Torra convocarà partits, agents econòmics i socials i societat civil per abordar la sortida de la crisi

Assegura que des que va començar la pandèmia no ha tingut "cap altra prioritat que salvar vides"

Minut de silenci per les víctimes del coronavirus durant el ple del Parlament
Gerard Pruna / Aleix Moldes
24/04/2020
5 min

Barcelona / Cerdanyola del VallèsEn un ple atípic amb només 21 diputats i una reduïda presència de consellers, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha sotmès aquest divendres a la primera sessió de control des que es va decretar l'estat d'alarma. Un debat marcat per la crisi del coronavirus i en què el cap de l'executiu ha anunciat que liderarà un pacte català per a la reconstrucció del país. En resposta a una pregunta del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Torra s'ha compromès a convocar en els pròxims dies partits, agents econòmics i socials i societat civil a una taula per redefinir l'horitzó de Catalunya: "Cal mobilitzar tot el talent de Catalunya per fer front a aquest pla, en què ens juguem el futur de les pròximes generacions de catalans", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha explicat que l'objectiu del fòrum –que ha assegurat que el Govern concretarà en els pròxims dies– serà "definir l'horitzó del país". "No podem tornar a fer el que havíem fet", ha subratllat. "Això no ho pot fer un govern sol, ni tan sols tots els partits, necessitem la implicació de la societat", ha defensat el president de la Generalitat, que ha demanat ampliar la taula més enllà del Parlament i ha estès la crida a "tot el talent de Catalunya per construir junts aquest futur".

El president també ha subratllat que per poder tirar endavant aquest nou model de país caldrà que Catalunya "disposi d'eines d'estat". "Necessitarem que totes aquelles eines que no tenim les puguem tenir", ha remarcat, i ha defensat que aquesta crisi no l'han de pagar ni els ciutadans, ni les empreses ni els autònoms. "Cal que la pagui l'Estat, i l'Estat som tots, totes les administracions", ha explicat Torra, que ha defensat la necessitat d'una renda bàsica per als treballadors i la suspensió de tots els impostos.

I si el PSC li havia llançat un guant –no literalment– per a la creació del pacte social i econòmic, Ciutadans ha fet el mateix tot seguit. La líder taronja a la cambra, Lorena Roldán, ha plantejat un "fòrum autonòmic per a la reconstrucció de Catalunya", que es reuneixi al Parlament. El covid-19 ha portat imatges inèdites a l'hemicicle com la presència de guants i mascaretes –totes fora de la boca– però també un to cordial entre el president i el partit que encapçala l'oposició. "Li agraeixo el to", li ha respost Torra, que s'ha compromès a estudiar l'oferiment de Ciutadans, malgrat insistir que el fòrum no es pot reduir a la reunió entre polítics.

La crisi del covid-19 ha comportat un canvi en el to habitual entre Ciutadans i el president durant les sessions de control. Però no ha canviat la tensió latent entre socis de Govern. Torra ha volgut començar la intervenció llançant un dard al president del Parlament, Roger Torrent, a qui ha retret que s'hagi fet un ple presencial i no del tot telemàtic: "Em sap greu que el Parlament no lideri el futur", ha etzibat el cap de l'executiu. Al seu torn, el líder del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha defensat el format del ple acordat per la mesa del Parlament "respectant la separació de poders".

Torra també se les ha tingut amb el líder del PP, Alejandro Fernández, que ha acusat el Govern de no ser capaç "d'aparcar les obsessions identitàries". "Jo m'he dedicat des que ha començat la pandèmia a salvar vides. No he tingut cap altra prioritat. Lliçons, ni una", ha advertit el president.

