Política06/12/2016

El president del TC afirma que la Constitució s'ha de reformar per revisar un model d'Estat "problemàtic"

Francisco Pérez de los Cobos defensa la sentència de l'Estatut en una entrevista a La Razón

Ara
i Ara

BarcelonaEn ple debat sobre la vigència de la Constitució, el president del Tribunal que en garanteix les essències, Francisco Pérez de los Cobos, defensa una reforma del text que solucioni un model territorial "problemàtic". En una entrevista a 'La Razón', el magistrat -el mandat del qual caduca en menys d'un mes- afirma que "reformar la Constitució és una manera de complir-la", perquè en garantiria la "perdurabilitat i eficàcia". El títol que, segons Pérez de los Cobos, requereix un canvi urgent és el vuitè, referit a l'organització territorial de l'Estat. "Va crear un model d'estat obert i en bona mesura indeterminat que ha resultat problemàtic. Només cal veure la conflictivitat territorial que ha acompanyat el seu desenvolupament".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pérez de los Cobos -que durant anys va ser militant del PP, partit que el va proposar pel càrrec- no es mulla quan li pregunten sobre si la reforma ha de ser recentralitzadora o ha de dotar de més competències les comunitats autònomes. Només aposta per un canvi que atorgui les funcions "a qui pugui dur-les a terme de manera més eficaç". El president del TC considera, no obstant això, que l'actual distribució converteix Espanya en un "estat descentralitzat, comparable als estats federals, que ha dotat a les nacionalitats i regions de nivells importants d'autogovern".

Cargando
No hay anuncios

La referència també serveix per a Catalunya, una de les principals carpetes que ha tingut el TC durant el mandat de Pérez de los Cobos. El magistrat defensa que les sentències sempre han buscat "la unanimitat" i han assenyalat "un camí per a la solució política dels problemes que s'han plantejat, demanant negociació". Això sí, creu que qualsevol pacte s'ha de resoldre "des del respecte a la Constitució i la llei". Significa això que veta qualsevol possibilitat d'un aval jurídic a un referèndum legal, impossible ara per ara políticament? Pérez de los Cobos creu que el dret a decidir es pot defensar, però que ara mateix no té encaix en la Constitució i que qui volgués plantejar-lo hauria de fer-ho iniciant els tràmits per a una reforma constitucional.

Tot i que el desencadenant polític de tot el conflicte va ser la sentència del TC sobre l'Estatut, Pérez de los Cobos -que aleshores no era magistrat de l'Alt Tribunal- defensa la seva vigència i creu que la sentència "no s'ha llegit amb intel·ligència i desapassionament". Segons la seva interpretació, la resolució del TC va ser desqualificada "sense una lectura mesurada", ja que fa una declaració d'inconstitucionalitat "molt limitada" i deixa un Estatut que "segueix sent un marc útil per satisfer les aspiracions d'autogovern".