El president desafia l’esquerra a furgar en Innova
CiU demana dedicar un ple monogràfic al cas i negocia amb ERC com preservar el consorci de Lleida
BarcelonaEl cas Innova es va situar ahir en la primera línia del debat polític, després que dimarts fos detinguda la primera tinent d’alcalde de Reus, Teresa Gomis, de CiU. En una tensa sessió de control al president de la Generalitat al Parlament, els representants del PSC, ERC, ICV i la CUP van polemitzar amb Artur Mas pel model de gestió de la sanitat del Govern. Mas va elogiar la tasca del seu executiu i va desafiar l’oposició a abordar el cas Innova en un ple extraordinari sobre sanitat. De fet, CiU va entrar ahir a última hora la petició per celebrar aquest ple, amb la intenció que coincideixi amb el ple monogràfic de sanitat, que diversos partits fa temps que demanen. Molt probablement, els dos plens se celebraran just després de les municipals, al mes de juny.
Amb aquesta maniobra, CiU dóna valor a les paraules de Mas, que ahir va insinuar que el cas Innova també esquitxa el PSC, ERC i ICV. “Nosaltres aportarem tota la informació disponible, en tenim moltes ganes”, va afirmar Mas, deixant entreveure que disposa d’informació que podria comprometre les forces que van precedir-lo al Govern. “Sap qui va fer Innova? I Sagessa? Ho van fer governs on vostès també hi eren”, va etzibar Mas a ICV, recordant que en l’última reunió del tripartit, l’any 2010, es van aprovar 46,5 milions d’euros per destinar-los a l’hospital de Reus.
Què pretén Mas obrint aquest debat? Segons va dir, vol posar en relleu les “incoherències” dels que acusen el seu govern de defensar la “privatització” de la sanitat. Era una al·lusió al diputat de la CUP David Fernàndez, que al principi de la sessió de control a Mas va acusar-lo de “barrejar la privatització de la sanitat amb la convocatòria d’eleccions”, un fet que el cupaire va qualificar de “pervers”. Fernàndez i Herrera van instar Mas a fer cas d’una recent resolució del Parlament -en què CiU es va quedar sola- que reclamava aturar el projecte del consorci sanitari de Lleida. ERC se sumarà a la petició avui a través d’una moció, perquè el Govern continua impulsant la creació del consorci. De fet, que ERC votés en contra del projecte és una de les causes que han tensat les relacions entre CiU i els republicans. Uns retrets que ahir van tornar a aflorar al Parlament.
Mas va recordar als partits que formaven part dels governs del tripartit que van ser ells els que van aprovar la llei que permetia que l’Institut Català de la Salut (ICS) creï consorcis. El mateix argument va brandar contra Junqueras: “Quan es faci el ple extraordinari sobre sanitat s’haurà de fer una avaluació de consorcis creats a Catalunya. I ERC hi era”, va sentenciar.
Els termes de l’acord
Avui els moments de tensió podrien repetir-se al Parlament, amb el debat de tres mocions -d’ERC, el PP i Ciutadans- sobre el model sanitari del país. Tot i que en els últims dies els ànims entre CiU i ERC han estat força crispats, les dues formacions podrien arribar a algun acord, segons ha pogut saber l’ARA.
ERC espera que el Govern “aturi” la creació del consorci de Lleida, un “gest” que serviria per apaivagar el nerviosisme del sector sanitari, i també dels altres partits, que avui podrien tornar a demanar la reprovació del conseller de Salut, Boi Ruiz. CiU s’avé a negociar amb ERC alguna fórmula que permeti tirar endavant el projecte del consorci, però buscant més “consens territorial”, amb els sindicats i treballadors dels hospitals. És una premissa bàsica per a ERC, que reclama que el Govern creï “un clima i un ambient” de diàleg. Els republicans són partidaris d’aturar el projecte momentàniament i reprendre’l després de les eleccions, amb un altre conseller que no sigui Boi Ruiz. Els dos partits treballaven ahir a la nit a contra rellotge per llimar asprors i arribar a un pacte, encara que fos de mínims. El resultat de les maratonianes converses, avui al Parlament. I als dos plens monogràfics.