"Cap pacient s'ha quedat a les portes dels hospitals per causes polítiques"

La cambra ha reunit aquest divendres el ple per sotmetre el Govern a control i, sobretot, per aprovar els pressupostos del 2020, una votació que s'espera que arribi a última hora de la nit: 93 diputats han delegat el vot, 25 s'han acollit al vot telemàtic i 16 votaran de manera presencial. Abans de començar, el president de la cambra, Roger Torrent, ha enviat un missatge de condol als morts per covid-19 i a les seves famílies i d'agraïment al personal sanitari que treballa en primera línia, i s'ha fet un minut de silenci. Els diputats, la majoria dels quals han entrat a l'hemicicle amb mascareta, aviat se l'han tret i l'han guardat –Eduard Pujol (JxCat) ha decidit mantenir-la a la barbeta– i hi ha hagut diversitat entre els que han fet ús dels guants i els que no, entre ells diversos membres del Govern.

Un treballador del Parlament netejant el faristol aquest divendres

Des de la CUP, Carles Riera ha qüestionat la feina del Govern, que no ha exercit segons el seu parer "cap acte de sobirania" per oposar-se a la recentralització ni a la presència de l'exèrcit a Catalunya. Els cupaires tampoc consideren que s'hagi defensat els autònoms –els treballadors de Glovo "explotats" han estat l'exemple esgrimit– ni les persones en risc d'exclusió social, i han exigit que tota la sanitat privada passi a mans públiques.

En el debat amb els comuns, Torra ha reivindicat la feina del Govern per "avançar-se" als esdeveniments, tot i fer "autocrítica". Una autocrítica que ha demanat que faci també el govern espanyol. La líder dels comuns a la cambra, Jéssica Albiach, li ha respost que aquesta autocrítica que reivindicava no s'havia vist quan la consellera de la Presidència va dir "que en una Catalunya independent hi hauria mort menys gent", o quan el conseller d'Interior va polemitzar amb l'Estat quan van arribar 1,714 milions de mascaretes. "Cal política amb majúscules", ha remarcat Albiach, que també ha carregat contra el pagament de 43.000 euros per cada derivació als hospitals privats.

Però tan bon punt han començat les preguntes, ha quedat clar que l'oposició exigia explicacions per una gestió que no considera que hagi sigut tan efectiva com afirma el Govern. La consellera de Salut i el d'Afers Socials han estat la diana de les crítiques, abans que arribés el torn del president. "Cap pacient al nostre país s’ha quedat a les portes d’un hospital per causes polítiques. No s'atreveixi a dir-ho", s'ha defensat Alba Vergés en resposta al diputat de Cs Jorge Soler, que li havia exigit uns "pressupostos d'emergència" per combatre el covid-19 i no el projecte que se sotmetrà aquest divendres a votació. Tant Vergés com Chakir El Homrani han subratllat que les residències han sigut una "prioritat" des del principi i que la coordinació entre les dues conselleries ha sigut completa.

Els comuns, que seran el soci de l'executiu a la tarda, també s'han sumat a les crítiques al matí, sobretot pel que fa a les residències, afirmant que "van perdre un mes" per començar a actuar quan ja se sabia que la gent gran era la més vulnerable. Una crítica que ha rebutjat El Homrani, subratllant que Catalunya va actuar abans que la resta d'autonomies. Vergés també ha reforçat aquesta idea recordant que hi ha 18 persones responsables exclusivament de les residències i que s'ha recol·locat 700 persones i 1.800 més han sigut trasllades a hospitals. Ara bé, ha reconegut que "ningú esperava aquesta crisi" i que els pressupostos de la Generalitat s'hauran d'adaptar a la nova situació.

Relleu de consellers

Les restriccions del ple ha comportat escenes peculiars durant la sessió de control. Més enllà dels guants i mascaretes amb què molts dels parlamentaris han accedit a l'hemicicle, també hi ha hagut rotacions en els escons de Govern. Així, Vergés –que ha protagonitzat els primers minuts de la sessió de control– ha deixat el seu lloc després perquè pugués entrar a l'hemicicle la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha hagut de respondre a les crítiques de la diputada del PP Esperança García, que ha acusat el Govern de fer una mala comunicació de la crisi fingint que tenia competències per adoptar mesures que, en realitat, eren en mans de l'Estat.

stats