la Generalitat des de l'inici del Procés. De fet, l'acte del 2014 es va fer just el dia abans que la Generalitat convoqués la consulta del 9-N per la qual el TSJC va inhabilitar l'expresident Artur Mas. En el discurs d'aquell any, l'aleshores president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, va advertir que els jutges complirien "amb l'aplicació imparcial de la llei". Aquest divendres, 10 anys després, el president Salvador Illa s'ha assegut a primera fila just al costat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, que tenia a la dreta la consellera d’Interior, Núria Parlon, i el conseller de Justícia, Ramon Espadaler. "Amb la vostra presència, recuperem una tradició d’institucionalitat que mai hauria d'haver-se perdut", ha dit Barrientos quan ha agraït l'assistència d'Illa.

Encara sense data concreta perquè el rellevin al càrrec, Barrientos ha aprofitat per celebrar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, que "ha superat un dels seus períodes més difícils" després d'un bloqueig que ha durat anys. Ha valorat que l'elecció de la magistrada Isabel Perelló com a presidenta del CGPJ suposa "un fet històric des d’un doble vessant": perquè és la primera dona a ocupar el càrrec i perquè és el primer cop que la presidència del CGPJ s'escull "sense consignes externes, com a resultat del diàleg i el consens".

stats